2023. június 08. 01:15
KezdőlapF1„Ez elfogadhatatlan" – Leclerc és Verstappen is magát ostorozta a miami időmérő után

„Ez elfogadhatatlan” – Leclerc és Verstappen is magát ostorozta a miami időmérő után

-

Drámai módon ért véget a Miami Nagydíj időmérő edzése, ami után a Red Bull és a Ferrari sztárja is önkritikusan nyilatkozott.

Charles Leclerc és Max Verstappen sem teszi ki az ablakba a Miami Nagydíj időmérő edzésén nyújtott teljesítményét, hiszen mind a ketten saját hibájukból adódóan nem értek el olyan helyezést, amilyet elérhettek volna. A címvédő a Q3 elején rontotta el a körét, ezért úgy vágott neki a hajrának, hogy egyetlen lehetősége maradt, majd végül ezt sem tudta kihasználni, mert közben Leclerc hibázott, és állt bele a falba a hatos kanyarban.

A kétszeres világbajnok szerint ez is dühítő, de egyáltalán nem próbálta meg a monacóira hárítani a történteket, mondván, ő volt az, aki nem teljesített addigra egyetlen mért kört sem.

„Természetesen sajnálatos [a piros zászló], de mindenek előtt nem volt mért körünk, ami az én hibám. Extrém nehezek voltak a körülmények. A hatosból a hetes kanyarba kicsit lecsúsztam az ideális ívről, alulkormányzottá vált az autó, és egyszerűen nem tudtam visszamenni az ideális ívre, úgyhogy félbeszakítottam a körömet” – idézi az Autosport a végül a 9. rajtkockát megszerző hollandot.

A hiba, ami nélkül Verstappen akár a pole-ban is lehetne a Miami Nagydíjra:

„Ezután természetesen szükséged van egy kis szerencsére, és reménykedned kell abban, hogy nem lesz piros zászló – folytatta a pontverseny éllovasa. – És amikor így próbálsz meg gondolkodni, akkor persze, hogy megtörténik, ami kissé dühítő. Az egész hétvégén igazán gyorsak voltunk, a Q2-es köröm is jó lett volna a pole-ra a Q3-ban. Ez önmagában megmutatja, hogy nagyon gyors az autónk, de össze kell rakni a kört, és amikor számított, mi nem tettük ezt meg. Ez kissé frusztráló az én oldalamról.”

„Még mindig haragszom magamra, de azt is tudom, hogy vasárnap új nap lesz, és sok minden megtörténhet. Nem ideális a helyzet, de annak sincs értelme, hogy nagyon mérges legyek. Az ember tanul ebből és legközelebb jobban csinálja.”

Verstappentől megkérdezték, hogy elmehetett-e volna még egy mért körre az első lágy szettjén.

„Visszatekintve igen, és kimehettünk volna hamarabb is [a Q3 végén], de végső soron én hibáztam, amit előre nem tervezünk. Ezután az ember persze úgy van vele, hogy »Oké, menjünk kicsit korábban, így talán tiszta körünk lehet.« Több autót is jócskán megelőztem, de az ember nem számít arra, hogy az egyikük azonnal elszáll. Ez egy utcai pálya, az ilyen dolgok megesnek.”

Óriási drámával ért véget az év eddigi legjobb F1-es időmérője (videó)

Verstappennel pedig az esett meg, hogy pont abban az edzésszakaszban nem ment mért kört az elején, amelyik piros zászlóval ért véget.

„Ezért dühítő ez egy kicsit. Tudom, hogy könnyen megtörténik, mindannyian a határon vagyunk, egy apró hibától az ember azonnal elszállhat. Velem is ez történt, de az ember mindig a tökéletességre törekszik, nem igaz?”

„Tudom, hogy a bajnoki címet nem holnap lehet megnyerni, és voltam már ebben a helyzetben korábban is. Néha jön egy kis visszaesés, de ez nem jelenti azt, hogy az év hátralevő része is ilyen lesz. Persze, nem lehet minden tökéletes, miközben az ember ebben reménykedik. Tavaly nehezen indult az év, miközben saját magadnak is össze kell rakni néhány dolgot. A mai nap nem volt tökéletes.”

Végül megkérdezték tőle, hogy ennyire hátulról indulva mik az elvárása a versenyre. Erre csak annyit felelt: „Minimum a második hely.”

Leclerc csalódott magában

Verstappennél kissé jobban ostorozta magát az első háromba várt, de hibája miatt csak a hetedik helyet megszerző Charles Leclerc, aki az első Q3-as mért körének a végén is hibázott, majd a második körében ugyanott csúszott ki, ahol a pénteki második szabadedzésen is megtörte a Ferrarit.

„Ami elfogadhatatlan, hogy kétszer elkövetem ugyanazt a hibát ugyanabban a kanyarban – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Igazán nagyot csalódtam magamban. Az ember nem kereshet mindig kifogásokat az ilyen helyzetekben. A szél nagyon erős volt, igazán nehezek voltak a körülmények, miként az autót sem volt egyszerű beállítani, de én hoztam magam ilyen helyzetbe.”

Leclerc ezután az írott sajtó munkatársainak is kifejtette mindezt.

„Nagyot csalódtam magamban – idézi őt a RacingNews365.com. – Ugyanazt a hibát követtem el, mint tegnap, ugyanabban a kanyarban. Tudom, hogy az időmérő az erősségem, és nyilván nagyobb kockázatot vállalok a Q3-ban, ami tízből kilencszer kifizetődik. Ezen a hétvégén viszont kétszer a falnak mentem, ami nem az a szint, ahol lenni akarok.”

„Egyszerűen csak nagyot csalódtam magamban. Az első Q3-as köröm nagyszerű volt, de nincs értelme ezzel foglalkozni, amikor az ember nem fejezi be a kört és elfékezi az utolsó kanyart. Aztán a másodikban nekimentem a falnak. Nagyon dühös vagyok magamra.”

„Nagyon kemény vagyok magammal, de tudom, hogy mik az erősségeim, és a másik oldalon mit ad nekem az, hogy ennyit kockáztatok. Ez egyszerűen nagyon csalódáskeltő. Előretekintek a versenyre, és biztos vagyok benne, hogy tiszta lappal fogok nekivágni, úgyhogy emiatt nem aggódom.”

Friss