2024. április 25. 00:40

KezdőlapF1Hivatalos: törölték a hétvégi Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat!

Hivatalos: törölték a hétvégi Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat!

-

A Forma-1 hivatalos bejelentésben tudatta, hogy a régiót sújtó árvizek miatt nem rendezi meg a hétvégi Emilia Romagna Nagydíjat, és nem is pótolja be azt, így az idén az F1 mezőny nem versenyez Imolában.

Az Olaszországot sújtó ítéletidő végül oda vezetett, hogy az F1 törölte a május 19. és 21. közötti Emilia Romagna Nagydíjat. Az elmúlt két napban (kedden és szerdán) vörös riasztás volt érvényben a régióban a heves esőzések miatt, aminek következtében 24 óra leforgása alatt több mint egy tucat folyó öntött ki. Többek között az imolai pálya F2-es és F3-as paddockjába, valamint a televíziós társaságok számára fenntartott területre is betört a víz, miközben a térségben házak váltak lakhatatlanná az árvizek miatt.

Az F1 biztonsági okokból kedden evakuálta az Autodromo Enzo e Dino Ferrari paddockjában dolgozó személyzetet, és nem is engedte őket vissza szerdán, hogy folytassák a motorhome-ok, garázsok és vendéglátó egységek felkészítését a hétvégére. Eközben az F1 vezetői szerdán reggel a helyi hatóságokkal és a promóterrel tanácskoztak, végül pedig úgy döntöttek, hogy lefújják a versenyt.

Víz alá került az imolai F1-es pálya egy része – törölhetik a versenyt? (képek)

„Tragédia látni, hogy mi történt Imolával és Emilia Romagnával, a várossal és a régióval, ahol felnőttem. Imádkozom az áradás áldozataiért és az érintett családokért és közösségekért – olvashatók Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatójának szavai a törlésről kiadott közleményben. – Szeretném kifejezni a hálámat és csodálatomat az elképesztő segélyszolgálatoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy segítsék azokat, akiknek segítségre van szüksége, és enyhítsenek a helyzeten. Ők hősök, és egész Olaszország büszke rájuk. Ez a helyes döntés mindenkinek a helyi közösségekben és az F1-es családban, mert biztosítanunk kell a biztonságot, miközben nem szabad extra terhet rónunk a hatóságokra, miközben ezzel a borzasztó helyzettel kell megbirkózniuk.”

„A Forma-1, az FIA elnöke, a illetékes hatóságok, beleértve a releváns minisztereket, az Olasz Autóklub és Emilia Romagna régió elnökét, a város polgármesterét és a promótert, az a döntés született, hogy nem rendezzük meg a versenyt Imolában – olvasható az F1 közleményében. – Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert nem lehetséges az esemény biztonságos megrendezése a szurkolóinknak, a csapatoknak és az embereinknek, és ez a helyes és felelősségteljes cselekedet, figyelembe véve, hogy milyen helyzetben vannak a régió települései és városai. Nem lenne helyes további nyomást helyezni a helyi hatóságokra és segélyszolgálatokra ebben a nehéz időszakban.”

Az F1 közleménye:

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke hozzátette: „Az én és a teljes FIA-család gondolatai azokkal vannak, akik érintettek ebben a borzasztó helyzetben az Emilia Romagna régióban. Jelenleg mindenki biztonsága és a helyreállítási munkálatok a legfontosabbak.”

Az F1 így legközelebb május 26-a és 28-a között, Monacóban fog versenyezni, miközben Imolában a rendkívül zsúfolt versenynaptár miatt szinte biztosan nem látogat el. Ez azt jelenti, hogy a Kínai Nagydíj ismételt kiesése miatt az eredetileg tervezett 24 helyett immár „csak” 22 futamot rendeznek a 2023-as szezonban.

Friss