2024. április 25. 19:18

KezdőlapF1Víz alá került az imolai F1-es pálya egy része - törölhetik a...

Víz alá került az imolai F1-es pálya egy része – törölhetik a versenyt? (képek)

-

Továbbra is kérdéses, hogy meg tudják-e rendezni az imolai Emilia Romagna Nagydíjat a térséget sújtó heves esőzés és az emiatt kialakult áradások miatt.

Miután tegnap evakuálták az imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrari paddockját a heves esőzések és az aszfaltcsík közvetlen közelében futó Santerno folyó vízszintjének megemelkedése miatt, ma, azaz szerdán senki sem térhetett vissza a paddockba. Az F2-es és F3-as paddockba mondjuk nehéz is lett volna, hiszen azokat javarészt elöntötte a víz, míg az F1-es csapatok motorhome-jainak és vendéglátó egységeinek otthont adó terület egyelőre érintetlen. Ám nem is ez okozza a legfőbb gondot.

Egyre nagyobb a baj – evakuálni kellett az imolai versenypályát a hétvégi F1-es futam előtt

Egyrészt a csapatok fontos időt veszítenek azzal, hogy nem dolgozhatnak a paddockban, hiszen ezekben a napokban állítják fel a motorhome-okat, rendezik be a garázsokat és végeznek el egyéb, a felkészüléshez elengedhetetlen feladatokat, szerdán és csütörtökön pedig már az autókat is elkezdik összeszerelni. Mivel a régió szerda estig vörös riasztás alatt áll, az Autosport forrásai több csapatnál is arról számoltak be, a helyi hatóságok arra kérték őket, hogy ne menjenek a pályára addig, amíg ez nem változik.

Eközben a Santerno folyó vízszintje csökkent a kedd estihez képest, de a pálya területének több része így is víz alatt van, beleértve a televíziós stábok számára elkerített területet és a már említett F2-es és F3-as paddockot. Egy másik égető kérdést pedig a versenyhétvégére várható több tízezer néző fogadása jelenti, akiknek jelen állás szerint már a pálya megközelítése is gondot okozhat, nem beszélve az esetleges evakuálásról egy árvíz esetén.

Az F2-es paddock:

Az F1 vezetői szerdán reggel találkoztak a helyi hatóságokkal, hogy megvitassák, miként kezeljék a kialakult helyzetet, miközben Matteo Salvini, Olaszország helyettes miniszterelnöke, egyben infrastruktúra és közlekedési miniszter a verseny elhalasztását sürgeti. „Az Emilia-Romagnát sújtó időjárási vészhelyzet miatt helyénvalónak tartja a hétvégén megrendezésre kerülő imolai nagydíj elhalasztását” – tolmácsolta az olasz Sky Salvini hozzáállását, hozzátéve, hogy a miniszter szerint most mindent a mentésnek kell szentelni.

Jelen állás szerint azonban igen valószínűtlen, hogy teljes egészében elmaradjon a versenyhétvége, csütörtökre ugyanis az időjárás jelentős javulását várják. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy limitálják a nézők számát, mint ahogy az is, hogy akár két naposra csökkentik az Emilia Romagna Nagydíjat, egy plusz napot hagyva a helyzet rendezésére.

Víz alatt a Faenza és Imola közötti autópálya egy része:

Friss