2024. április 25. 12:30

KezdőlapF1Komoly következményei lettek az ízléstelen Schumacher-interjúnak

Komoly következményei lettek az ízléstelen Schumacher-interjúnak

-

A Die Aktuelle nevű német bulvárlap kiadójának ügyvezető igazgatója bocsánatot kért a Michael Schumacherrel készült botrányos álinterjú miatt. A lap főszerkesztőjét eltávolították a pozíciójából.

A hét legnagyobb Forma-1-es botrányát a német Die Aktuelle robbantotta ki. A bulvárlap egy olyan cikket közölt, amely azt hirdeti, hogy Michael Schumacherrel készítettek exkluzív interjút, és csak az apró betűs részben derült ki, hogy a válaszokat valójában a mesterséges intelligencia írta meg. Nem meglepő módon az eset óriási port kavart.

Botrányos interjút közölt Michael Schumacherrel egy német bulvárlap

Amellett, hogy ez az újságírói etika szempontjából is felvet kérdéseket, elsősorban emberileg volt kifejezetten ízléstelen a cikk. Schumacher ugyanis 2013-as síbalesete óta nemhogy interjút nem adott, de feltehetőleg nincs is olyan állapotban, hogy ilyesmire alkalmas legyen. Olyannyira, hogy a hétszeres világbajnok talán a beszédre is képtelen.

A német magazin kiadója, a Funke reagált a botrányos „interjúra”, és elnézést kértek a családtól „Ezt az ízléstelen és félrevezető cikket soha nem lett volna szabad megjelentetni – fogalmazott Bianca Pohlmann, a Funke ügyvezető igazgatója. – Ez semmiképpen sem felel meg azoknak az újságírói normáknak, amelyeket mi és az olvasóink elvárunk egy olyan kiadótól, mint a Funke.”

A bocsánatkérés mellett a kiadó drasztikus, ám a történtek fényében érthető és elvárható lépésre szánta el magát: azonnali hatállyal eltávolították a lap főszerkesztőjét. Anne Hoffmann 2009 óta dolgozott ebben a pozícióban, ám nyilvánvaló, hogy innentől kezdve nehezen lehetett volna megmagyarázni, hogy miért nem küldik el.

Kérdés, hogy a döntés ismeretében mit fog tenni Schumacher családja, a szóvivőjük ugyanis nemrég megerősítette, hogy jogi útra terelik az ügyet. Arról egyelőre nincs információ, hogy ennek hatására esetleg kihátrálnának ebből. A két félnek egyébként nem ez az első konfliktusa, hiszen a lap nem először próbált hasznot húzni a német expilóta állapotából, igaz, amikor pereskedésig fajult a konfliktus, abból a Die Aktuelle került ki győztesen.

Hivatalos: Jogi lépéseket tesz Michael Schumacher családja a botrányos interjú miatt

Friss