back to top
2024. május 05. 22:11

KezdőlapF1Ha nem tetszik, el lehet menni - azonnali visszavonulásra szólította fel Verstappent...

Ha nem tetszik, el lehet menni – azonnali visszavonulásra szólította fel Verstappent a világbajnok

-

Miután Max Verstappen közölte, hogy ha az F1 ilyen tempóban variál, hamarabb visszavonulhat, a sportág világbajnoki közölte vele, hogy ezzel a hozzáállással akár már most is megtehetné ezt.

A Forma-1 azt tervezi, hogy a két hét múlva következő Bakui Nagydíjtól változtat a sprinthétvégék formátumán, és az idei hat sprintet már úgy rendezi meg, hogy ezeken a hétvégéken az eddigi kettő helyett csak egy szabadedzés lesz, és a második, eddig szombaton tartott tréninget egy második időmérő edzés váltja fel. Így a pénteki időmérő nem a sprint, hanem a vasárnapi futam rajtsorrendjéről dönt majd, a szombati kvalifikáción pedig a sprint rajtrácsa alakul ki.

Végleges döntés még nem született – miként azt sem tudjuk, hogy a második időmérőnek milyen lesz a formátuma –, de Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke szerint mind a 10 csapat támogatja az ötletet. A versenyzők között azonban nem ekkora az egyetértés, a világbajnoki címvédőnek ugyanis alapból nem tetszik, hogy ismét variálnak. Max Verstappen olyannyira nem híve az újításoknak, hogy azt is kilátásba helyezte, hamarabb befejezi az F1-es pályafutását, ha sokat variálnak.

Verstappen hamarabb visszavonulhat, mint a legtöbben gondolnák

„Személy szerint a normális versenynek is nagyon örülök. Az izgalmak szempontjából az a legjobb dolog. Remélem, hogy a jövőben nem lesznek további változások a versenyhétvégék formátumában, mert ha igen, akkor nem leszek itt túl sokáig” – jelentette ki.

A Red Bull-lal 2028 végéig szerződéssel rendelkező holland szavai nem igazán tetszettek Damon Hillnek, aki a Sky Sports F1 podcastjában kijelentette, hogy amennyiben Verstappen így gondolja, „akkor már most be kellene fejeznie, de tényleg. Fejezze be most, eleget tett!”

Az 1996-os világbajnok ezután megkérdőjelezte, hogy Verstappen eléggé élvezi-e az F1-et. „Jól szórakozik? Olykor úgy érzem, hogy nem. Imádnod kell, amit csinálsz, máskülönben csak darálod.”

Max Verstappen, Red Bull Racing, Ausztrál Nagydíj
Azért látszólag élvezi  Fotó: Peter van Egmond/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ezután a Sky Sports szakértője azért megpróbálta megérteni Verstappen gondolkodását.

„Van ebben egy olyan tényező is, hogy nem akarja felesleges dolgokra pazarolni az idejét, amiket csak az újdonság kedvéért vezetnek be. Szerintem ő ilyen ember, ezért el tudom képzelni, hogy csak azért mondja ezt, mert úgy gondolja, »azért jöttem ide, hogy Grand Prix-kat nyerjek, és csak egy versenyt akarok, hogy az jelentsen is valamit, és nem akarok olyan futamot, ami fele annyit ér.« Mi értelme annak, ha ilyen is szerepel az önéletrajzodban? Ó, nyertél egy sprintet, de az emberek nem fogják megkérdezni, hogy »hány sprintet nyertél?« Nem értéktelenek a megnyert sprintek, mert pontot osztanak értük, de egyértelműen nem ezt fogod kitenni a faladra.”

Friss