2024. április 26. 21:30

KezdőlapF1Elfeledett monacói pillanat: amikor Montoya hülyesége majdnem megölt egy világbajnokot (videó)

Elfeledett monacói pillanat: amikor Montoya hülyesége majdnem megölt egy világbajnokot (videó)

-

Juan Pablo Montoya hálát adhat a sorsnak, hogy 18 évvel ezelőtti felelőtlen manőveréből nem lett súlyos baleset Monacóban.

2005-ben ezen a napon, május 21-én rendezték meg a Monacói Nagydíj szombati edzésnapját, amelynek második (a hétvége összességében negyedik) szabadedzésén Juan Pablo Montoya elképesztően felelőtlen dolgot tett. A McLaren kolumbiai versenyzője a tréning végén úgy döntött, hogy visszaadja a kölcsönt Ralf Schumachernek, és feltartja a Toyota pilótáját, amiért az nem áll félre előle időben a gyorskörén. A wokingi istállónál első idényét teljesítő versenyző ehhez az egyébként is teljesen értelmetlen cselekedethez pedig a pálya egyik leggyorsabb pontját választotta, és a Massenet-kanyar felé vezető padlógázas szakaszon lassított le.

Mindez láncreakciót indított el, a McLaren mögött érkező Toyota ugyanis szintén fékezett, majd ugyanígy tett David Coulthard is a Red Bull-lal, a gyorskörön érkező Jacques Villeneuve azonban már nem tudott időben reagálni. Ennek következtében a lassító Sauber nekicsapódott a skótnak, aki pedig a Toyotát találta el és forgatta meg. Mindhárom autót összetört valamilyen mértékben, miközben Montoya, mint aki jól végezte dolgát, sértetlenül továbbment.

Az esetről készült felvételt ITT NÉZHETI meg.

Embed from Getty Images

Montoya Monacóban, 2005-ben 

Aligha meglepő módon a monacói sportfelügyelők kivizsgálták az esetet, és úgy határoztak, hogy a kolumbiai „szükségtelenül lassan” vezetett a pálya „egy nagyon gyors” részén, ami miatt utólag a rajtrács végére száműzték az ötödik időt autózó pilótát.

Montoya úgy nyilatkozott, hogy „Tulajdonképpen azért lassítottam, hogy elkerüljem az ütközést Ralffal, és próbáltam félreállni, mert tudtam, hogy Villeneuve jön mögöttem.” Ezzel arra utalt, hogy nem akart nekimenni a pályára a bokszból elé kihajtó Toyotának, a Schumacher mögött érkező Coulthard azonban egészen mást látott.

A skót az ITV-nek azzal vádolta a McLaren pilótáját, hogy féktesztelte Schumachert. „Követtem Ralfot a bokszból kifelé, és már eléggé előrehaladt az egyenesben, amikor meglengették neki a kék zászlót. Félreállt, de nehéz padlógázzal megelőzni egy másik autót az emelkedőn, ezért Juan Pablónak lassítania kellett. Ez monacói sajátosság, de amit Montoya erre reagálva tett, az nevetséges. Lelassított közvetlenül Ralf mellett, majd elé ment és féktesztelte őt.”

„Ez láncreakciót indított el, mert Jacques vakon érkezett, és miközben ezen a helyen csak próbálsz kikukucskálni a cockpit fölött, egyenesen belém jött. Az ilyen viselkedést kétségtelenül büntetni kell.”

Embed from Getty Images

Coulthardnak is megvolt a véleménye Montoya húzásáról 

Villeneuve ezután Coulthardnál is keményebben fogalmazott, amikor arról kérdezték, mekkora bajt okozhatott volna Montoya azzal, hogy 86 km/h-ra lassított ott, ahol előzőleg 280-nal haladt el. „Hogy mennyire lehetett volna súlyos? Én és néhány ember a hotelban meghalhatott volna” – idézte az 1997-es világbajnokot az Autosport az eset után.

A Sauber pilótája természetesen arra utalt, hogy akár a levegőbe is repülhetett volna, és belecsapódhatott volna a pálya melletti szállodába, vagy annak erkélyeibe. „Szerencsés vagyok, hogy a hátsó kereke helyett David autójának a váltóját találtam el. Máskülönben elrepültem volna, mint Ausztráliában néhány éve… Elképesztően veszélyes volt” – utalta a 2001-es balesetre, amelyben az Ausztrál Nagydíjon egy pályabíró életét vesztette.

Az 1997-es világbajnok ezután azt fejtegette, hogy Montoya remélhetőleg tanult az esetből. „Amennyiben ez megakadályozza, hogy az emberek hülye és veszélyes dolgokat csináljanak, akkor jó dolog [a büntetés]. Nem lenne szabad 80-nal menni egy olyan, ráadásul beláthatatlan helyen, ahol normál esetben 280-nal haladsz. Ez egyszerűen nevetséges. Észben kell tartanod, hogy mások is vannak a pályán, ennyi az egész.”

Embed from Getty Images

Villeneuve a Sauberben 

„Egyesek könnyen tanulnak egy hibából még büntetés nélkül is, mert elég intelligensek hozzá. Másokat pedig eltilthatsz hat futamtól is, és akkor is újra megteszik. Nem tudom, hogy Montoya melyik csoportba tartozik, de remélem, hogy tanulni fog belőle, mert ez elképesztően veszélyes” – zárta mondandóját a kanadai.

A 2005-ös Monacó Nagydíjat végül a pole pozícióból rajtoló Kimi Räikkönen nyerte Nick Heidfeld és Mark Webber előtt, míg Montoya a 18. rajtkockából az ötödik helyig kapaszkodott fel.

Friss