2024. április 19. 17:46

KezdőlapF1Verstappen jogosan nevezte f*szfejnek Russellt? - megnéztük, kinek volt igaza

Verstappen jogosan nevezte f*szfejnek Russellt? – megnéztük, kinek volt igaza

-

Az Azeri Nagydíj sprintje Max Verstappen és George Russell csatájáról, majd a befutó utáni szóváltásáról marad emlékezetes. De jogosan volt dühös a holland, vagy magának is köszönhette, hogy a sprint nagy részét sérült autóval kellett végigcsinálnia?

Max Verstappen meglepően feldúlt volt a bakui sprint után, és a parc fermében frusztráltságában f*szfejnek nevezte az őt az első körben lekoccoló, a Red Bullja oldalszekrényén lyukat ütő George Russellt.

Pérez nyerte az év első sprintjét, Verstappen dühöngött, majd „f*szfejnek” nevezte Russellt

A holland pilóta frusztráltsága teljesen érthető, hiszen a mezőny leggyorsabb autójában ülve csak harmadik lett, miközben csapattársa – aki jelenleg egyetlen ellenfelének tűnik a világbajnoki címért folyó harcban – az első helyen végzett. A holland pilóta tempója legalább a második helyhez meglett volna, de Christian Horner csapatfőnök elmondása szerint körönként több mint 7 tizedmásodperccel vált lassabbá az autója a sérülés miatt.

A címvédő ezután ismét intézett egy kirohanást a sprinthétvégék ellen, amivel feldühítette Damon Hillt.

50-50-es szituáció volt

Ami az első kör második kanyarjában Russell és Verstappen közötti incidenst illeti, teljesen egyértelmű, hogy mindkét pilóta tehetett volna többet azért, hogy ne érjenek össze. Russell kissé talán túl agresszíven próbálta megelőzni a hollandot, ami miatt elfékezte a jobb elsőt és hangyányit lecsúszott az ideális ívről, eközben viszont Verstappen sem hagyott egy milliméterrel sem több helyet a feltétlenül szükségesnél.

Így nézett ki belülről a csata:

„Úgy gondolom, fair voltam a kettes kanyarban. Elég helyet hagytam neki, de elfékezte magát, majd azt mondta nekem, hogy hidegek voltak a gumijai. Nos, mindannyiunknak azok, ez nem kifogás. Nem szeretem, amikor valaki így reagál. Hogy »nem csináltam semmit rosszul«, majd elsétál. De ez van. Nem én előztem őt, hanem ő engem. Én csak próbálok kimaradni a bajból. Eltérő a nézőpontunk, ez az én nézőpontom. Az ő helyében én is próbálnék küzdeni, de nem úgy, hogy nekimegyek a másiknak” – nyilatkozta Verstappen a sprint utáni sajtótájékoztatón.

Persze, a holland jogosan mondta, hogy Russell volt az, aki lesodródott az ívről, és, ha ezt nem teszi, nem történt volna kontakt, de az elmúlt évek Azeri Nagydíjai alapján Verstappennek is tökéletesen tisztában kellett volna lennie azzal, hogy a pálya első három, derékszögű kanyarjában a külső íven védekezni rendkívül kockázatos. Ebben a helyzetben elengedhetetlen, hogy a belső íven haladó pilóta fokozottan elővigyázatos legyen, és ne hibázzon. A hiba hideg gumikkal, a határon autózva ez pedig bőven benne van a pakliban.

És nem arról volt szó, hogy Russell kamikaze módjára, lesz ami lesz alapon bevetődött Verstappen mellé, hanem a Red Bull mellett haladt, azaz minden joga megvolt rá, hogy belső íven tartsa az autóját. A brit egyszerűen csak Verstappen oly sokszor alkalmazott fegyverét használta: agresszív megmozdulásával meghátrálásra kényszeríteni az ellenfelet. Verstappen azonban nem hátrált meg és rajta vesztett, miközben az utóbbi másfél évben egyre többször (nem kell messzire menni, elég csak visszaemlékezni az idei Ausztrál Nagydíj rajtjára) engedett az ilyen szituációkban, tudván, hogy a tempóelőnyét később úgyis kamatoztatni tudja.

A biztonsági autós újraindítás alapján – amikor Verstappen sérült autóval is állva hagyta a Mercedest – pedig a hollandnak sokkal kifizetődőbb lett volna az óvatosság, hiszen Russellt simán megelőzhette volna később, és az RB18-ason tátongó lyuk nélkül Leclerc-t és talán Pérezt is támadhatta volna.

Az eset kívülről:

Töröljék el az egészet

Az eddig is köztudott volt, hogy Verstappen nem rajong a sprinthétvégékért, de a bakui sprint utáni sajtótájékoztatón ismét kifejezte nemtetszését a formátum iránt, vélhetően köszönhetően annak, ami nem sokkal azelőtt történt vele.

„Csak töröljék el az egészet – mondta frusztráltan. – Vissza kellene menni ahhoz, ami korábban volt, és biztosítani, hogy minden csapat képes legyen a győzelemért küzdeni. Ezt kell megcéloznunk ahelyett, hogy megpróbáljuk bevezetni ezeket a mesterségesen generált izgalmakat. Hogy őszinte legyek, untam a mai időmérőt.”

„Azt szeretem, ha egyetlen időmérő van, ahol az ember mindent belead. Ez pénteken volt, amit természetesen élveztem, de aztán szombaton megint kellett egy. Úgy vagyok vele, hogy »Istenem, még egy időmérő?« Nem igazán élvezem ezt” – jelentette ki a Péreztől a szombati időmérőn kikapó címvédő.

A Sky Sports szakértőjeként dolgozó Damon Hillt ezek a szavak pedig igencsak feldühítették, az 1996-os világbajnok ugyanis kijelentette: „Csak oda kellene adnunk Max Verstappennek a bajnoki címet és nem kellene vesződnünk bármi mással. Sajnálom, de indokolatlanul mérges, egyszerűen csak rossz vesztes.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss