2024. április 26. 18:56

KezdőlapF1Senna és Prost háborújának megismétlődése a Red Bullok házon belüli csatája?

Senna és Prost háborújának megismétlődése a Red Bullok házon belüli csatája?

-

Sergio Pérez édesapja szerint fia és Max Verstappen párharca Ayrton Senna és Alain Prost csatáját idézi. Antonio Pérez úgy véli, pályafutása korábbi szakaszában csak a technika fosztotta meg a vb-címtől a mexikói pilótát, de szerinte a jövőben felérhet a csúcsra.

A Forma-1 idei szezonjának első öt fordulója alapján nagyon úgy tűnik, hogy a világbajnoki cím sorsa a Red Bull pilótái között dőlhet el. Max Verstappen eddig három, míg Sergio Pérez kettő (vagy a bakui sprintet is beleszámítva szintén három) futamot nyert, és jelenleg a címvédő 14 ponttal vezet csapattársa előtt a vb tabelláján.

A bikások eddig négy kettős győzelemnél tartanak, és akár a Mercedes 2015-ben felállított, 12-es rekordjának megdöntésére is eséllyel pályázhatnak. Emellett eddig minden futamot megnyertek, és most már nem tűnik teljesen irreálisnak George Russell bahreini nyilatkozata, miszerint a Red Bull e tekintetben százszázalékos teljesítménnyel zárhatja az idényt. Ehhez az 1988-as McLaren volt a legközelebb, és Pérez édesapja, Antonio szerint van is párhuzam az akkori és a mostani történések között.

„Emlékeznünk kell arra, amikor [Ayrton] Senna és [Alain] Prost voltak a McLarennél – nyilatkozta a mexikói Estónak. – Ez ugyanaz a szituáció, ma újra átéljük. Ők két tigris ugyanabban a ketrecben. Mindketten ugyanúgy gondolkodnak, ugyanazt reggelizik, ugyanazt eszik. Látjuk, hogy mindketten megpróbálják elvenni a leggyorsabb kört a másiktól, az időmérőn meg akarják szerezni a pole-t, az edzésen a leggyorsabbak akarnak lenni.”

Sergio Pérez, Max Verstappen, Red Bull, Miami Nagydíj
Pérez édesapja a Senna-Prost csatához hasonlította a Red Bullok küzdelmét (Fotó: Chris Graythen/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Senna és Prost 1988-ban és 1989-ben voltak csapattársak, először előbbi, aztán utóbbi lett a világbajnok. Főleg a második közös évükben minden idők legemlékezetesebb csapaton belüli párharcát vívták, mindezt úgy, hogy a korszak talán két legjobb versenyzője az egyértelműen legjobb autóban ült. Ebből a szempontból talán túlzás a hasonlat, de az idősebbik Pérez úgy véli, hogy sebességben fia és Verstappen is közel vannak egymáshoz.

„[Verstappen] jobban be van ágyazva – utalt arra, hogy a holland versenyző hosszabb ideje tagja a Red Bull istállónak. – Nem szabad elfelejteni, hogy Max mennyire régóta van a csapatnál. Checo most már képes Max tempójára. Még mindig úgy érzem, hogy van köztük néhány ezred Max javára, de a nehéz pályákon nagyon kiegyenlítettnek látom [az erőviszonyokat].”

Kétségtelen, hogy néhány pályán Pérez meg tudja szorongatni, sőt akár le tudja győzni Verstappent, de az elmúlt bő két év azt mutatja, hogy a helyszínek többségén azért egyértelműen a 25 éves versenyző a gyorsabb. Ennek ellenére Antonio Pérez úgy véli, hogy fia felérhet a csúcsra, sőt, ezt már korábban is megtehette volna, ha erre alkalmas technikát kap.

„Checo minden reggel [úgy kel fel, hogy] tudja, olyan csapatban van, amely az első helyen áll, a második az első vesztes – magyarázta. – [A Red Bull előtt] elképesztő dolog volt, amikor tizedik lett, de ha már a kezdetektől megkapta volna ezt a lehetőséget, mint más fiatal pilóták, akkor már többszörös világbajnok lenne, efelől nincs kétségem. Hiszem, hogy Checo a következő tíz évben is itt lesz, és világbajnokként látom őt.”

Friss