2024. április 18. 10:04

KezdőlapF1Verstappen-Alonso csatát hozhat az időmérő, majdnem falhoz passzírozták a másik Red Bullt

Verstappen-Alonso csatát hozhat az időmérő, majdnem falhoz passzírozták a másik Red Bullt

-

Max Verstappen elsőségével ért véget az Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzése, a holland pilóta mögött Fernando Alonso zárt. A másik Red Bullt vezető Sergio Péreznek messze nem alakult ideálisan a tréning, hiszen 20 percet elvesztett, majd kis híján a falhoz szorították, és nem tudott ideális kört futni.

Azok után, hogy a második gyakorlás nagy része esős körülmények között zajlott, így a csapatok nem nagyon szereztek releváns információt, a harmadik szabadedzés nagy részében száraz volt a pálya. Ugyanakkor a felhők egész végig fenyegetően tornyosultak az égbolton, és a mezőny nem is úszta meg teljesen csapadék nélkül az időmérő főpróbáját.

Az élcsapatok versenyzői közül elsőként Max Verstappen állt az élre, aki 1:19.664 másodpercet autózott a közepeseken. A holland pilótát a lágyakon futó Carlos Sainz átmenetileg megelőzte, de a címvédő 1:18.741-gyel visszavette a vezetést. Charles Leclerc aztán a másik Ferrarival 1 századdal felülmúlta őt, majd aztán további 4 századot javított a C4-eseken.

15 perc után aztán Fernando Alonso találta magát az eredményjelző élén 1:18.329-es körével, de honfitársa nem sokkal később 202 ezreddel felülmúlta őt. Sergio Pérez eközben még mindig a bokszban várakozott, mert autóját javítani kellett. A mexikói pilóta 20 perc után gurulhatott a pályára, de kis híján nagyon hamar és igen csúnyán véget ért számára az edzés, mert Nico Hülkenberg figyelmetlen volt, és majdnem a falhoz szorította őt a gyorskörén. Nem ez volt egyébként az egyetlen feltartásos eset az edzésen.

Végül nem lett komoly baj belőle, ahogyan Kevin Magnussen esetéből sem, aki meglátogatta a füvet, nem sokkal féltáv után viszont a mezőny már nem úszta meg a megszakítást. Ennek oka a törmelék, amely Nyck de Vries AlphaTaurijának oldalszekrényéről került a 9-es kanyarnak majdnem az ideális ívére. Mindössze 3 perc várakozás után azonban folytatódhatott a körözés, és, ahogyan az ilyenkor megszokott, a köridők tovább javultak.

Bár az 1-es kanyarban az eső minimálisan elkezdett szemerkélni a vége felé, és Pérez, valamint Leclerc is szélesre futott emiatt, Alonso tudott javítani, és 1:17.727-tel állt az élre. Azonban csak átmenetileg, ugyanis Verstappen 1:17.565-tel vette vissza a vezetést. Ők ketten végeztek az első két helyen, a harmadik pozíciót pedig Esteban Ocon szerezte meg, aki 373 ezreddel maradt el a címvédőtől, és 17-tel előzte meg George Russellt.

Pierre Gasly lett az ötödik a másik Alpine-nal, őt követte Pérez, aki a végén mindkét gyorskörét elfékezte, majd a bokszkijárattól kellett őt visszatolni. Utánuk jött Sainz, majd Lewis Hamilton, akit az utolsó mért körén feltartottak, az első tízet pedig Lance Stroll és Csou Kuan-jü egészítették ki. Leclerc csupán tizenharmadikként zárt, mivel a végén nem futott gyorskört.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss