2024. április 26. 18:12

KezdőlapF1„Megdöbbentőnek" tartja a korábbi csapattárs, amit Schumacherrel műveltek

„Megdöbbentőnek” tartja a korábbi csapattárs, amit Schumacherrel műveltek

-

Michael Schumacher korábbi csapattársa, Johnny Herbert „megdöbbentőnek” nevezte a német Die Aktuelle által lehozott „Schumacher-interjút”, majd arról is beszélt, hogy bár nem mindig értett egyet a némettel, az elért sikereit nem lehet megkérdőjelezni.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a német Die Aktuelle nevű bulvárlap egy mesterséges intelligencia által generált beszélgetést próbált úgy beállítani, mintha Michael Schumacher először szólalt volna meg síbalesete óta, és interjút adott volna az újságnak. A Schumacher-család emiatt beperelte a lapot, amelynek főszerkesztőjét a vezetőség kirúgta és bocsánatot kért.

Komoly következményei lettek az ízléstelen Schumacher-interjúnak

Az 1994-es szezon végén és a teljes 1995-ös idényben a Benettonnál Schumacher csapattársaként versenyző Johnny Herbert „megdöbbentőnek” nevezte a történteket. „Az az interjú abban a német magazinban megdöbbentő volt. Ez a mesterséges intelligencia modern, őrült világa, ami ennyire veszélyes lehet. Ez kiváló példája annak, hogy miként kell a mesterséges intelligenciát teljesen helytelen módon használni” – nyilatkozta a háromszoros futamgyőztes az Ice 36-nak.

A Schumachert kettejük közös időszakát követően többször kritizáló, visszavonulása után televíziós szakértőnek álló (a Sky Sports pont az idei szezon előtt küldte el) brit expilóta elmondta, azért megérti, miért vonzza az embereket továbbra is ez a téma. „Megértem, mert ennek a sztorinak még nincs vége. Ez egy folyamatos vonzerő Michael-lel kapcsolatban. Nem vagyok kapcsolatban a családdal, nagyon védik őt” – mondta.

Herbert korábban nem egy alkalommal nyilatkozott kritikusan Schumacherről, legyen szó akár a mindenki által ismert megkérdőjelezhető manővereiről, de például azt is nehezményezte, hogy a Benettonnál nem kezelték őket egyenlően, Schumacher pedig rendre az ő beállításaival verte meg őt. Most is megemlítette, hogy nem mindig tudott azonosulni a „könyörtelen” némettel, de az eredményeit szerinte ezzel együtt sem lehet megkérdőjelezni.

Embed from Getty Images

Herbert és Schumacher az 1995-ös Spanyol Nagydíj dobogóján 

„Nem mindig értettünk egyet, könyörtelen volt. De ezért érte el mindazt, amit elért. Megvolt az elképzelése arról, hogy miként akar versenyezni. Szerencsés volt, hogy a megfelelő emberek vették körbe, mint Flavio Briatore [a Benetton akkori csapatfőnöke], Ross Brawn [technikai igazgató] és Rory Byrne [főtervező], akiket aztán elvitt a Ferrarihoz.”

„Emlékszem, hogy Ross azt mondta, Michael a legjobb pilóta, akivel valaha együtt dolgozott. Emiatt bármit megtettek volna érte, szó szerint bármit. Michael ebből motivációt merített, a csapat pedig visszakapta ezt a motivációt, mert visszaadta nekik, és együtt szállították az eredményeket, és ebből sikersorozat lett.”

Herbert felidézte az 1996-os Spanyol Nagydíjat, amelyen Schumacher a mezőny 3-4. legjobb autójának számító Ferrarival úgy hagyott állva mindenkit az esőben, mintha a többiek alsóbb kategóriában versenyeznének.

„Számomra az volt a legkiemelkedőbb teljesítménye a Ferrarinál, ami egyben az első ferraris győzelmét is hozta. Lenyűgözően vezetett a szakadó esőben, ezért kapta később a „Regenmeister” becenevet. Hihetetlen volt. Igen, volt egy sötét oldala is, de végső soron nem lehet elvenni tőle semmit abból, amit elért” – jelentette ki a most 58 esztendős brit.

Friss