2024. április 20. 15:54

KezdőlapF1Nem áprilisi tréfa: a Mercedes az első sorban, betlizett az egyik Red...

Nem áprilisi tréfa: a Mercedes az első sorban, betlizett az egyik Red Bull a melbourne-i időmérőn

-

A gondjai ellenére Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót az Ausztrál Nagydíj időmérőjén, Fernando Alonsót viszont mindkét Mercedes megelőzte. Sergio Pérez már a Q1 elején kicsúszott, így hamar búcsúzni kényszerült.

Ahogyan a hétvége korábbi része, úgy az időmérő is felhős időben kezdődött az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén. Bár a Q1 elején száraz volt a pálya, az előrejelzések 90 százalékos esélyt adtak az esőnek. Nem véletlen tehát, hogy a két Williams vezetésével a mezőnynek majdnem a fele ott várakozott a bokszkijárat előtt, mielőtt a lámpák zöldre váltottak.

Az első próbálkozások után Kevin Magnussen állt az élre 1:19.392 másodperccel, 174 ezreddel megelőzve Lando Norrist. Hamarosan azonban csapattársa, Nico Hülkenberg, valamint Alexander Albon is megelőzte, akik egyaránt két melegítő kört futottak. A német pilóta 1:18.373-mal vezetett, 571 ezreddel megelőzve a Williams versenyzőjét. Logan Sargeant nem futott időt, mivel az utolsó kanyarnál megpördült.

A mezőny erősebbik fele azonban még csak ekkor kezdte meg a körözést, ám ők egyelőre nem iratkozhattak fel az eredményjelzőre. Ennek oka Sergio Pérez hibája volt, aki elfékezte magát a 3-as kanyarban. Bár a balesetet elkerülte, a kavicságyból nem tudott visszatérni a pályára, így meg kellett szakítani a Q1-et. A mexikói versenyző kijelentette, hogy ugyanazzal a problémával küszködik, mint korábban.

Az újraindítás után 11:44 másodperce volt annak a tíz pilótának megfutni a gyorskörét, aki addig nem tette meg, de még megtehette. Max Verstappen 1:18.063-mal állt az élre, 8 százados előnnyel, meglepetésre Albon előtt. A harmadik helyet Carlos Sainz foglalta el, Charles Leclerc és a Mercedesek viszont csak a középmezőnyben voltak.

Fernando Alonso aztán ideiglenesen átvette a vezetést, de a címvédő 1:17.469-cel hamarosan újra élre állt, 363 ezreddel megelőzve az Aston Martin versenyzőjét. Albon pedig ismét javított, és a harmadik helyen állt. Ami a mezőny végét illeti, 3 perccel a vége előtt a két Alfa Romeo, Cunoda Juki, valamint Sargeant álltak kieső helyen, de a helyzet lényegében folyamatosan változott, mivel a mezőny tagjai nem tértek vissza a bokszba.

 

A japán pilóta végül épphogy, mindössze 61 ezredes különbséggel továbbjutott, helyette Oscar Piastri búcsúzott a Q1-ben, aki az autó beállításaira panaszkodott. Rajta kívül Csou Kuan-jü, Sargeant, valamint Bottas esett ki már az első szakaszban, valamint természetesen Pérez. Ami az elejét illeti, Verstappen maradt az első helyen, mögé George Russell jött fel 27 százados hátrányban, 35 ezreddel megelőzve Lewis Hamiltont. Rajtuk kívül még Esteban Ocon is bejött Alonsóék elé.

A Q2-ben az élmezőny tagjai közül mindenki friss lágyakon kezdett, ami annak tudatában nem is meglepő, hogy a Q1-ben csak egy szettet használtak. Az első próbálkozások után a Ferrarik szendvicsbe fogták az Aston Martinokat: Leclerc 1:17.560-nal kezdett, 56 ezreddel megelőzve Strollt, és további 65-tel Alonsót, de aztán Hülkenberg elválasztotta a silverstone-i alakulat versenyzőit.

Verstappen elrontotta az első körét, míg a Mercedesek csak később jöttek. A címvédő aztán 1:17.219-cel élre állt, 64 ezreddel felülmúlva a szintén javító Alonsót. A Mercedesek azonban csak a középmezőnyben, a hetedik, illetve a nyolcadik pozícióban kezdtek. Russell aztán feljött a negyedik helyre, Lewis Hamilton viszont nem tudott javítani, ahogyan Alonso sem, pedig lila szektorral kezdett.

4 perccel a vége előtt Cunoda, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Nyck de Vries, valamint Lando Norris volt kieső helyen. Végül aztán Gasly helyett a forgalomba került Ocon esett ki a másik Alpine-nal, miután mindössze 7 ezreddel maradt el Albontól. Mögötte Cunoda, Norris, Magnussen és De Vries volt a sorrend. Verstappen a végén tovább javított, és 227 ezreddel előzte meg Alonsót, aki mögé a két Ferrari, illetve Hülkenberg jött fel.

A Q3-ra Hülkenberg és a garázsban maradó Stroll kivételével mindenki friss lágyakon ment ki. Verstappen 1:17.578-cal állt az élre, de rajta kívül csak Hülkenberg autózott gyorskört, őt 468 ezreddel előzte meg. Ezt követően Hamilton 1:17.271 másodperccel állt az élre, mindössze 32 ezreddel megelőzve Alonsót, és további 45-tel Russellt. Verstappen azonban javított, és 9 ezreddel megelőzte a hétszeres világbajnokot.

5 perccel a vége előtt attól lehetett tartani, hogy a hajrára valóban megérkezik az eső, ezért mindenki sietett. Verstappen eközben arra panaszkodott, hogy a lefelé váltásoknál ismét gondjai vannak. Mindezek ellenére elég simán megszerezte a pole-t, mögötte viszont meglepetésre a Mercedes került az első sorba Russell révén, aki 236 ezreddel maradt el tőle, és 136-tal előzte meg Hamiltont. Mögöttük Alonso, Sainz, Stroll, Leclerc, Albon, Gasly és Hülkenberg lett a sorrend.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss