2024. április 19. 22:25

KezdőlapF1Megdöbbentő beismerés Hamilton legnagyobb ellenfelétől

Megdöbbentő beismerés Hamilton legnagyobb ellenfelétől

-

Nico Rosberg bevallotta, korai visszavonulásában a félelem is szerepet játszott. 2016 világbajnoka nemcsak az esetleges balesettől tartott, hanem attól is, hogy idővel túlságosan visszaesik a teljesítménye.

Az elmúlt évek egyik legmegdöbbentőbb híre volt, amikor Nico Rosberg bejelentette visszavonulását, mindössze öt nappal azután, hogy megnyerte a 2016-os világbajnokságot. A német expilóta akkor azzal indokolta a döntését, hogy szinte mindent feláldozott csapattársa és egyben riválisa, Lewis Hamilton legyőzéséért, ám ez mentálisan rengeteget kivett belőle.

Most azonban egy olyan szempontot emlegetett, amelyről eddig nem hallottunk tőle ilyen kontextusban: a félelmet. Ráadásul mindez több szempontból is előjött: egyrészt tartott attól, hogy súlyos balesetet szenved, másrészt azt sem akarta megvárni, hogy teljesítménye jelentős mértékben leromoljon. Nyilvánvaló, hogy ez esetben nagyon más körülmények között távozott volna a sportágból, mint így, világbajnokként.

„A pályákat elnézve néha azt gondolom, hogy jó, hogy már nem versenyzek – nyilatkozta a Men’s Health-nek. – Bakuban például háromszázhatvan kilométer per órás sebességet is el lehet érni a falak között. Igen, voltak pillanatok, amikor féltem, mert más pilótákkal ellentétben én nem vagyok vakmerő. Féltem, hogy nem leszek elég gyors, ha tovább folytatom. Egy bizonyos ponton pedig nem marad olyan csapat, amelyiknek kellek.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, 2016, Brazil Nagydíj
Rosberg nem akarta megvívni az újabb visszavágót Hamiltonnal (MERCEDES AMG PETRONAS)

Rosberg mindössze a második olyan pilóta Jackie Stewart után, aki teljesen önszántából vonult vissza világbajnokként, és később sem próbálkozott meg a visszatéréssel. (Alain Prostra ez utóbbi nem igaz, Jochen Rindt posztumusz lett világbajnok, Mike Hawthorn pedig súlyos betegséggel küzdött.) Sokan felrótták neki, hogy ezután nem volt mersze újra megküzdeni Hamiltonnal, de ő másképp látja a történteket. „Jobb túl korán abbahagyni, mint túl későn, azt akartam, hogy magam dönthessek” – fogalmazott.

Visszavonulása után Rosberg médiakarrierbe kezdett, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozik. Emellett csapatot indított a 2021-ben életre hívott Extreme E-ben, vagyis az elektromostereprali-bajnokságban. Az első évben ezen a téren is legyőzte Hamiltont, tavaly viszont fordult a kocka, és a hétszeres világbajnok párosa tudott felülkerekedni.

„Mindig úgy éltem, hogy egyik karrierből a másikba kerültem, és soha nem kérdeztem meg magamtól, hogy van-e bennem több, mint a szenvedély – magyarázta a 23-szoros Forma-1-es futamgyőztes. – Világbajnokként, illetve versenyzőként a csúcson voltam, míg az új projektekben az alapokról indul az ember. Ez érdekes és tanulságos.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss