2024. április 19. 10:09

KezdőlapF1Parádés képsorok – pályán az egyedülálló volt F1-es csapat autói (videó, képek)

Parádés képsorok – pályán az egyedülálló volt F1-es csapat autói (videó, képek)

-

Ezen a hétvégén rendezik az Adelaide-i Motorsportfesztivált, ahol az egykori Brabham-csapat több autója is pályára gurult. Jack Brabham legendás bajnoki autóját fia és unokája vezette, míg az istálló utolsó F1-es kocsijáról remek fedélzeti kamerás felvétel készült.

Jack Brabham rengeteget jelent az ausztrál autósport számára, és nem pusztán a három Forma-1-es világbajnoki címe miatt. A néhai ausztrál pilóta olyasmit ért el, amit vélhetően soha senki nem fog megismételni: egy (részben) általa tervezett autó volánja mögött nyerte meg az 1966-os világbajnoki címet. Éppen ezért mindig különleges, ha a Brabham BT19-es pályára megy.

Márpedig szombaton ez történt, hiszen ezen a hétvégén rendezik az Adelaide-i Motorsportfesztivált, ahol az ehhez hasonló goodwoodi esemény mintájára régi versenygépeket visznek pályára. Az autót ráadásul nem más vezette, mint Brabham fia, David, valamint a tőle származó unokája Sam. Előbbi korábban kijelentette, hogy biztosan „gombóc lesz a torkában”, amikor beül a volán mögé.

A Brabham BT19-es

„Bármikor, amikor az ember ilyen [autóba] ül, az mindig különleges, és én nem sokszor teszem meg – nyilatkozta a Motor Sport Magazine-nek. – Amikor a 2019-es Ausztrál Nagydíj előtt vezettük néhány autóját, elképesztő volt a közönség reakciója. Apát királyi méltóságként kezelték itt. Annyira a földön járt, hogy bárkivel hajlandó volt beszélgetni, de egy időben valószínűleg ő volt a leghíresebb ember Ausztráliában. Amikor az ember előveszi a BT19-est, az biztosan segít az érzelemkeltésben. Ez egy ikonikus autó, ausztrál motorral.”

A Brabham BT19-est eredetileg az 1965-ös idényre tervezték, és Jack Brabham, valamint a társalapító, Ron Tauranac úgy döntött, hogy a Colin Chapman-, illetve Lotus-féle monocoque helyett térvázas karosszériát használnak. Az autó azonban nem gurult pályára időben, így végül az 1966-ban életbe lépett, 3 literes motorszabályokra készültek, és a Repco erőforrását szerelték bele, így a versenyző és a versenygép után az erőforrás is ausztrál volt. Mindez annyira jól sült el, hogy Brabham zsinórban négy győzelmet aratott vele, és az 1966-os év végén megszerezte az egyéni és a konstruktőri bajnoki címet is. A következő évben már csak három futamon kapott szerepet, de egy második pozícióval így is hozzájárult a konstruktőri címvédéshez.

Brabham 1978-ban adta el az autót a Repcónak. Fia elárulta, amikor beül az autóba, rendre megrémiszti az a tény, hogy lényegében két üzemanyagtank között tartózkodik. Ugyanakkor tisztelettel beszélt a kocsiról, valamint édesapjáról. „Mindig erről beszélt – emlékezett vissza. – A BT19-essel mindenkit megelőzött. Ott volt igazán jó. Képes volt mérnöki szemmel megnézni a pályát, és azt mondani, hogy »vélhetően ez lesz a legjobb megoldás«. Ő volt az egyetlen, aki tényleg végigment ezen az úton.”

Fedélzeti kamerás felvétel a Brabham BT60B volánja mögött

A fesztiválon egyébként összesen 15 korábbi F1-es autó kapott szerepet, de Stefan Johansson például nem a pályán, hanem a belvárosban száguldozott az 1985-ös Ferrari 156/85-össel. Ami a Brabhamet illeti, az 1989-es, Stefano Modena révén dobogót szerzett BR58-as, valamint Damon Hill első F1-es autója, az 1992-ben használt BT60B is pályára gördült. Utóbbi egyébként a csapat F1-es történetének utolsó kocsija is volt egyben, és egy fedélzeti kamerás felvételen keresztül meg is lehet tekinteni, hogy most hogyan ment.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss