2024. április 20. 13:05

KezdőlapF1Közel volt az F1-es szezon első nagy balesetéhez Alonso csapattársa (videó)

Közel volt az F1-es szezon első nagy balesetéhez Alonso csapattársa (videó)

-

Fernando Alonso végzett az élen az Ausztrál Nagydíj második szabadedzésén, de ennek kevés jelentősége van, mert a gyakorlás nagyobbik része nedves pályán zajlott. A legneccesebb pillanatot csapattársa, Lance Stroll élte át, de a kanadai pilóta megúszta a balesetet.

Magyar idő szerint kora reggel rendezték az Ausztrál Nagydíj második szabadedzését. A hőmérséklet viszonylag alacsony volt, ráadásul reális esélye volt annak, hogy idővel megérkezik az eső, ezért a legtöbben hamar a pályára siettek. A többség a közepes vagy a kemény abroncsokon kezdett, egyedül Sergio Pérez és Alexander Albon tette fel a lágyakat az elején.

Az első kör a C3-asokon futó Carlos Sainz nevéhez fűződik: a spanyol pilóta 1:20.378 másodpercet autózott, 49 ezreddel megelőzve Fernando Alonsót. Nem sokkal később Max Verstappen 1:19.759-cel állt az élre, miután 379 ezreddel volt gyorsabb Charles Leclerc-nél. Alonso aztán 872 ezreddel múlta felül a holland pilótát, Sainz pedig feljött a második helyre 808 ezredes hátrányban. Pérez csak a negyedik pozícióban kezdett, 324 ezredes hátrányban csapattársához képest, aki elrontotta az 1-es kanyart.

Leclerc aztán 445, míg Verstappen 615 ezredre csökkentette hátrányát, George Russell pedig feljött közvetlenül mögéjük. A holland pilóta furcsa helyzetbe keveredett, amikor feltartotta Sainzot, és ezen a ponton felmerült, hogy lehetséges, hogy az első gyakorláson tapasztalt GPS-hiba továbbra is fennáll, de nem ez volt a helyzet. Nem sokkal később Pérez is a forgalomra panaszkodott.

Szűk negyedóra elteltével aztán elkezdett szemerkélni az eső, és érdekes módon Kevin Magnussen ekkor jött ki először a közepeseken. A dán pilóta nem meglepő módon a tizenkilencedik, azaz utolsó helyen kezdett, de ideje nem lógott ki látványosan lefelé. Az első szabadedzésen technikai hiba miatt megálló Logan Sargeant nem tudott részt venni a második gyakorláson.

A pilóták egy része kint maradt, de a pálya egyértelműen nedves volt. Ezt Lando Norris is bizonyította, aki az 1-es kanyarban csúszott ki a kavicságyba. 20 perc elteltével viszont kiürült a pálya, miután az eső intenzitása erősödött. A csapatok abban reménykedtek, hogy a csapadék viszonylag hamar alábbhagy.

Nem sokkal félidő előtt hárman is visszatértek: a két Ferrari lágyakon, Russell viszont az intermediate-eken. Utóbbi mindössze egy kört tett meg, de Leclerc és Sainz cselekedetének sem volt feltétlenül értelme, ugyanis a DRS-t ekkor nem lehetett használni, így nem tudtak megfelelő időmérős szimulációt futni. Ennek következtében ők is hamar visszahajtottak a garázsba.

Közvetlenül ezután Esteban Ocon, majd Lewis Hamilton próbálta ki a zöld oldalfalú abroncsokat, de ők sem látták értelmét a körözésnek, ahogyan a másik Alpine-t vezető Pierre Gasly sem. Ezt követően Verstappen gördült pályára a köztes esőgumikon, majd egyre többen követték a példáját annak érdekében, hogy ezeket a körülményeket is kipróbálják. Lance Stroll nagyon közel került a balesethez, amikor a 3-as kanyar kijáratánál megcsúszott, de sikerült megfognia az autót.

Bár a vége felé a pálya elkezdett felszáradni, ez nem volt elég ahhoz, hogy vissza lehessen tenni a slickeket, pláne javítani a köridőkön. Ennek következtében a sorrendnek nincs jelentősége, de a rend kedvéért Alonso végzett az élen, 445 ezreddel megelőzve Leclerc-t, és további 17 századdal Verstappent. Mögöttük Russell, Sainz, Ocon, Pérez, Norris, Nico Hülkenberg és Gasly volt az első tíz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss