2024. április 20. 02:31

KezdőlapF1Ez elképesztő: így szól ma Schumacher 1000 lóerős Le Mans-i szörnyetege (videó)

Ez elképesztő: így szól ma Schumacher 1000 lóerős Le Mans-i szörnyetege (videó)

-

Külső és belső kamerás felvételt is mutatunk a Mercedes sportautóról, amellyel Schumacher futamot nyert, a Mauro Baldi–Jean-Louis Schlesser duó pedig világbajnok lett 1990-ben.

Fénykorában a C-csoportos sportautók népszerűsége már-már a Forma-1-ével vetekedett, nem véletlen, hogy számos, a királykategóriában is megfordult pilóta versenyzett velük. Nagyon gyorsak és méregdrágák voltak, tulajdonképpen karosszériás F1-es autóként is lehetett rájuk tekinteni, a C-csoport 1982 és 1992 között íródó története során pedig ráirányították a reflektorfényt a hosszú távú versenyzésre. Ez az egzotikus verenygépek és a toppilóták mellett nem utolsó sorban az oda visszatérő nagy autógyáraknak volt köszönhető, hiszen a privát csapatok játszóterévé váló futamokon ebben az időszakban feltűnt a Porsche, a Ford, az Aston Martin, a Jaguar, a Lancia, a Mazda, a Nissan, a Peugeot, a Toyota és a Mercedes is.

C-csoport, Mercedes C11, Monza, 1990
Mauro Baldi és Jean-Louis Schlesser Mercedes vezet az 1990-es monzai vb-futam rajtjánál  Fotó: Daimler

Miután a Jaguar megtörte a Porsche egyeduralmát, 1989-re a Sauber-Mercedes állt az élre, és nemcsak világbajnok lett, hanem a Le Mans-i 24 órást is behúzta. Az 1990-es szezonra az akkor már simán Mercedes-Benz néven futó alakulat előállt a C11-es modellel (az 1989-ben is használt C9-es utódja), amellyel ismét felért a csúcsra, noha Le Mans-ban nem indult el, miután a Mercedes megvonta a támogatást a verseny világbajnokságon kívülinek minősítése miatt. 1991-ben viszont már ott voltak, de csak egy autóval (Michael Schumacher, Karl Wendlinger, Fritz Kreuzpointner) értek célba, és azzal is csak az ötödik helyen.

A Mercedes aztán a C-csoportot az addiginál is drágábbá tevő új szabályok miatt 1992-re kiszállt, így a C11-es lett az utolsó C-csoportos Mercedes, aminek fennmaradt példányai a mai napig feltűnnek különböző bemutatókon és történelmi versenyeken. Az egyikük a minap is körözött, méghozzá Doningtonban, a sportautóversenyző Richard Bradley-vel a volánnál.

Így szól a C11-es 5 literes ikerturbós V8-asa ma:

Ami az autó teljesítményét illeti, a 905 kg-os szörnyeteget egy ikerturbós, 5 literes V8-as motor hajtotta. Az erőátvitelért 5 sebességes manuális váltó felelt, a motor pedig akár 950-960 lóerő leadására is képes volt. A modell csak az 1990-es szezonban nyert versenyt, de akkor a 9 világbajnoki futamból 7-en intették le elsőként. Ebből ötször a Mauro Baldi-Jean-Louis Schlesser duó (ők hatot nyertek, de a szezonnyitón még egy C9-est vezettek győzelemre), egyszer a Jochen Mass-Karl Wendlinger, egyszer pedig a Mass-Michael Schumacher kettős örülhetett.

Bradley tehát ezen pilóták helyében érezhette magát a doningtoni pályán, ahonnan külső felvételek mellett egy belső kamerás videót is közzétett. Íme:

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss