2024. április 19. 21:42

KezdőlapF1Végre megújul a Hungaroring – így fog kinézni! (videó, képek)

Végre megújul a Hungaroring – így fog kinézni! (videó, képek)

-

Régóta esedékes már az 1986-ban épült, azóta több kisebb-nagyobb felújításon átesett, de javarészt továbbra is a 37 évvel ezelőtti állapotokat tükröző Hungaroring felújítása, ami most kézzelfogható közelségbe került, a Forma-1-es Magyar Nagydíjnak otthont adó létesítményben dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanis ismertette a 2024-es Magyar Nagydíj után kezdődő munkálatok terveit.

„A kormány döntött arról, hogy támogatja a Hungaroring régóta húzódó fejlesztésének megvalósulását – kezdte dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón. – Ez két okból nagyon fontos. Egyrészt még most is sok szempontból tükröződnek a pálya 1986-os állapotai, és a létesítmény felújításra szorul, és ami nagyon sokakat izgat, hogy jelenleg Magyarországnak 2026-ig van érvényes szerződése a Forma-1-es futamok megrendezésére. A jogtulajdonos a szerződés 2027-től 2032-ig történő meghosszabbításának feltételéül szabta, hogy ezek a felújítások megvalósuljanak.”

Fontos döntés született, közel az F1-es Magyar Nagydíj szerződéshosszabbítása

„A háttérmunka már megkezdődött, a feltételes közbeszerzés műszaki tartalmát elkezdtük összeállítani, és bizakodóak vagyunk abban a tekintetben, hogy 40-45 napon belül ez a feltételes közbeszerzés kiírásra is kerülhet. Onnantól kezdve a kocka el van vetve, és a fejlesztésnek meg kell valósulnia.”

A sportért felelős államtitkár abban bízik, hogy az idei év végére eredményt tudnak hirdetni a pályázaton, és ha minden rendben megy, akkor 2024 elején megköthetik a szerződést a nyertes céggel, ami után megkezdődhetnek a munkálatok.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy a Hungaroringnek opciós joga van a 2032-től 2037-ig történő futamrendezésre, ami, ha a következő, 2027-től 2032-ig történő szerződéshosszabbítás során életbe lépne, akkor a Magyar Nagydíj lenne a második leghosszabb szerződéssel rendelkező futam a naptárban.

Gyulay azt is elmondta, hogy a fejlesztések egy része, egészen pontosan a közműhálózat felújítása már jelenleg is zajlik, amelynek keretében a 3-as és a 6-os kanyar között a gyengeáramú alapépítmény kivitelezési munkálatai folynak, míg az 5-ös és a 12-es között a vízvezetéket építik. Úgy véli, ha sikerül felváltani az elavult rendszert, akkor az újjal 40-50 évig el lehetne látni az igényeket.

Vegas-i csillogás vagy a Hungaroring? – Van, amiben az F1-es Magyar Nagydíj verhetetlen

„Kicsit visszatekintve a Hungaroring múltjára, azt tudjuk, hogy 1985. október 1-től kezdve nyolc hónap alatt szocialista nagyvállalatok rohamtempóban építették ezt az építményt – fogalmazott. – Gyakorlatilag a teljes közmű és az egész infrastruktúra olyan állapotban van, amely közel s távol sem felel meg az FIA követelményeinek. Mondok egy példát: a négyszer tizenkét méteres mélygarázsok helyett hétszer huszonegyesek kellenek az FIA-előírások szerint. Maga a főépület, amely háromszázharminc méter hosszú, közel s távol sem felel meg a követelményeknek.”

Gyulay ismertette, hogy melyek lesznek a főbb változások. Ez alapján megújul a főépület, és helyet kap benne egy kávézó, egy közösségi tér és egy shop is, valamint természetesen itt lesznek az irodák. A portán belül pedig lesz egy műveleti-operatív központ, ahol a rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem és a mentők is helyet kapnak.

Videón a Hungaroring felújításának látványtervei:

Ezen kívül a paddock-épület és a főlelátó is teljesen új lesz, valamint bővül a garázsok és a paddock terület is. „A stratégiai-fejlesztési program alapvetően arra vonatkozik, hogy a paddock-épület és a szemben levő lelátó megújul, de lesz két alagút a pálya alatt, a célegyenesben levő gyalogoshíd pedig a jobb láthatóság érdekében eltűnik, és a kommentátor fülkék is teljesen újak lesznek” – ecsetelte az elnök-vezérigazgató.

A felújítás ütemezéséről az államtitkár azt mondta, hogy a 2024-es Magyar Nagydíjat még a jelenlegi állapotok mellett rendezik, az érdemi kivitelezés pedig 2024 őszén kezdődik meg. A 2025-ös versenyt ezért úgy kell megrendezni, hogy közben zajlik a fejlesztés, míg a 2026-os versenyre készülnének el teljesen. Itt fontos megjegyezni, hogy a felújítás ideje alatt a Forma-1-en kívül más komoly nemzetközi eseményt nem rendez a pálya.

Akár a MotoGP is jöhet?

Gyulay Zsolt megemlítette azt is, hogy a felújítás után a Hungaroring akár motorversenyzésre is alkalmas lehet, ami rögtön felveti a kérdést, hogy a pálya a jövőben fogadhatja-e akár a MotoGP mezőnyét. Az utóbbi hónapok híreit hallva a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pálya minimum éveket késik, de könnyen lehet, hogy egyáltalán nem fog megépülni. Ebből a szempontból a Hungaroring jól jöhet, és bár Schmidt nem zárta ki ennek a lehetőségét, hangsúlyozta, hogy ettől még nagyon messze vagyunk.

Hungaroring felújítás
Vajon Mansell 1992-es Williamse is ott lesz a főbejáratban helyet kapó kávézóban?  Forrás: Hungaroring

„Ha a Hungaroringen egy ilyen léptékű fejlesztés megvalósul, akkor azt gondolom, hogy teljesen józan gondolkodást igénylő hozzáállás minden döntéshozó részéről, hogy kerüljön megvizsgálásra, hogy ez a pálya alkalmas lehet-e arra, hogy MotoGP-futamot is rendezzen – jelentette ki. – Egyelőre ott tartunk, hogy a mostani felhatalmazás arra szól, hogy vizsgáljuk meg azt, hogy ez a pálya fejleszthető-e úgy, és átalakítható-e úgy, hogy MotoGP-kompatibilis legyen.”

„Amennyiben a műszaki szakemberek azt mondják, hogy alkalmas, és a jogtulajdonos is azt mondja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy legyen itt MotoGP-futam, utána van egy háromfős bizottság, ahol az éppen aktuális motorversenyzőket idehívják, és mennek egy tesztkört. Utána nekik van vétójoguk arra vonatkozóan, hogy azt mondják, hogy ők nem szeretnék, hogy itt MotoGP-futam legyen. Azonban nem tartunk itt, jelenleg ott tartunk, hogy indokolt az ilyen volumenű fejlesztésnél, hogy megvizsgáljuk, hogy egyáltalán alkalmas lehet-e a pálya.”

Hungaroring felújítás
A főépület és a főlelátó látványterve  Forrás: Hungaroring

Mindez főleg biztonsági szempontból kérdéses, hiszen ebben a tekintetben a motorversenyzésben mások az igények, mint a négykerekűeknél. Nem mindegy például a kerékvetők magassága, illetve pozicionálása, valamint a bukóterek szélessége sem. Ez utóbbinál pedig azt is figyelembe kell venni, hogy mindez a lelátók elhelyezkedésére is hatással lenne.

„A nézőtér is tolódik, mert ha a tizennégyes és az egyes kanyar átalakításra kerülnek, akkor egy akkora bukóteret kellene kialakítani, amely érintené a nézőteret is, főleg a tizennégyesben – mondta Gyulay. – Ami egyébként nem baj, mert pontosan tudjuk, hogy azok a lelátók nagyon régiek és elavultak, tehát ha már megcsináljuk a Hungaroringet, akkor csináljuk meg rendesen, hogy a pálya kihasználtsága még jobb legyen.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss