back to top
2024. május 19. 02:00

KezdőlapF1Mick Schumachert valósággal sokkolta, amit a Mercedesnél látott

Mick Schumachert valósággal sokkolta, amit a Mercedesnél látott

-

Mick Schumacher a beilleszkedésről, a Lewis Hamiltonnal és George Russell-lel zajló közös munkáról is beszélt a Mercedes oldalán megjelenő naplójának első részében, valamint elárulta, mi döbbentette meg a legjobban az új szerepkörében.

A Mercedes F1-es csapata „Mick naplója” néven új sorozatot indított a hivatalos oldalán, amelyben Mick Schumacher, a gárda teszt- és harmadik számú pilótája számol majd be a szezon során érzéseiről, gondolatairól és tapasztalatairól. A 24 esztendős versenyző az első részben az elmúlt hónapokról mesélt, és elmondta, miként illeszkedett be új környezetébe, milyen együtt dolgozni Lewis Hamiltonnal és George Russell-lel, és mi döbbentette meg a legjobban az új szerepkörében.

Schumacher magabiztos: már jelezték neki, hogy van esély az F1-es visszatérésre

„Mióta csatlakoztam a Mercedeshez, remekül beilleszkedtem. Mindenki annyira nyitott az irányomba, ez pedig az első pillanattól fogva jó érzéssel töltött el, ahogy beléptem a brackley-i gyárba. Az első hónapokban sok időt töltöttem ott, nagyon lenyűgöző létesítmény. Továbbra is szokom azt a felkészültségi szintet, ami itt tapasztalható, és próbálom a lehető legtöbb információt magamba szívni. Továbbra is sok ember van, akivel még nem találkoztam, de szórakoztató annyi kollégát megismerni, amennyit csak tudok” – kezdte az első naplóbejegyzést az elmúlt két szezont a Haas versenyzőjeként töltő, a tavalyi szezon után Nico Hülkenbergre lecserélt Schumacher.

„A leginkább a szimulátoros munkára koncentráltam. Mivel versenyeztem az új szabályok szerint épített autóval, jól tudom, hogy miként kell vezetni azokat. Ez eddig segített a szerepkörömben, és remélhetőleg a csapatnak is hasznos volt. Igyekszem extra szempárként és erőforrásként funkcionálni, hogy segítsek a fejlesztési programban az év során.”

„A szimulátoros csapat nagyon kedves velem, és nagyszerű dolgozni velük. Lenyűgöző vezetni a szimulátort, mert annyira fejlett, miközben szeretnék még többet tenni. Nem elég az, hogy a partvonalon ülök, segíteni akarok, ahol csak tudok. Természetesen nem olyan, mint a valóság, és szeretném vezetni a W14-est.”

Mick Schumacher, Mercedes, szimulátor
Schumacher a Mercedes szimulátorában, ahogy éppen a spái pálya virtuális másán vezet  Fotó: Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team

Schumacher azt is élvezi, hogy hétről hétre az F1 legeredményesebb versenyzőjétől, illetve a jövő egyik meghatározó pilótájától tanulhat.

„Elbűvölő a közös munka Lewis-zal és George-al. Érdekes időszak ez nekem, amelyben két fantasztikus pilótával dolgozhatok együtt és figyelhetem őket. Ez nem mindig adatik meg az embernek. Sokat tanultam abból a szempontból, hogy mi a fontos a versenyhétvégék megközelítésénél. Úgy érzem, már most rengeteg tudásra tettem szert, és nem gondoltam, hogy az új szerepkörömben ilyen hamar ennyit tanulhatok.”

A tanulás pedig akkor is zajlik, amikor Schumacher nem a szimulátorban ül, hanem a versenyhétvégéken van jelen, hiszen ilyenkor beül az összes megbeszélésre, az edzések és a futam alatt pedig fülhallgatóval a fején figyel a garázsban. Utóbbiról elmondta, ez az élmény nagyon új volt neki, és a legnagyobb sokként is ez érte.

Mick Schumacher, Lewis Hamilton, George Russell, Mercedes
Sokat tanult Hamiltontól és Russelltől  Fotó: Mercedes AMG Petronas Formula 1 Team

„Versenyzőként általában nem hallod, hogy mi zajlik az összes mérnök között, amíg te a pályán vagy, ezért ezeket a párbeszédeket hallgatni az edzések és versenyek alatt elképesztően érdekes. Eléggé ledöbbentem a bahreini szezonnyitón, mert nem számítottam arra a rengeteg párbeszédre, ami ilyenkor zajlik.”

„Nem tudod, hogy miről maradsz le, amíg te is a részese nem leszel. Amit igazán nagyra értékelek a mérnökökkel való közös munkában, az az, hogy őszintén hallgatnak rád és számít a véleményed. Ami pedig érzelmi oldalról különleges, hogy sokan azok közül, akik most a csapatnak dolgoznak, akkor is itt dolgoztak, amikor az apukám itt vezetett.”

Ami a mérnökök nyitottságára vonatkozó megjegyzését illeti, nem nehéz a sorok között olvasva észrevenni, hogy Schumacher ezzel a Haasnak is odaszúrt egy kicsit.

Schumacher hamarosan F1-es Mercedest vezethet; főnöke keményen beszólt Günther Steinernek

Friss