2024. április 25. 10:33

KezdőlapF1V12-es motortól zengett a hockenheimi erdő – Vettel ilyennek látta az F1-et...

V12-es motortól zengett a hockenheimi erdő – Vettel ilyennek látta az F1-et gyerekként (videó)

-

Sebastian Vettel többek között Nigel Mansell 1992-es Williamsét fogja vezetni a Goodwoodi Sebességfesztiválon. A négyszeres világbajnok abban az évben látogatott ki először Forma-1-es futamra Hockenheimbe, amikor még a V12-es, a V10-es és a V8-as motorok is szóltak.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Sebastian Vettel ismét Forma-1-es autóba fog ülni. Természetesen nem arról van szó, hogy újra nagydíjhétvégén vesz részt, sőt, még csak nem is közelmúltbeli versenygépet vezet majd: a német versenyző Nigel Mansell 1992-es Williamsét, valamint Ayrton Senna 1993-as McLarenjét hajtja meg a Goodwoodi Sebességfesztiválon.

A Forma-1-től tavaly elbúcsúzó pilóta köztudottan odafigyel a környezetvédelemre, így az autókat – amelyek egyébként saját gyűjteményéből származnak – nem teljesen az eredeti formájukban hajtja meg. Bár 1992-ben pont jelentős előrelépés történt ez ügyben, hiszen minden csapat számára kötelezővé tették az ólommentes benzint, Vettel természetesen a mai kornak megfelelően mindkét versenygép esetében bioüzemanyagot fog használni.

A négyszeres világbajnok hangsúlyozta, ez a két autó azért is kedves számára, mert kisgyerekként ebben az időszakban ismerkedett meg a Forma-1-gyel. Amikor a tavalyi silverstone-i hétvégén vezethette a Williams FW14B-t, akkor kijelentette, hogy ismét ötévesnek érzi magát. Amellett, hogy akkoriban történetesen valóban ennyi idős volt, az is fontos tényező, hogy ebben az évben látogatott ki először Forma-1-es hétvégére.

„Apámmal mentem Hockenheimbe, azt hiszem, 1992-ben volt – nyilatkozta még 2021-ben a Forma-1 hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött videóban, amelyben az akkori mezőny tagjai a legkorábbi F1-es emléküket idézték fel. – Szabadedzés volt, így nagyon olcsó és késői jegyeket kaptunk. Nagyon esett az eső, és csak arra emlékszem, hogy az egész talaj vibrált, amikor az autó jött. Lehetett hallani az erdőből érkező morajlást, érezni lehetett a földön. Láttuk, ahogyan a sikánhoz érve az autók lefékeznek, majd újra elindulnak mögöttük vízpermettel. Ez volt az első emlékem, és még mindig lenyűgöző.”

Ugyanabban az évben a Forma-1 tesztelt is Hockenheimben, természetesen a pályának még a régi verzióján. Az eseményről két nézői felvétel is készült, amelyek elérhetőek a legismertebb videómegosztó portálon. Ezeket megnézve kaphatunk némi képet arról, hogy az ötéves Vettel mit érezhetett, amikor meglátta, illetve meghallotta a korabeli autókat.

Ami a Williamst illeti, a grove-i istálló akkoriban a Renault V10-eseit használta, ahogyan egyébként másik három motorgyártó is ilyen erőforrásokkal indult. Szintén négy gyártó tette le a voksát a V12-esek mellett, többek között a Ferrari, valamint a McLarent kiszolgáló Honda is. A Ford révén pedig a V8-asok is képviseltették magukat, ilyen erőforrást használt Vettel példaképe, Michael Schumacher is a Benettonnál.

Friss