2024. április 18. 10:47

KezdőlapF1Meghalt a legenda, aki elindította Ayrton Sennát a halhatatlanság felé vezető úton

Meghalt a legenda, aki elindította Ayrton Sennát a halhatatlanság felé vezető úton

-

Angelo Parrilla adta meg a lehetőséget Ayrton Sennának, hogy berobbanjon a nemzetközi gokartos színtérre.

77 éves korában elhunyt Angelo Parilla. A gokartos körökben legendaként tisztelt olasz férfi volt az, aki 1970-ben öccsével közösen megalapította a DAP nevű gokartos céget, amely a 70-es évektől a 90-es évekig meghatározó tényező volt a gokartsportban. Parilla és a DAP azonban legfőképp azzal írta be nevét örökre a motorsport történelmébe, hogy ő adott lehetőséget a fiatal Ayrton Sennának arra, hogy kilépjen a nemzetközi gokartos színtérre, és elinduljon az F1-es pilótává válás útján, amire élete végéig nagyon büszke volt.

Angelo Parrilla
Angelo Parrilla Fotó: tkart.it

A későbbi háromszoros Forma-1-es világbajnok az 1978-as esztendő közepétől 1980-ig versenyzett a DAP színeiben, majd miután 1981-ben bemutatkozott a Formula Fordban, a világbajnokságra még abban az évben, sőt, 1982-ben is visszatért (1981-ben negyedik, 1982-ben csupán 14. lett) a kezdetben csak motorokat, 1974-től viszont már kasztnikat is építő DAP-hoz.  Ezen évek alatt Angelo Parilla és Senna között a csapatfőnök-versenyző kapcsolaton jóval túlmutató barátság alakult ki, ami fennmaradt egészen a brazil pilóta 1994-es haláláig. 

Ami ez eredményeket illeti, miután Senna 1977-ben megnyerte a Dél-Amerikai bajnokságot, 1978-ban hatodik, 1979-ben és 1980-ban pedig második lett a világbajnokságon. 1979-ben ráadásul csak egy egyszeri alkalomra bevezetett szabályváltoztatásnak köszönhetően nem ő lett a bajnok, miközben a három döntőből álló finálé harmadik felvonását megnyerte Estorilban és kitörő örömmel ünnepelte világbajnoki címét, mielőtt megtudta, hogy „csak” második lett az összesítésben.

Senna DAP-nál töltött éveit a remek eredmények és megannyi győzelem mellett a nála rutinosabb csapattársa, Terry Fullerton ellen vívott kőkemény párharcok is meghatározták. Fullerton már Senna érkezése előtt is a csapatnál versenyzett és versenyeket nyert, majd a brazil pilótával két éven át ahhoz hasonló késhegyre menő, olykor feszültségektől sem mentes csatát vívott, mint amilyen később Senna és Prost között alakult ki a Forma-1-ben.

Az 1981-es (a videó címe senkit ne tévesszen meg) gokart világbajnokságon:

Sennához hasonlóan Fullerton is nagyon közel került a vb-címhez, 1980-ban például már fél kézzel fogta a világbajnoki trófeát, amikor egy műszaki probléma megfosztotta a hőn áhított sikertől. Noha Fullerton soha nem lépett tovább a gokartból, és 1984-ben visszavonult, az 1993-as Ausztrál Nagydíj sajtótájékoztatóján Senna mégis őt nevezte meg, mint a legjobb pilótát, aki ellen valaha versenyzett.

Ami a DAP Senna utáni történetét illeti, a cég a 90-es évekig jelen volt a gokartsportban, és bár újabb későbbi F1-es világbajnok nem versenyzett a színeiben – korábbi igen, hiszen Keke Rosberg is itt kezdte 1970-ben – , több olyan, későbbi neves versenyző is náluk mutatkozott be a nemzetközi színtéren, mint Vincenzo Sospiri, Stefano Modena vagy Alessandro Zanardi.

29 éve történt Senna és Prost elfeledett utolsó csatája (videó)


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss