2024. április 25. 11:19

KezdőlapF1Meglepő helyen zárhatta volna F1-es pályafutását Ayrton Senna, ha nem hal meg...

Meglepő helyen zárhatta volna F1-es pályafutását Ayrton Senna, ha nem hal meg 94-ben

-

Ayrton Senna a Williams vagy a Ferrari helyett egy kiscsapatnál is lezárhatta volna Forma-1-es karrierjét, ha nem veszíti életét 1994. május 1-jén Imolában.

Közismert, hogy Ayrton Senna 1993-ban kiábrándult a McLarenből, és azután, hogy a szezon első felében csak versenyről versenyre volt hajlandó szerződni a Honda kiszállásával versenyhátrányba kerülő csapattal, elkezdte feltérképezni a lehetőségeit 1994-re. A brazil sztár szívesen ment volna a Ferrarihoz, ám Jean Todt nemet mondott neki azzal az indokkal, hogy már Jean Alesinek és Gerhard Bergernek is érvényes szerződése van, és egyiket sem fogja felrúgni. Végül a Williams lett a befutó, ám Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi elnöke Senna halálának 20. évfordulóján azt mondta, a brazil Maranellóban akarta befejezni a karrierjét, így nem zárható ki, hogy a Williams-t követően a Scuderiához szerződött volna. Ám akadt egy másik lehetőség is.

Teljesen máshogy alakulhatott volna Senna pályafutása, ha a legendás mérnök terve sikerrel jár

Ezt Eddie Jordan, az F1-ben 1991-ben debütáló, ott 2005-ig versenyző Jordan-istálló egykori tulajdonosa és csapatfőnöke fedte fel a Formula for Success podcastban. „Kiábrándult volt a McLarennél. Jóval azelőtt történt, hogy a Williamshez igazolt. Egyszerűen nem volt boldog” – emlékezett vissza a Sennát már annak Forma Fordban mutatott teljesítménye láttán 1983-ban leigazolni próbáló ír.

„Hiszik vagy sem, ingyen felajánlottam neki a csapatom 50%-át azért, hogy jöjjön, és versenyezzen a Jordannél úgy, hogy utána maradnia kell csapattulajdonosként. Úgy véltem, Sennával a csapatban az istálló értéke több mint a duplájára nőne. Magyarán, visszakapnám azt, amit a csapat felének odaadásával elveszítek. Úgy véltem, hogy ez nagyon klassz húzás lenne” – mondta Jordan, aki tehát elsősorban üzleti szempontok miatt örült volna a brazil érkezésének.

„Először beültetek egy olyan fickót az autóba, mint Senna, amitől nő a csapat ismertsége, a szponzori bevételek pedig megsokszorozódnak. Mindig is kedveltem Ayrtont, és ennek kellett volna történnie, de hirtelen meghalt. Nem mondom, hogy jött is volna, de nagyon sokáig jutottunk a tárgyalásokkal azzal kapcsolatban, hogy mihez akar kezdeni. Akart egy csapatot, én pedig megadtam neki ezt a lehetőséget.”

Amatőr felvételeken Senna egyik utolsó tesztje (videó)

Senna halála miatt már soha nem derül ki, hogy láthattuk-e volna a brazil a Jordannél versenyezni, de ha mégsem megy a Ferrarihoz, akár hasonló karrierívet is leírhatott volna, mint a nála mindössze öt hónappal fiatalabb Damon Hill. A Williamsnél az 1994-es imolai fekete hétvége után a stafétát átvevő brit abban, majd az elkövetkező két évben is harcban volt a világbajnoki címért, mígnem a 97-es szezon előtt finoman ajtót mutattak neki.

Noha nem tudjuk, hogy az évek előrehaladtával miként romlott volna a teljesítménye, azért az aligha valószínű, hogy Sennának ne lett volna helye a csapatban, ha maradni akar, így akár még 1997-ben is Williams-pilóta lehetett volna, hogy aztán elmenjen levezetni a Jordanhez úgy, ahogyan azt végül Hill tette. A 96-os világbajnok 38 évesen, az 1998-as Belga Nagydíjon megszerezte a Jordan első győzelmét, majd 1999-ben innen vonult vissza.

Friss