2024. május 01. 02:10

KezdőlapF1Mégis távozhat a Ferrari egyik legfontosabb embere

Mégis távozhat a Ferrari egyik legfontosabb embere

-

Sajtóértesülések szerint Laurent Mekies, a Ferrari versenyigazgatója mégis elhagyhatja az istállót, de nem ahhoz a szervezethez tart, amelyről korábban szó volt. A francia szakember az AlphaTaurihoz igazolhat, amely úgy tűnik, hogy a korábbi pletykák ellenére nem eladó.

A Forma-1-es szezonnyitó után az olasz sajtóban számos olyan hír jelent meg a Ferrariról, amely nem festett túl pozitív képet a maranellóiak helyzetéről. Többek között arról is írtak, hogy David Sanchez főtervező után más, szintén kulcspozícióban lévő szakemberek is távozhatnak. Mások mellett Laurent Mekies versenyigazgatóról is szó volt, akit az akkori információk szerint a Forma-1 vezetése környékezett meg.

Az információt azóta megcáfolták, de most ismét szárnyra keltek a híresztelések a francia szakemberrel kapcsolatban. A RacingNews365.com olasz forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Mekies „készen áll arra”, hogy elhagyja a Ferrarit. A célpont viszont nem a sportág menedzsmentje lesz, hanem egykori csapatainak jogutódja, az AlphaTauri.

Forma-1, Laurent Mekies, Frédéric Vasseur, Bahreini Nagydíj 2023, szombat
Mekies jelenleg Frédéric Vasseur csapatfőnök jobbkezeként dolgozik (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A három nap híján 46 éves szakember 2002-ben kezdett dolgozni a Minardinál, ahol többek között Baumgartner Zsolt versenymérnöke is volt. Miután a Red Bull felvásárolta az olasz kiscsapatot, a Toro Rossónál vezető versenymérnöknek nevezték ki. 2014 és 2017 között az FIA alkalmazta őt versenyigazgató-helyettesként, majd 2018-ban csatlakozott a Ferrarihoz.

A mindig megbízható portál azt is hozzáteszi, hogy Mekies vélhetően Franz Tost csapatfőnök mellett fog dolgozni, de konkrét szerepkör nem szerepel a cikkben. Azt is hozzáteszik, hogy az idényt gyengén kezdő faenzaiaknál jelentős személyi átrendeződés várható. Erre utal az is, hogy márciusban szerződtették Lars Stegelmannt, aki a csapat kereskedelmi részlegének élén áll.

Amennyiben igazak ezek a hírek, akkor arra lehet következtetni, hogy, ellentétben a február végén megjelent pletykákkal, a Red Bull nem akarja eladni az AlphaTaurit, hanem igyekeznek megerősíteni a testvéristállót. A RacingNews365.com ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy a bikások egy 800 millió dollárról (több mint 270 milliárd forint) szóló ajánlatot is elutasítottak, és belátható időn belül nem tervezik eladni a csapatot.

Szintén kérdéses, hogy mi lesz Tost sorsa a csapat élén. Az osztrák szakember nemrég úgy nyilatkozott, hogy mostanában nem tervez lemondani, de 70 éves kora után már nyugdíjasként szeretne élni, Ugyanakkor az utóbbi napokban felvetődött a pletyka, hogy nem magától fog távozni, hanem a Red Bull már most elkezdte keresni az utódját.

Sajtó: Veszélybe került a veterán csapatfőnök állása

Friss