2024. április 25. 08:23

KezdőlapF1Óriási drámával ért véget az év eddigi legjobb F1-es időmérője (videó)

Óriási drámával ért véget az év eddigi legjobb F1-es időmérője (videó)

-

Nem az a Red Bull indulhat az élről a Miami Nagydíjon, amelyikre mindenki számított, Max Verstappen helyett ugyanis Sergio Pérez nyerte az időmérőt, miközben a címvédő csak 9. lett. A második helyre Fernando Alonso ért oda, miután a Q3 hajrája Charles Leclerc balesete miatt teljes egészében elmaradt.

Már a Miami Nagydíj harmadik szabadedzése előrevetítette, hogy a szokottnál érdekesebb időmérőre lehet kilátás az idei első Egyesült Államokban rendezett versenyhétvégén, hiszen az idei évre újraaszfaltozták az F1-et második alkalommal vendégül látó pályát, az új aszfalt tapadása pedig körről körre javult. A körülmények folyamatos változása egyes csapatoknak jót, míg másoknak rosszat tett, így a pénteken még jól muzsikáló McLarenek például már a Q1-ben búcsúztak.

Verstappen megállíthatatlan, Norris hatalmas balesetet úszott meg a miami időmérő előtt (videó)

Már az első szakasz megmutatta, hogy a legtöbbeknek nem lehet elspórolni a végét, a két Mercedes például két perccel a leintés előtt csak a 16. és 17., azaz kieső helyen tanyázott. A meglepetés kieső azonban végül nem Lewis Hamilton vagy George Russell, hanem Lance Stroll lett: a kanadai 3 tizeddel maradt el csapattársától, Fernando Alonsótól, de míg a kétszeres világbajnok a 12. helyen továbbjutott, Stroll csak a 18. lett, és csupán Oscar Piastrit, valamint Logan Sargeantet előzte meg.

Hogy mennyire szoros volt a küzdelem a Q1-et 1:27.363-as körrel megnyerő, a második helyen végző Carlos Sainzot 32 századdal megelőző Max Verstappen mögött, mi sem mutatja jobban, minthogy a Ferrari spanyolja és a mezőnyt záró amerikai között mindössze 9 tizedmásodperc volt a különbség.

A Q1 végeredménye:

A két Mercedes végül a 6. és a 11. helyen jutott tovább, de a Q2-ben ismét a kiesőzónában találták magukat, és ekkor már csak George Russellnek sikerült kiverekednie magát onnan, Hamilton pedig a 13. helyen búcsúzott. Nem jutott még tovább Alex Albon, Nico Hülkenberg, Csou Kuan-jü és Nyck de Vries sem. Különösen a Haas német pilótájának búcsúja lehetett fájó, hiszen az autóban egyértelműen benne volt a Q3-om, Kevin Magnussen pedig be is jutott vele a harmadik szakaszba. Ugyanígy tett Valtteri Bottas is az Alfa Romeóval, úgyhogy Csou is bosszankodhatott, különösen a csapattársától kapott 5 tizedet látva.

Eközben az élen annyiban változott a helyzet, hogy az 1:26.814-et repesztő Verstappen előnye 15 századra csökkent, és már nem Sainz, hanem Leclerc végzett mögötte. A harmadik helyen a Q1 után életre kelő Alonso zárta a Q2-t, majd következett Sainz és Pérez.

A Q2 végeredménye:

A tűzijáték azonban még hátra volt, ám végül nem úgy történt, ahogy arra számítottunk. A valódi „csata” ugyanis elmaradt a pole-ért, mert Max Verstappen és Charles Leclerc is elrontotta az első Q3-as mért körét, javítani pedig már egyikük sem tudott. A holland a tempós első szektorban hibázott, majd ettől lecsúszott a poros ívre, és ismét megcsúszott, Leclerc pedig miután súrolta a 16-os kanyar kijáratán a falat, csúnyán elfékezte a 17-est.

Sergio Pérez viszont eközben összerakott egy 1:26.841-es kört, amivel az élre állt a használt gumikon is 1:27.202-t elérő Fernando Alonso előtt. Az Aston Martin kétszeres világbajnokának sikerült elkapnia az új Pirelliken támadó Sainzot, miközben mögötte az egyaránt használt abroncsokon kezdő Kevin Magnussen, Pierre Gasly, George Russell hármas következett. Leclerc a hibával együtt megelőzte Esteban Ocont, illetve a körét be sem fejező Verstappent és a használt gumikon inkább nem próbálkozó Valtteri Bottast.

Az utolsó néhány percre tehát ebben a sorrendben készültek a pilóták, és igen hamar eldőlt, hogy már nem lesz változás, a sorban elsőként érkező Leclerc ugyanis kamikaze-üzemmódba váltott, és a hatos kanyarban nagy tempónál eldobta a Ferrarit, miután túlságosan meglovagolta a belső kerékvetőt. Az SF-23-as viszonylag sokat veszített a lendületéből a falig, de a hátulja így is szépen összetört, miközben a piros zászlós megszakítás bebetonozta az addigi sorrendet. Mint az nem sokkal később kiderült, hiába volt még több mint másfél perc az órán, nem indították újra az időmérőt, így Pérezé lett a pole.

Leclerc hibája:

„Szerintem ez volt az idei legrosszabb hétvégém az időmérőig, de tényleg – nyilatkozta a Verstappennek rögtön az időmérő után sajnálatát kifejező Pérez. – Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogyan faragjam le a hiányzó tizedeket, amikkel egyfolytában le voltam maradva Max és a Ferrarik mögött. Mindent a nulláról kezdtem, elvégeztünk egy kis változtatást az időmérő előtt, és ettől minden életre kelt. Az aszfalt miatt csak játszadoztunk kicsit menet közben a rendelkezésre álló eszközökkel, és jó kört futottunk, amikor számított.”

Amikor megkérdezték a mexikóitól, hogy hol volt hátrányban, azt felelte: „Mindenhol, egyszerűen csak nem állt össze. Ez egyike volt azon hétvégéknek, amelyeken csak küszködök a jó egyensúly és a magabiztosság megtalálásával. Ez az aszfalt nagyon érzékeny a hőmérséklet változásra.”

Megszenvedte a körülményeket az első sorba kvalifikáló Fernando Alonso is, aki a beállításokkal kísérletezett a harmadik szabadedzésen, majd miután visszaváltott egy megszokottabb setupra az időmérőre, elkezdte jól érezni magát az autóban. „A harmadik szabadedzés kissé zavaros volt, az időmérő viszont jól alakult. Különböző beállításokat próbáltunk ki, amelyek nem működtek, de a csapat ezután ismerősebb állapotba hozta a kocsit, ami életre kelt az időmérőre – értékelt Alonso. – Elképesztően boldog vagyok a második hellyel, meglátjuk, hogy mire leszünk képesek az első sorból a versenyen.”

A Miami Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

 

Friss