2024. április 27. 03:11

KezdőlapF1Nem Hamilton, hanem Verstappen van Schumacherrel egy szinten a Ferrari volt pilótája...

Nem Hamilton, hanem Verstappen van Schumacherrel egy szinten a Ferrari volt pilótája szerint

-

Giancarlo Fisichella kijelentette, szerinte Michael Schumacher volt a legjobb a verseny menedzselésében, de tehetségben Max Verstappen is az ő szintjén van. Az olasz pilóta Lewis Hamiltont meg sem említette.

A Forma-1-ben folyamatos vitatéma, hogy ki a valaha élt legjobb versenyző. Persze a statisztikák adnak némi támpontot, de az is nyilvánvaló, hogy a számok nem fednek le mindent, és a szubjektív tényezőt aligha lehet kivenni a képletből. Néha nemcsak a szurkolók, hanem a korábban vagy jelenleg a sportágban dolgozók is véleményt nyilvánítanak, ez történt most is.

Giancarlo Fisichella 1996-tól 2009-ig versenyzett a Forma-1-ben, így a két legsikeresebb pilótával, Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal is volt lehetősége versenyezni. Utóbbival persze csak három éven át, a német versenyző dominanciáját viszont testközelből láthatta. Ennek tudatában talán az sem meglepő, hogy őt tartja a legjobbnak, ám valamiben a mostani mezőny egyik tagja szerinte felveszi vele a versenyt, és ez nem Hamilton.

„Versenyeztem Schumacher ellen, amikor mindent megnyert a Ferrarival, és szerintem senki nem volt annyira erős a verseny menedzselésében, mint ő – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – A mai napig ő a legjobb. Azonban ha a tehetségről beszélünk, Max Verstappen ugyanezen a szinten van. Attól tartok, hogy Max arra hivatott, hogy hosszú ideig domináljon, ha a Red Bull-lal ilyen erős marad az egység. Kezdetben sokszor szenvedett balesetet, a tapasztalatlansága miatt elkövetett néhány hibát, most viszont már alig ront.”

Michael Schumacher, Ferrari, Spanyol Nagydíj, 2001
Fisichella Michael Schumachert tartja a legjobbnak (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

Fisichella annak ellenére nem említette meg Hamiltont, hogy Schumacherhez hasonlóan ő is hét világbajnoki címmel rendelkezik, és mivel több győzelme, illetve pole pozíciója van, statisztikailag eredményesebb nála. Emellett arra is utalt, hogy Verstappen a korábbi nagyoknál is jobb, és csak egyetlen ember van a mezőnyben, aki a közelébe ér.

„Ha megnézzük, milyen koraérett, és mennyit tett, illetve tesz ebben a korban, még a múlt nagyjait is felülmúlja – folytatta a Minardi, a Jordan, a Benetton, a Sauber, a Renault, a Force India, valamint a Ferrari egykori versenyzője. – Ebben a tekintetben egyedül Charles Leclerc hasonlítható hozzá. Egyébként pedig olyan pilóta, mint Verstappen, minden húsz évben egyszer születik.”

Verstappen jó úton halad afelé, hogy összességében és zsinórban is begyűjtse harmadik világbajnoki címét. Persze a legfontosabb rekordoktól még messze van, hiszen győzelemből 38-cal, míg pole-ból 22-vel rendelkezik, miközben Hamilton mindkét téren 103-mal tartja a rekordot. Tavaly viszont megdöntötte Schumachernek (és Sebastian Vettelnek) az egy szezonban aratott győzelmekre vonatkozó csúcsát, és ha egész idényen át vezetni fogja a tabellát, akkor immáron ő lesz az, aki zsinórban a legtöbb verseny után elmondhatja ezt magáról, hiszen a német hétszeres világbajnok 38-ig jutott, míg a holland pilóta 22-nél tart.

Friss