2024. április 26. 00:28

KezdőlapF1Ezt is megértük: a Red Bull mellé állt a Mercedes csapatfőnöke

Ezt is megértük: a Red Bull mellé állt a Mercedes csapatfőnöke

-

Toto Wolff elismeri a Red Bull idei teljesítményét, és hangsúlyozta, hogy a Mercedesnek fejlődnie kell. A csillagos istálló csapatfőnöke hozzátette, ha mesterségesen fognák vissza ellenfeleiket, azzal tönkretennék a sportágat.

Brutális fölénnyel kezdte a Red Bull az idei Forma-1-es világbajnokságot: a bikások mind a hat eddigi futamot megnyerték, és ebből négyszer kettős győzelmet arattak. Nagyon úgy tűnik, hogy a konstruktőri elsőség már most eldőlt, ami pedig az egyéni tabellát illeti, Max Verstappen nagyon elhúzott Sergio Péreztől, de ennél nagyobb hátrányból is történt már fordítás.

Toto Wolffnak alighanem furcsa látványt nyújthat ellenfelük teljesítménye, hiszen korábban éveken át a saját csapata volt hasonló mértékű fölényben. A Mercedes csapatfőnökének az elmúlt években számos konfliktusa akadt a Red Bull-lal, előfordult, hogy ő és az energiaitalosokat irányító Christian Horner valóságos háborút vívtak egymással a médiában, de most teljes mértékben kiállt a rivális mellett, és méltatta őket.

„A Forma-1 teljesítményelvű rendszer – nyilatkozta a nemzetközi sajtó néhány képviselőjének, majd kitért a csapat és Verstappen szereplésére. – Az autó minden körülmények között gyors, a pilóta a legjobb formában van. Még ha néha le is csúszik [a pályáról] a futamon, de nem esik ki, az is egy képesség, és láthatjuk, mennyire nyomta. Minden elismerésem az övék, nekünk pedig jobb munkát kell végeznünk. Fel kell zárkóznunk, intelligens megoldásokat kell találnunk, remélnünk, hogy a mi fejlesztési lépcsőnk meredekebb az övéknél, és végül újra harcba szállhatunk.”

Egyre többen kritizálják az unalmas futamokat, de a Mercedes főnöke óvatosságra int

A szurkolók az elmúlt két évben igencsak el voltak kényeztetve a pályán látottak szempontjából. 2021-ben Verstappen minden idők egyik legnagyobb csatáját vívta Lewis Hamiltonnal egészen a szezonzáró utolsó köréig, míg tavaly ugyan csak az idény első részében tűnt úgy, hogy valódi harc lesz a végső győzelemért, a futamok többsége kifejezetten szórakoztató volt. Könnyen lehet, hogy az idei évről egyik sem lesz elmondható, de Wolff hangsúlyozta, hogy emiatt a legkevésbé sem a Red Bull hibáztatható.

„Ez egy sport, akár jó a show-nak, akár nem – szögezte le az osztrák üzletember. – Nyilvánvaló, hogy egy tíz, vagy legalább két versenyző közötti nagy küzdelem mindannyiunk számára sokkal jobb lenne, de nem ez a helyzet. Ezt el kell fogadni, és dolgozni azon, hogy visszatérjünk [a közvetlen élmezőnybe].”

Egyelőre elsősorban csak a szurkolók körében merült fel, hogy a Red Bull fölényét mesterséges eszközökkel kellene csökkenteni. Más kategóriák használnak különböző teljesítménykiegyenlítő eszközöket, és Wolffnak felvetették, hogy mit szólna ehhez a megoldáshoz az F1-ben. Az 51 éves üzletember határozottan ellenzi az ötletet.

„Ha elkezdjük kiegyensúlyozni a teljesítményt, azzal tönkretesszük ezt a sportágat – fogalmazott. – A legjobb versenyző a legjobb autóban, ugyanannyi pénzt elköltve megnyeri a bajnokságot, és ha az ember bármelyik szabályt megszegi, akkor keményen meg kell büntetni, de csak ezért, és nem azért, mert jó munkát végzett.”

Friss