2024. április 25. 23:11

KezdőlapF1Az élre repítik a Mercedest a hamarosan debütáló fejlesztések? – a csapatfőnök...

Az élre repítik a Mercedest a hamarosan debütáló fejlesztések? – a csapatfőnök válaszolt

-

Toto Wolff elárulta, milyen területen várnak javulást az imolai fejlesztési csomagtól. A Mercedes csapatfőnöke hozzátette, nem hisz a csodákban, de így is jelentősen javulhat az autó.

A Mercedes kifejezetten csalódást keltően kezdte a 2023-as Forma-1-es szezont. A csillagos istálló nagyon szenvedett a tavalyi év elején, de az idény végére úgy tűnt, hogy jó úton haladnak, és ezt idén is folytathatják. Ehhez képest viszont óriási a lemaradásuk a Red Bullhoz képest, és Fernando Alonso révén az Aston Martin is jobban szerepel náluk.

Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke már a szezonnyitó Bahreini Nagydíj után kijelentette, hogy jelentős változásokra van szükség az autó koncepciója terén. Később kiderült, hogy a brackley-i alakulat a most következő Emilia Romagna Nagydíjra jelentős fejlesztési csomaggal készül. Az osztrák üzletember elárulta, mely területen várnak javulást.

„Szerintem a fejlesztéssel azt próbáljuk elérni, hogy egy új alapot hozzunk létre, kivegyük a kérdőjeleket és a változókat az egyenletből, és azt mondjuk, hogy »ez már nem probléma, mivel más specifikációra váltottunk« – nyilatkozta a nemzetközi sajtó egyes képviselőinek. – Erről van szó például az első felfüggesztés esetében. A karosszériára olyan megoldásokat is vizsgálunk, amelyek, mondjuk úgy, hogy hagyományosabbak a többinél, és más légáramlást hoznak létre. Ez majdnem olyan, mint egy visszatérés ahhoz, ami tizenkét hónappal ezelőtt jó kiindulópont lett volna. Utána megpróbáljuk növelni az autó teljesítményét, jelenleg viszont csak arról van szó, hogy nem értjük.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Miami Nagydíj
Az imolai hétvégére jelentősen átalakul a Mercedes (Fotó: Sulay Kelly/Mercedes)

Felmerül a kérdés, hogy a Mercedes ezzel mennyit léphet előre. Wolff szavai alapján arra lehet következtetni, hogy a Red Bull utolérésére nem számítanak, ám így is jelentős javulást remélnek. Mindezt elsősorban attól, hogy jobb lesz az autó vezethetősége, így Lewis Hamilton és George Russell jobban ki tudják aknázni a kocsiban rejlő potenciált.

„Nem hiszek a csodákban – fogalmazott Wolff az óriási előrelépés lehetőségéről. – Ugyanakkor azt gondolom, hogy az autó stabilitása és kiszámíthatósága átlagon aluli. Ha hiszünk abban, hogy ezt rendbe lehet hozni, amiben segít az első felfüggesztés újratervezése, akkor ez mindenképpen jó út, és ez többet jelenthet köridőben egy vagy két tizednél.”

Az 51 esztendős üzletember hozzátette, az aerodinamikai csomag már azzal is jelentős mértékben javul, hogy növelik a tempót és a vezethetőséget. Hangsúlyozta, hogy rövid távon senki ne számítson óriási ugrásra, de bízik benne, hogy ezúttal tényleg rátaláltak a helyes útra. „Nincs olyan autó, amely azonnal [sokat] előreléphet – jelentette ki. – Ezzel együtt tudjuk, hogy mit akarunk elérni az aerodinamikai teljesítmény és remélhetőleg az autó viselkedése terén.”

Friss