2024. április 25. 10:57

KezdőlapF1Zseniális ötlet, átlagemberekre szabott F1-es autókat kínál egy cég

Zseniális ötlet, átlagemberekre szabott F1-es autókat kínál egy cég

-

Egy brit cég olyan korábbi Forma-1-es autókat árul, amelyeket úgy alakítottak át, hogy egy átlagember számára is könnyen vezethető legyen. A kocsi azonban így is közel 300 km/h-s sebességre képes.

Egyedi koncepcióval állt elő a TDF nevű brit cég: korábbi F1-es autókat alakít át és kínál eladásra, úgy, hogy azok egy átlagember számára is könnyen használhatóak legyenek. Igaz, az árat természetesen nem egy átlagemberre szabták: a TDF/One elnevezésű kocsikat 1,25 millió fontért, azaz körülbelül 540 millió forintért lehet megvásárolni az erre fogékonyaknak.

A vállalat kétféle kasztnit, illetve felfüggesztést használ: a 2011-es Marussia MVR-02-esét, valamint az egy évvel későbbi, összesen négy dobogós helyet szerző Sauber C31-esét. Azonban számos alkatrészt kicseréltek benne, így például a váltót és a motort is. Utóbbi a 2,4 literes, V8-as szívómotor helyett egy 1,8 literes, négyhengeres turbómotor.

„Jó néhány lehetőséget megnéztünk, és arra törekedtünk, hogy olyasmivel rendelkezzünk, amit könnyű használni – jelentette ki James Densley, a TDF technikai igazgatója. – Ha megnézzük a különböző motorokat, [látjuk, hogy] a legtöbb nem fér el egy ilyen kis karosszéria alatt. Olyasmit szerettünk volna, ami biztosítja a lóerőket, és megbízhatóan teljesít.”

Az erőforrás 450 és 600 lóerő közötti teljesítményre képes. A végsebessége alapesetben 290 km/h, de ez függ a motor teljesítményétől és a hatfokozatú lapátváltó áttételeinek beállításától is. Az autóhoz két vagy – amennyiben a vásárló igényli – három garnitúra OZ Racing keréktárcsa jár, három különböző száraz, valamint egy vizes pályára alkalmas gumikeverékkel, amelyeket a Pirelli biztosít.

A tulajdonosok szempontjából kedvező döntés, hogy a DRS-t, azaz az állítható hátsó szárnyat ők is tudják használni. A különbség annyi a valós Forma-1-hez képest, hogy nemcsak fékezésnél, hanem bármilyen kormánymozdulatnál automatikusan visszacsapódik, ezzel is elősegítve az autó stabilitását. A cég abból a szempontból is igyekezett a vevők kedvében járni, hogy az autó előkészítése a lehető legegyszerűbb legyen.

„Az autó tervezésének módja miatt csak egy vagy két szakemberre lesz szükség – árulta el az ausztrál Drive-nak Adam Wright, a TDF igazgatója. – A pályára való felkészítés nagyjából öt percet vesz igénybe a motor beindításával, az előmelegítéssel és a pilóta beszállásával, aztán már indul is. Ezzel kiküszöböljük az idővel és az infrastruktúrával kapcsolatos problémákat, illetve azt, hogy háromórányi [díjat] kelljen fizetni egy csapatnak csak az előkészítésért, még mielőtt az ember pályára menne.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nigel T R Hunt (@ferraricollectoraus) által megosztott bejegyzés

A leendő vevők többek között az autó színét, a kocsihoz tartozó bokszutcai táblát, a sisakot, valamint a versenyzői ruhát is testre szabhatják. A lehetőség a készlet erejéig tart. A gyártási idő hat és kilenc hónap között van, attól függően, hogy milyen specifikációról van szó.

Friss