2024. május 02. 23:02

KezdőlapF1Fontos döntés született, közel az F1-es Magyar Nagydíj szerződéshosszabbítása

Fontos döntés született, közel az F1-es Magyar Nagydíj szerződéshosszabbítása

-

A kormány jóváhagyta, hogy a Magyar Nagydíj 2032-ig meghosszabbítsa a szerződését az F1 jogtulajdonosával. A megjelent határozat szerint a tervezett fejlesztések is zöld utat kaptak.

A Magyar Nagydíj jelenleg 2027-ig rendelkezik szerződéssel, így addig teljesen biztos a helye a Forma-1-es versenynaptárban. Emellett a felek még 2021-ben aláírtak egy szándéknyilatkozatot, miszerint még a következő tíz évben is van igény a verseny megrendezésére. Bár a szerződéshosszabbítást még nem írták alá, de csütörtökön szinte biztossá vált, hogy ez 2032-ig meg fog történni.

A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben ugyanis a kormány jelezte, hogy egyetért a további öt évig történő hosszabbítással, valamint a rendezés érdekében bemutatott tervekkel. A kormány továbbá felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy ennek érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket a megjelenéstől számított 15 napon belül.

A kormány a fejlesztésekkel kapcsolatos terveket is jóváhagyta, ami azért fontos, mert a szerződéshosszabbítás egyik előfeltétele az infrastruktúra jelentős felújítása. A teljes közműrendszer kicserélésének folyamat már elindult, a második fázisban pedig új főépületet kap a pálya, majd új főtribün is épül, hogy az egész létesítmény modernebbé váljon.

George Russell, Mercedes, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Ferrari, Magyar Nagydíj
Zöld utat kapott a 2032-ig történő szerződéshosszabbítás (Fotó: Hungaroring)

A határozatból az is kiderül, hogy a Magyar Nagydíj megrendezésének jogdíja 2024-ben 49 684 662,80 dollár (jelenlegi árfolyamon közel 17 és fél milliárd forint) lesz, majd minden évben az előző esztendőben fizetett jogdíjnak a 2 százalékával emelkedik. Ez azt jelenti, hogy – amennyiben megvalósul a szerződéshosszabbítás – 2032-ben 58 213 501,26 dollár lesz ez az összeg. A kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy a honvédelmi miniszter bevonásával gondoskodjon az összeg rendelkezésre állásáról a központi költségvetésben.

A Magyar Nagydíj iránt egyre nagyobb az érdeklődés az elmúlt időszakban. A tavalyi futamon telt ház volt, az idei versenyre pedig rekordgyorsasággal keltek el a jegyek, vagyis 2023-ban is tömve lesznek a lelátók. Sőt, annak érdekében, hogy még többen ellátogathassanak a július 23-án megrendezendő eseményre, nemrég bejelentették, hogy egy új, közel kétezer fő befogadására alkalmas lelátórészt építenek pluszban.

A Magyar Nagydíj 1986 óta része a Forma-1-es versenynaptárnak, és miután a Monacói Nagydíj 2020-ban elmaradt, csak a monzai versenyt rendezik meg hosszabb ideje folyamatosan. Ám az Olasz Nagydíj helyzete nem annyira stabil, mint a hungaroringi viadalé, így nem kizárt, hogy pár év múlva a Magyar Nagydíj lesz az első helyen ezen a listán.

Friss