2024. április 26. 15:10

KezdőlapF1Így nyűgözte le a hőskor F1-es legendája a mai mezőny egyik tagját

Így nyűgözte le a hőskor F1-es legendája a mai mezőny egyik tagját

-

A jelenleg az Aston Martin kommunikációs igazgatójaként dolgozó Matt Bishop felidézte, hogyan hozott össze egy találkozót Kevin Magnussen és a néhai Sir Stirling Moss között. A dán pilótát láthatóan lenyűgözte a legenda, aminek közvetlenül utána hangot is adott.

A Forma-1-es pilóták általában egy világbajnokot tekintenek példaképnek, illetve inspirációnak. A mai, illetve közelmúltbeli versenyzők közül Lewis Hamilton és Sebastian Vettel a két legismertebb példa: előbbinek Ayrton Senna, utóbbinak Michael Schumacher volt a hőse. Kevin Magnussen azonban olyasvalakire tekint hasonlóan, aki egyetlen vb-címet sem szerzett, mégis egyértelműen a sportág legendái közé kell sorolni: Sir Stirling Mossra. A dán versenyző még 2016-ban találkozhatott az azóta elhunyt exversenyzővel.

Mindezt Matt Bishop, az Aston Martin kommunikációs igazgatója osztotta meg a Motor Sport Magazine felületén. 2014-ben és 2015-ben mind ő, mind Magnussen a McLaren alkalmazottja volt. A dán versenyző akkor debütált a Forma-1-ben, a következő idényben viszont csak tesztpilótaként figyelhette az eseményeket, kivéve az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat, ahol azonban nem tudott elindulni.

Magnussen nyilvánvalóan szívesebben versenyzett volna, de abból a szempontból előnyt jelentett számára ez az időszak, hogy közelebb került a csapattagokhoz, így Bishophoz is. Olyannyira, hogy kettőjük között szoros barátság alakult ki, így a 2016-os előszezoni tesztelés első napjának estéjén is együtt vacsoráztak. Tekintve, hogy Magnussen akkor már a Renault pilótája volt, nem lett volna szerencsés az aktualitásokba belemenniük, így a dán versenyző másra terelte a témát. Egészen konkrétan a történelemre, amely iránt a brit szakember szerint csak Vettel mutatott hasonló érdeklődést azon versenyzők közül, akikkel együtt dolgozott.

Kevin Magnussen, Haas F1 Team
Magnussen a hőskor egyik legjobb versenyzőjét tartja inspirációnak (Fotó: Andy Hone/LAT Images/Haas F1 Team)

„Stirling Moss az én örökös hősöm. Szerinted kaphatnék tőle autogramot? – tette fel a kérdést Magnussen, mire barátja vette a lapot, és igyekezett minél inkább a kedvében járni. „Forma-1-es versenyző vagy, Kev, ennél sokkal jobbat is tudsz – válaszolta. – Találkozhatsz vele, majd én megszervezem. Együtt ebédelhetünk vele a mayfairi házában.”

Mivel Bishop személyesen ismerte az akkor 86 éves Mosst, írt neki egy e-mailt, amelyre a négyszeres világbajnoki második helyezett szokásához híven csupa nagybetűvel válaszolt. Ebben kijelentette, hogy boldogan eleget tesz a kérésnek, az időpontot pedig beszéljék meg az asszisztensével. Így is történt, és egy pénteki napon ellátogattak a Stepherd Street 44-be, abba a házba, amelyet Moss egy második világháborúban lebombázott területre építtetett a saját igényei szerint.

Magnussennek és Bishopnak Moss felesége, az alig több mint egy hónappal ezelőtt elhunyt Suzie nyitott ajtót, és beinvitálta a párost a lakásba. Férjén még mindig meglátszottak 2010-es balesetének nyomai, ennek ellenére tele volt energiával. Bishop felidézte, ahogyan a 16-szoros F1-es futamgyőztes megmutatta a különböző újságkivágásokat Magnussennek.

„Gondoltam, talán érdekelhet néhány cikk a dán lapokból – jegyezte meg. – Elég sok versenyt teljesítettem Roskildében.” Az akkor 23 éves versenyző láthatóan le volt nyűgözve, és csak annyit mondott, hogy „ott születtem”. Moss ezzel tökéletesen tisztában volt. „Tudom, fiam – mondta. – Különös pálya volt az a roskildei. Döntött kanyarok. Nézd, 1959-ben ott versenyeztem egy Cooper Monacóval. Nem tudom, mi áll a cikkben.”

Magnussen természetesen tudta. „Azt írja, hogy Ön nyert.” Moss lelkesen folytatta. „Ő, az jó. Ő, és itt vagyok megint Roskildében, 1961-ben, ezúttal egy Lotus 18/21-essel. Mi áll ebben a cikkben, fiam?” Magnussen erre is felelt. „Azt írja, hogy megint Ön nyert” – mondta mosolyogva Magnussen, Moss pedig kuncogott.

Magnussen nem tudott betelni ezzel, és még több újságkivágást akart látni. Moss megkérte feleségét, hogy vigye oda az 1955-os, 1956-os és 1957-es idényekről készült albumot. „Itt vagyok én és [Juan Manuel] Fangio – mutatott az egyik képre. – Sportautóval általában meg tudtam verni, de a Forma-1-ben túl jó volt. Ez a Maser [Maserati – a szerk.] 250F remekül vezethető. Próbálj meg egyszer lehetőséghez jutni, hogy vezethess egyet, imádni fogod, fiam.” Ezt követően egy másik képre mutatott. „Azzal a Vanwall-lal nyertem pár versenyt, de olyan volt a kezelhetősége, mint egy disznóé.”

Bishop nem akarta feltartani vagy kifárasztani Mosst, ezért hamarosan búcsút intettek a házaspárnak. Nem sokkal azután, hogy elhagyták a házat, Magnussen odafordult hozzá. „Ez kib*szottul nagyszerű volt, totálisan kib*szottul nagyszerű” – lelkendezett. Sajnos többé már nem találkozhat a legendás versenyzővel, mivel bő három éve, 2020. április 12-én 90 évesen elhunyt.

Friss