2024. április 26. 04:36

KezdőlapF1Egyre nagyobb a baj - evakuálni kellett az imolai versenypályát a hétvégi...

Egyre nagyobb a baj – evakuálni kellett az imolai versenypályát a hétvégi F1-es futam előtt

-

Egyelőre nincs szó arról, hogy ne rendeznék meg az idei szezon hatodik versenyét, de az olaszországi esőzés egyre jobban fenyegeti az Emilia Romagna Nagydíjat.

Mint arról korábban beszámoltunk, vörös riasztást adott ki Emilia Romagna tartomány meteorológiai szolgálata keddre és szerdára a heves esőzések sújtotta térségre, ami a hétvégi Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjra is hatással lehet. A tartományban május elején áradásokat okozott a nagy mennyiségű csapadék, és könnyen elképzelhető, hogy most is azt fog.

Több vezető külföldi sajtóorgánum, köztük az Autosport is arról számolt be, hogy kedden evakuálni kellett a paddockot, mert a közvetlenül amellett húzódó Santerno folyó vízszintje veszélyesen megemelkedett. A közösségi médiában terjedő fotók alapján igencsak komoly a helyzet, és félő, hogy a csapatok már épülő garázsai, motorhome-jai és vendéglátó egységei is víz alá kerülhetnek, nem beszélve a pályáról, amelynek igencsak rosszat tenne, ha elöntené a víz.

Ennyire van közel a folyó az imolai pályához:

Az előrejelzések szerint kedden 100 mm csapadék eshet, a szerdai nap végéig pedig ez a szám 150 mm-re emelkedhet, miközben vasárnapig várható esőzés. Ezek után csak remélni lehet, hogy a folyó nem önt ki a medréből. Eközben kilátásba helyezték a régióban a leginkább érintett iskolák bezárását és utak lezárását, illetve az otthoni munkavégzést javasolják a lakosoknak.

Ezzel pedig újabb problémák merülhetnek fel, hiszen a nagydíjra több tízezer embert várnak, azaz, ha a futamot meg is tudják rendezni, akkor is előfordulhat, hogy nézői területek és parkolók válnak használhatatlanná, ami kaotikus helyzetet idézhet elő.

Azt fontos kiemelni, hogy a versenypálya mai, fél órán belüli evakuálása nem vészhelyzeti, hanem elővigyázatossági okok miatt történt.

A Santerno folyó pálya melletti szakasza:

Friss