2024. május 01. 22:23

KezdőlapF132 éve történt legutóbb olyasmi az F1-ben, mint az idei Ausztrál Nagydíjon

32 éve történt legutóbb olyasmi az F1-ben, mint az idei Ausztrál Nagydíjon

-

A statisztikák szerelmeseinek egy kis különlegességet is tartogatott az idei szezon harmadik versenye.

Legutóbb az 1991-es USA Nagydíjon fordult elő, ami az idei Ausztrál Nagydíjon, azaz, hogy a mezőnyben szereplő három világbajnok egyaránt felállhatott a dobogóra. A Phoenix-ben rendezett szezonnyitón Ayrton Senna demoralizáló fölénnyel, 1,1 másodperccel szerezte meg a pole pozíciót a McLarenben a Ferrarinál második idényét kezdő Alain Prost előtt.

A kétszeres világbajnok brazil a rajtnál megtartotta a vezetést, a 10. körben pedig 10 másodperces előnye volt a Professzorral szemben. Az első helyére senki és semmi nem jelentett veszélyt, mögötte azonban nagy volt a csata. Prost egy elrontott kerékcserének köszönhetően számos pozíciót veszített.

Embed from Getty Images

Senna vezet Prost előtt a verseny elején 

Később Riccardo Patrese kieséséből is profitálva feljebb kapaszkodott, majd a 70. körben egyetlen előzési manőverrel elment az addig a második helyért viaskodó Jean Alesi és Piquet mellett, hogy végül 16 másodperccel érjen be a futam végére a hatalmas előnyéből rengeteget leadó Senna mögött, aki a 82 helyett csak 81 körig jutott, lévén a versenyt a két órás időhatár miatt egy körrel hamarabb intették le.

Ami még hasonlóság a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíj dobogójával, hogy nemcsak a mezőny mindhárom világbajnoka a pódiumon végzett, hanem ezt legutóbbi vb-címűk megszerzésének sorrendjében tették. Senna 1990-ben, Prost 1989-ben, Piquet pedig 1987-ben volt az USA Nagydíj előtt legutóbb világbajnok, míg Verstappen 2022-ben, Hamilton 2020-ban, Alonso pedig 2006-ban nyerte a legutóbbi címét.

Az 1991-es USA Nagydíj és a 2023-as Ausztrál Nagydíj dobogója:

32 years since the last time there were exactly three WDCs on the grid that all finished on the podium
by u/cogito-ergo-sumthing in formula1

Friss