2024. április 27. 02:42

KezdőlapF1Saját édesanyja ellen áll perben a Ferrari elnöke

Saját édesanyja ellen áll perben a Ferrari elnöke

-

John Elkann, a Ferrari elnöke három, ugyanazon apától származó testvérével együtt perben áll. Az ellenfél a saját édesanyjuk, az ügy pedig a nagyszülők vagyonának öröklésével kapcsolatos.

A Reuters beszámolója szerint a következő hetekben dőlhet el Olaszország egyik legbefolyásosabb famíliájának, az Agnelli-családnak az örökösödési vitája. Az ügy egyik alapját a 2003-ban elhunyt Gianni Agnelli öröksége képezi. A néhai olasz üzletember lánya, Margherita, aki 1,2 milliárd eurót örökölt tőle, perben áll három gyerekével, köztük a Ferrari, az Exor, illetve a Stellantis elnökével, John Elkann-nal.

Margherita Agnelli lényegében azért küzd, hogy felbonthassa a korábban kötött megállapodásokat, és ő, valamint a második házasságából származó öt gyereke is nagyobb mértékben részesülhessen a hagyatékból. Amennyiben nyer, úgy édesanyja vagyonának fele őt illeti, egyúttal részesedést kap az Elkann-család vállalkozásaiban.

Az ügy alapját az ún. „genfi paktum” képezi, amelyet 2004-ben, egy évvel Gianni Agnelli halála után írtak alá. Ez kimondta, hogy a most 67 éves lánya ingatlanokat, műtárgyakat és egyéb likvid eszközöket örököl, viszont lemond a Dicembre nevű vállalatban lévő befolyásáról. A Dicembre az Exor tulajdonosi struktúrájának kulcsfontosságú része. Ezzel lényegében John Elkannt bebetonozták a vezető pozícióba, édesanyját pedig ily módon kivonták a forgalomból.

Mattia Binotto, John Elkann, Ferrari, Toszkán Nagydíj, 2020
John Elkann (jobbra) jelentős befolyással rendelkezik a Fiat Csoportban (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

Az egyezség második része 2019-ben lépett életbe, amikor Margherita Agnelli édesanyja, Marella elhunyt. Ekkor a Dicembre részvényeit a Margherita első, Alain Elkann-nal kötött első házasságából származó gyerekek, azaz John, Lapo és Ginevra Elkann kapták meg. Mindez azt jelentette, hogy a második, a francia-orosz egykori Fiat-vezetővel, Serge de Pahlennel kötött házasságból született gyerekek semmiben nem részesültek.

Az évek során arra is fény derült, hogy Gianni Agnellinek voltak be nem jelentett vagyontárgyai, és a Margherita Agnellihez közeli források cáfolták, hogy az egyezség ezekre is kiterjedt volna, ennélfogva ezekre igényt tart. Ezzel kapcsolatban már 15 éve folynak bírósági ügyek Olaszországban és Svájcban.

Az Agnelli-család legidősebb élő tagjának ügyvédei szerint a paktum egy része ráadásul semmis, mivel vitatják, hogy édesanyja svájci állampolgár lett volna, az ilyen megállapodásokat pedig tiltják az olasz törvények. Mindezt arra alapozzák, hogy 2003 és 2009 között legfeljebb négy hónapot töltött az országban. Az Elkannékhoz közeli források szerint azonban az olasz és a svájci hatóságok is megerősítik, hogy Marella Caracciolo di Castagnetto svájci állampolgár volt, ám az édesanyjukhoz közeli források ezt vitatják.

A paktum életbe lépése után John Elkann 60, míg Lapo és Ginevra 20-20 százalékos részesedést kapott a Dicembrében. Ők úgy vélik, hogy nincs olyan kimenetel, amely ezt megváltoztatja, csupán édesanyjuk „további indokolatlan pénzügyi előnyhöz” akar jutni. Az ügyet tárgyaló torinói bíróságnak elméletileg a nyári szünet előtt ítéletet kell hirdetnie, ám felfüggesztheti a tárgyalást, amíg a svájci bíróságon nem születik döntés. A Ferrarit és főleg az F1-es csapatot aligha érinti az ügy, ám a legidősebb Elkann-nak így eggyel több dolog foglalja le a figyelmét a küszködő istálló mellett.

Friss