back to top
2024. május 19. 05:02

KezdőlapF1Botrány körvonalazódik az egyik F1-es csapat szponzoránál, beperelték a céget

Botrány körvonalazódik az egyik F1-es csapat szponzoránál, beperelték a céget

-

Az amerikai szövetségi kormány egyik szervezete beperelte az Alpine szponzorát, a Binance-t. Az enstone-i alakult tavaly többéves megállapodást kötött a kriptocéggel, amelynek vezérét bűncselekménnyel gyanúsítják.

Az előző két futamon az Alpine kifejezetten jól teljesített a pályán, főleg Esteban Ocon monacói dobogója volt igazán figyelemreméltó. Azonban könnyen lehet, hogy a háttérben fájhat a feje a csapatvezetésnek, ugyanis az egyik szponzoruk komoly bajba kerülhet, hiszen a céget beperelte az Egyesült Államok szövetségi kormányának egyik felügyelőszervezete.

Az említett vállalat a Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje. Az amerikai Security and Exchange Commission (SEC) keresetet nyújtott be a washingtoni bíróságra, mondván, a cég, illetve annak vezérigazgatója, Csangpeng Csao „nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta” a szövetségi törvényeket, ennélfogva bűncselekménnyel gyanúsítják.

Pierre Gasly, Alpine, Bahrein teszt
Bajba kerülhet az Alpine szponzora (Fotó: Alpine)

A RacingNews365.com szerkesztősége látta a beadványt, amely szerint a kínai üzletember „dollármilliárdokkal gazdagodott, miközben jelentős kockázatnak tette ki a befektetők vagyonát”. A gyanú szerint Csao a befektetők eszközeit átterelte egy saját tulajdonában álló vállalatba, a Sigma Chainbe. Ez a cég a feltételezések szerint 2019 szeptembere és 2022 júniusa között „pénzmosás céljából folytatott kereskedelmet, amely mesterségesen felduzzasztotta a kriptoeszközök értékpapírjainak kereskedési volumenét a Binance US felületén”.

A Binance US-t azt követően hozták létre, hogy az anyavállalat 2019-ben bejelentette, hogy kilép az amerikai piacról. Az SEC emberei azonban úgy vélik, hogy Csao arra utasította a Binance munkatársait, hogy a befektetők elől hallgassák el azt a tényt, hogy a sokat költő amerikai ügyfelek továbbra is ott kereskednek, pedig erre nem rendelkeznek engedéllyel.

A Binance szóvivője kijelentette, hogy a vád „indokolatlan, és nem lehet a SEC végrehajtási eljárásának tárgya”. A portál megkereste az Alpine szóvivőjét, aki azonban szintén a fenti közleményre hívta fel a figyelmet. A francia istálló még tavaly kötött többéves megállapodást a céggel, amely a szurkolói zsetonokat biztosítja, valamint a csapat esportpartnere lett.

Friss