2024. március 29. 11:17

KezdőlapF1Korábbi F1-es pilóta részvételével adták át Magyarország legújabb versenypályáját

Korábbi F1-es pilóta részvételével adták át Magyarország legújabb versenypályáját

-

Ultramodern létesítménnyel bővült a magyarországi versenypályák névsora: megnyílt a Balaton Park Circuit.

Noha az utolsó simításokat még el kell végezni rajta, hivatalosan megnyílt a Balatonfőkajáron található Balaton Park Circuit. A több mint 200 millió eurós beruházás eredményeként elkészült létesítmény megnyitóján Dr. Gianpaolo Matteucci, a versenypálya igazgatóságának tagja; Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere; Dancsó Adrienn, a Balaton Park Circuit motorsport részlegének operációs vezetője és Giancarlo Fisichella, korábbi Forma-1-es pilóta köszöntötte az újságírókat és meghívott vendégeket.

Balaton Park Circuit
A pálya főbejárata  Fotó: Balaton Park Circuit

Az M7-es autópályától mindössze néhány száz méterre elterülő, Budapesttől 85 km-re található, a Nemzetközi Automobil Szövetség legmagasabb biztonsági előírásai szerint épült pálya Grade 2-es besorolást kérvényezett, amelyet minden valószínűség szerint meg is fog kapni. Ez azt jelenti, hogy a Forma-1-en kívül bármilyen autós sorozatot vendégül láthat, a kialakítása pedig motorversenyek rendezését is lehetővé teszi.

Az óramutató járásával ellentétes aszfaltcsík 4115 méter hosszú, szélessége 12 és 15 méter között váltakozik, hat jobb és 10 balkanyart tartalmaz, és teljes hosszában Tecpro védőfal szegélyezi, azaz gumifalas bukóterei nincsenek.

Dr. Gianpaolo Matteucci a sajtótájékoztatón három szempontot emelt ki, amit figyelembe vettek a Hungaroring tervezője, Gulácsi Ferenc által kialakított pálya létrehozásánál: biztonság, kihívás a versenyzőknek és fenntarthatóság.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy ma ünnepelhetjük a Balaton Park Circuit hivatalos megnyitását. A projekt egy álomként kezdődött, de mára valósággá vált a Balaton Park Csoport rendíthetetlen elkötelezettségének köszönhetően. Az építkezés fő szakasza négy évvel ezelőtt kezdődött, különös figyelmet fordítottunk a biztonságra, az innovációra és a környezetre. Készen állunk nemzetközi motorsport rendezvények megrendezésére, a Balaton Park Circuit a legszigorúbb követelmények szerint épült, az FIA és FIM
előírásai alapján” – mondta a szakember.

Balaton Park Circuit
A célegyenes Fotó: Balaton Park Circuit

Dancsó Adrienn ezután elmondta, hogy a pálya az autós nyíltnapoktól kezdve a legmagasabb szintű versenyekig mindenfajta eseménynek otthont tud majd adni. Hogy utóbbiak közül melyek látogatnak majd el az azokat 40 ezer négyzetméteres paddockkal, 48 garázzsal, különböző VIP-termekkel, étteremmel, orvosi- és sajtóközponttal, betétsorozatok számára kialakított paddock-kal és egy jelenleg még építés alatt álló, 145 szobás négycsillagos hotellel váró helyszínre, a sorozatok szervezőin múlik.

A 229 F1-es nagydíjon induló, királykategóriás pályafutását a Ferrarinál befejező, jelenleg a patinás olasz márkával a hosszú távú világbajnokságban (WEC) versenyző Giancarlo Fisichella szerint semmi akadálya, hogy akár a sportautózás csúcskategóriája is versenyezzen itt. Az 50 esztendős olasz pilóta egy utcai Ferrarival már ki is próbálta a Balaton Park Circuit-et, amelyet technikás pályának tart, a Rallycafe.hu kérdésére pedig elmondta, hogy „ez a pálya egy kicsit más a WEC-ben szereplő helyszínekhez képest, de sok olyan része van, amiben meg lehet találni a kihívást és az élvezetet. [Amennyiben a WEC rendezne itt versenyt] elég sokat kellene gyakorolni a szimulátorban a pálya elsajátításán, és örülnék neki, ha a jövőben lenne alkalmam itt versenyezni.”

Giancarlo Fisichella
Fisichella kanyarról kanyarra bemutatta a pályát a sajtótájékoztatón  Fotó: Balaton Park Circuit

Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere úgy vélte, a Kelet-Balaton térsége „fel van készülve arra, hogy nagyobb léptékű eseményeket tudjon fogadni, és biztos vagyok benne, hogy ezeket a turizmusunk ki fogja tudni szolgálni. Ez a beruházás nagyon nagy lökést fog adni az idegenforgalomnak és óriási vonzereje lesz a térségnek, hiszen ide vonzza a turistákat, és felteszi Balatonfőkajárt és a Kelet-Balatont az autó-motorsport nemzetközi térképére.”

„Polármesterként számomra az a legfontosabb, hogy a település és a szűkebb térség lakói, akiket jól ismerek, hiszen nap mint nap találkozom velük, álláslehetőséghez jutnak, a helyi szállásadók vendégeket kapnak, ezzel bevételt generálnak a településen, az önkormányzat pedig komoly adóbevételekkel számolhat, amit a beruházó örömmel meg fog fizetni.”

A sajtótájékoztató során többször elhangzott, hogy a Balaton Park Circuitnek nem célja a jövőben sem Forma-1-es futam rendezése, azaz nem kíván a Hungaroring riválisává válni, Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke a Rallycafé.hu-nak pedig elmondta, hogy más területeken is el kell kerülni a rivalizálást a mogyoródi pályával.

Giancarlo Fisichella, Gianpaolo Matteucci, Dancsó Adrienn, Forró Zsolt, Balaton Park Circuit
Balról jobbra: Giancarlo Fisichella, Gianpaolo Matteucci, Dancsó Adrienn, Forró Zsolt   Fotó: Balaton Park Circuit

„Az MNASZ nagy felelőssége, hogy az FIA-val szorosan együttműködve a Balaton Park Circuit minél hamarabb megkapja a versenyrendezéshez szükséges engedélyeket. Ami pedig még nagyon fontos, hogy a Hungaroringet a felújítás miatt mi részben elveszítjük, és a következő két-három évben a Hungaroring csak a Forma-1-re fog tudni koncentrálni, így aztán nagyon jó, hogy van egy ilyen alternatív helyszín. A mi feladatunk az, hogy ezek a létesítmények – és olyan egyébként még nem volt a magyar autó-motorsport történetében, hogy ilyen szintű létesítmények egyszerre legyenek a piacon – ne riválisként, hanem egymást kiegészítő lehetőségként tekintsenek egymásra. Ez személyesen az én felelősségem és az MNASZ felelőssége is.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss