back to top
2024. május 19. 04:44

KezdőlapF1Hamilton beteljesítheti, amire Sennának már nem maradt ideje?

Hamilton beteljesítheti, amire Sennának már nem maradt ideje?

-

Gerhard Berger, Ayrton Senna korábbi csapattársa nem zárja ki, hogy Lewis Hamilton megteszi, amit a háromszoros világbajnok csak tervezett.

A Mercedes második éve tartó gyengélkedése miatt az idei szezon elején szárnyra kaptak olyan találgatások, hogy Lewis Hamilton csapatot válthat és a Ferrarihoz szerződhet. Noha ez jókora meglepetés lenne, egészen addig nem lehet teljességgel kizárni, amíg a hétszeres világbajnok nem hosszabbítja meg az idei év végén lejáró szerződését. Emellett ugyanakkor adódik a kérdés, hogy miért menne Maranellóba, amikor jelenleg a vörösök autója sem elég jó a világbajnoki győzelemhez.

Hamilton csapatot válthat, ha a Mercedesnél nem javul a helyzet?

Gerhard Berger, a Ferrari korábbi pilótája sem zárja ki ezt, ugyanakkor szerinte lehet, hogy Hamilton ugyanúgy gondolkodik, ahogyan Ayrton Senna, akinek Berger a McLarennél három éven át volt a csapattársa.

„Minden autóversenyző akar a Ferrarinál vezetni, és szinte az összes jó pilóta versenyzett is ott. Ayrton Senna azonban nem ment oda, mert tudta, hogy ott soha nem nyerhet, és talán Lewis is így gondolja. Viszont, ha [Hamilton] nem kap versenyképes autót a Mercedestől, és nem lesz helye a Red Bull Racingnél, akkor talán úgy lehet vele: nem akarom még befejezni, és meg akarom próbálni a Ferrarinál. Talán nekem sikerülhet” – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak a Scuderiánál 1987 és 1989, majd 1993 és 1995 között versenyző osztrák.

Hamilton tavaly a Corriere della Serának úgy nyilatkozott, hogy számára mindennél fontosabb a hűség (a szót egyébként magára is tetováltatta), ezért bár „jó lett volna a Ferrarinál versenyezni a karrierem során, de a dolgok okkal történnek. A Mercedes a családom, mindig Mercedes-pilóta leszek, mint ahogyan Stirling Moss volt.”

Berger szerint azonban „noha Lewis folyton hangsúlyozza, hogy soha nem hagyná el a Mercedes-családot, ez a Forma-1-ben semmit nem jelent. Itt senki sem fedi fel a lapjait.”

Embed from Getty Images

Senna közel került a Ferrarihoz az 1994-es szezon előtt 

Mint ahogyan Senna sem fedte fel, és csak a halála után derült ki, hogy 1993 őszén találkozott Jean Todt-tal, a Scuderia nem sokkal azelőtt kinevezett csapatfőnökével, hogy a Ferrarihoz szerződésről tárgyaljon. Todt 2021-ben a beIN Sports-nak nyilatkozva elmesélte, hogy az átigazolás végül azért nem történt meg, mert Jean Alesinek és Gerhard Bergernek szerződése volt 1994-re, és Senna hiába győzködte őt még a találkozó után is, hogy „az F1-ben a szerződések semmit sem érnek”, a francia csapatvezető ragaszkodott hozzá, hogy a háromszoros világbajnok csak 1995-től jöhet. Senna így végül a Williams-t választotta.

A brazil ikon 1994-es halála miatt végül nem derült ki, hogy versenyzett-e volna valaha a maranellóiak színeiben, de miután pályafutása elején egyszer már hajlandó lett volna Maranellóba szerződni, nem zárhatjuk ki, hogy igen. Kérdés, hogy bálványához hasonlóan Hamiltonnak is vannak-e még hasonló tervei, vagy már tényleg letett arról, hogy az F1 történetének legsikeresebb és legrégebbi csapatának tagja legyen.

Friss