2024. április 19. 04:49

KezdőlapF1Milliók maradtak le róla, de itt a videó az előzésről, ami nélkül...

Milliók maradtak le róla, de itt a videó az előzésről, ami nélkül Irvine világbajnok lett volna a Ferrarival

-

Természetesen nem lehet egy-egy momentumot kiemelni, mint világbajnoki címről döntő tényezőt egy 16 futamos szezonban, de mégis kijelenthető, hogy az 1999-es Malajziai Nagydíjon Mika Häkkinennek óriási szüksége volt arra, hogy két körrel a vége előtt elkapja Johnny Herbertet. Az esetet a közvetítésben nem láthattuk, de egy nézői felvétel megörökítette.

Az 1999-es szezon volt Eddie Irvine nagy esélye arra, hogy világbajnok legyen a Forma-1-ben, ám végül Mika Häkkinen a szezonzáró Japán Nagydíj megnyerésével zsinórban másodszor is felért a csúcsra a McLarennel. Noha Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke visszaparancsolta az autóba a lábtöréséből időközben felépült, ám a visszatérést nem sürgető Michael Schumachert az utolsó két versenyre, az ő segítsége is kevés volt az írnek.

Irvine végül hiába kapta meg Schumachertől ajándékba a malajziai győzelmet, 3 ponttal lemaradt a vb-címről, miután Szuzukában csak a harmadik helyen végzett. Az sem segített volna rajta, ha Schumacher ott is elengedi, hiszen Häkkinen nyert, azaz a német pilóta csak akkor tudta volna kikaparni a gesztenyét a csapattársának, ha megelőzi a finnt. Hogy Schumacher mennyire spórolta el a szuzukai finálét, ha elspórolta egyáltalán, talán már sosem tudjuk meg, de Ross Brawn, a Ferrari akkori technikai igazgatója néhány évvel ezelőtt elismerte, hogy vegyes érzésekkel fogadták volna, ha nem Schumacher juttatja őket vissza a csúcsra.

Embed from Getty Images

Irvine megnyeri az 1999-es Malajziai Nagydíjat 

Nem feltétlenül kellett volna ugyanakkor Schumacher ahhoz – vagy legalábbis nem úgy –, hogy Irvine világbajnok legyen, Malajziában ugyanis két körön múlt, hogy Johnny Herbert legyen az ír pilóta „megmentője”. Az előző futamon a Stewart első győzelmét megszerző veterán a Malajziai Nagydíj hajrájában a harmadik helyen haladt, és körökön át hősiesen tartotta maga mögött Häkkinent.

Két és fél körrel a vége előtt azonban hibázott a pálya középső részén, aminek köszönhetően a McLaren pilótája rátapadt, és az utolsó kanyarban kifékezte őt. Ezzel harmadik lett a két Ferrari mögött. Tévénézők milliói az egészből azonban egyetlen képkockát sem láthattak, a maláj rendező ugyanis nagyon nem állt a helyzet magaslatán.

Akkoriban még nem volt állandó rendezője az F1-es közvetítéseknek, a versenynaptárban debütáló Malajziai Nagydíj közvetítése pedig botrányosan gyenge volt, így csodaszámba ment, ha éppen sikerült a fontos történéseket mutatni a pályán. Az egyik operatőr arról is lemaradt, ahogy Schumacher átadta – aznap másodszor – az első helyet Irvine-nak, mert bár a rendező a Ferrarikat mutatta, az elengedés pillanatában a kamera kezelőjének sikerült az üres pályát venni a két autó helyett.

A vb-döntő, amit a Ferrari sem akart igazán megnyerni

Ezután pedig nem váltott át a rendező a Herbert–Häkkinen csatára, hanem fontosabbnak tartotta azt mutatni, ahogy az Irvine győzelmével a vb-címre matematikai esélyét is elvesztő Heinz-Harald Frentzen közelít az ötödik helyen előtte autózó Rubens Barrichellóra.

A Redditre kiposztolt nézői videóból azonban most olyan helyről láthatjuk Häkkinen kulcsfontosságú előzését, ahonnan eddig nem (a fizetős F1 Digital nézői a közvetítésben is láthatták, az ottani rendező ugyanis megmutatta ellentétben az ingyenes adáséval): a hátsó egyenes lelátójáról. A felvételen látszik, ahogy a két Ferrari fékez az utolsó kanyarba, majd jön a címvédő, és bevetődik a Stewart-Ford mellé. Íme:

Malaysian GP 1999 – Crucial Hakkinen overtake for the Championship who was never shown on TV
by u/kermvv in formula1

Mivel Herbert már nagyon küszködött a gumijaival, esélye sem volt visszatámadni, és végül jócskán lemaradva ért célba a negyedik helyen. A két körrel a leintés előtt végrehajtott előzéssel az erejével teljesen elkészülő, a dobogón leülő Häkkinen pedig 3 helyett 4 pontot szerzett, ami egy futammal később kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen így 5 helyett 4 pontos hátrányban várhatta a Japánban rendezett finálét.

Amennyiben a finn pilótának 5 pont lett volna a lemaradása, Irvine-nak már egy második hely is elég lett volna a vb-címhez Szuzukában, a Ferrari pedig ebben az esetben egészen biztosan félreállította volna előle Schumachert. Így mondhatjuk, hogy Häkkinennek ezen az előzésen állt vagy bukott a második világbajnoki címe.

Persze ettől még nem lehet erre az egy eseményre fogni, hogy eldöntötte a vb-címet, hiszen egy teljes szezon során számtalan olyan dolog történt, ami a végelszámolásnál egyik vagy másik fél javára billentette a mérleg nyelvét. Ennek az előzésnek az érdekességét inkább az adja, hogy az utolsó előtti verseny végén, nyomás alatt hajtotta azt végre Häkkinen, illetve az, hogy ha nem jön össze neki, nem a saját kezében lett volna a sorsa az utolsó versenyre.

Embed from Getty Images

A Japán Nagydíj dobogója 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss