2024. március 28. 16:54

KezdőlapF1Ijesztően nagyra nőtt, majd csökkent a Red Bull fölénye, a Ferrari megújult...

Ijesztően nagyra nőtt, majd csökkent a Red Bull fölénye, a Ferrari megújult Barcelonában

-

Zökkenőmentesen, különösebb izgalmak nélkül zajlott le a Spanyol Nagydíj pénteki edzésnapja, amelyet Max Verstappen zárt az élen, de az első szabadedzésen bemutatott erődemonstráció után a második tréningen már sokkal kisebb előnnyel tette ezt.

Monaco után Barcelonában lépett pályára az F1-es mezőny, és az első edzésnappal megkezdte a Spanyol Nagydíj versenyhétvégéjét. Az első edzésen a kora délután 1:14.606-ot repesztő Max Verstappen volt a leggyorsabb az erre az évre ismét régi pompájában tündöklő Circuit de Catalunyán, hiszen mindenki nagy örömére kivették az utolsó szektorból az oda 2007-ben betervezett lassú sikánt, így 2006 óta először a rendkívül tempós utolsó és utolsó előtti kanyaron száguldhattak át a pilóták. Hogy ez milyen rég volt, jól mutatja, hogy a mostani mezőnyből egyedül Fernando Alonso az, aki versenyzett még a korábbi vonalvezetésen.

Max Verstappen, Red Bull, Spanyol Nagydíj
Verstappen ott folytatta, ahol Monacóban abbahagyta Fotó: Adam Pretty/Getty Images/Red Bull Content Pool

A spanyol pilóta a helyi drukkereket megörvendeztetve elsőként hajtott ki a pályára a nap folyamán, de az időeredmények terén nem villogott. Mondjuk nagyon senki más sem, hiszen Verstappen idejétől a második helyen végző Sergio Pérez is 768 ezredmásodperccel maradt el. Miközben a bikás autók vélhetően az esőtő tartva viszonylag korán, több mint 20 perccel az edzés vége előtt letudták új lágy gumin megtett gyorskörüket, többen is a végére hagyták ugyanezt.

A Ferrari új oldalszekrénnyel érkezett, felül az új, alul a régi változat:

Ez is segíthetett Esteban Oconnak a harmadik hely megszerzésében, de az Alpine egyértelműen jól mozgott, amit Pierre Gasly ötödik helye is bizonyít. Kettejüket meglepetésre Nyck de Vries választotta el az Alpha Taurival.

A hatodik helyet már több mint 9 tizedes lemaradással Fernando Alonso kaparintotta meg, mögötte pedig Kevin Magnussen, Charles Leclerc, Carlos Sainz, George Russell lett az első tíz sorrendje. Lewis Hamilton 1,2 másodperces hátránnyal a 12. lett.

Az edzés legnagyobb érdeklődésre számot tartó jelenségének egyértelműen a Ferrari fejlesztései bizonyultak, hiszen a maranellói istálló többek között átdolgozott oldalszekrénnyel és padlólemezzel jelent meg. Az újítások az első tréningen még csak Sainz autójára kerültek fel, hogy össze lehessen hasonlítani azokat a korábbi elemekkel, de a második szabadedzésen már Charles Leclerc is ezekkel körözött.

Az első szabadedzés végeredménye:

Ami a 17 órától 18 óráig rendezett második gyakorlást illeti, az első helyen nem változott a sorrend, Verstappen 1:13.907-re javítva itt is az élen végzett, a korábban látott előnye azonban tovatűnt, és az új lágy gumis körét a hollandnál később teljesítő Alonso 2 tizedmásodpercen belül került tőle.

Meglepő nevet ezúttal is találtunk az élmezőnyben, de Vries helyett most Nico Hülkenberg osont be a nagyok közé, és Verstappentől csupán 27 századdal elmaradva a harmadik helyre hozta be a Haast. Sergio Pérez ugyan közelebb került a csapattárshoz, ez most csak negyedik helyet ért a számára, míg Ocon most is megelőzte mindkét Mercedest és mindkét Ferrarit.

Lewis Hamilton, Mercedes, Spanyol Nagydíj
Minden pilóta kapott két-két jelöletlen gumiszettet is, amelyek a Pirelli Silverstone-ra szánt kemény keverékű prototípusai voltak Fotó: Jake Grant / LAT Images

A maranellóiak párosa Leclerc-Sainz sorrendben a 6. és 7. helyre sorolt be, de még ő is közelebb voltak Verstappenhez, mint az első gyakorláson a második helyezett Pérez. Az első tízet Russell, Bottas és Gasly tette teljessé, miközben Hamilton most sem fért be oda és csak a 11. helyen zárt.

A szombati időmérő szempontjából a kis időkülönbségek remek hírnek bizonyulnak, hiszen az első 17 pilóta egy másodpercen belül maradt Verstappen mögött, és a 18. helyen végző Lance Stroll, valamint a 19. helyet megszerző Alex Albon is csak 1,1 másodperces hátrányt szedett össze.

A második szabadedzés végeredménye:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss