2024. április 20. 14:46

KezdőlapF1Ez aztán a munkamorál: Schumacher éjszakába nyúlóan dolgozott, reggel már a pályán...

Ez aztán a munkamorál: Schumacher éjszakába nyúlóan dolgozott, reggel már a pályán volt

-

Lewis Hamilton és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is dicsérte Mick Schumachert, akinek szimulátoros munkája kulcsfontosságú volt a csapat kettős dobogójában. A német pilóta unokabátyja, Ralf Schumacher arról értekezett, hogy mennyire fontos ez a szerep.

Az eredmények szempontjából egyértelműen az idei szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a Mercedes Barcelonában, és az autó tempóját tekintve is csak az Ausztrál Nagydíj mérhető a legutóbbi hétvégéhez. Ennek, illetve Sergio Pérez rossz szereplésének köszönhetően Lewis Hamilton a második, George Russell a harmadik helyen végzett.

Pénteken azonban még nagyon nem úgy nézett ki, hogy a csapat két nappal később ekkora sikert ünnepelhet, hiszen mindkét pilóta a középmezőnyben fejezte be a második szabadedzést, és a versenytempójuk sem tűnt kiemelkedőnek a Ferrarihoz és az Aston Martinhoz képest. A hétszeres világbajnok kiemelte Mick Schumacher szerepét a kettős dobogóban.

„Nagyszerű csapatunk van Mickkel, aki pénteken éjszaka a szimulátorban ült, és remek munkát végzett, ami segített nekünk abban, hogy szombaton a helyes útra térjünk – nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen a futam után. – Szerintem tisztességes munkát végeztünk, amikor megpróbáltuk megérteni a különböző leszorítóerő-szinteket, és a futamon remekül éreztem magam az autóban.”

Schumacher idén a Mercedes teszt- és tartalékpilótájaként dolgozik, és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. Toto Wolff szavaiból kiderült, hogy a német versenyző valóban éjszakába nyúlóan szimulátorozott Brackley-ben, a csapat központjában, pár óra múlva pedig már a helyszínen tartózkodott. „Mick éjjel kettőig volt a szimulátorban, és reggel hétkor már itt volt” – árulta el a csillagosok csapatfőnöke a német Sky-nak.

Mick Schumacher, Mercedes, Silverstone
Schumacher munkája kulcsfontosságú volt a hétvégén (Fotó: LAT Images/Mercedes)

Mindez Schumacher unokabátyja, Ralf figyelmét sem kerülte el, aki az említett televíziós társaság szakértőjeként dolgozik. A hatszoros F1-es futamgyőztes kiemelte, hogy bár idén nem kapott állandó ülést, munkája így is elengedhetetlen az őt foglalkoztató istálló, jelen esetben a Mercedes számára, hiszen visszajelzései egy egész hétvégét meghatározhatnak.

„Hamilton kifejezetten dicsérte a szimulátorban végzett munkáját Barcelonában – írta saját rovatában a Jordan, a Williams és a Toyota egykori pilótája. – Örülök Micknek. Ő hozza meg a döntéseket a szimulátorban a beállításokkal kapcsolatban, így Hamiltonnak és Russellnek bíznia kell benne. Ha ez működik, annál jobb, hiszen az istálló elengedhetetlen részévé válik. Mick dönti el, hogy milyen irányba menjenek, és fejlesszék az autót, a visszajelzései rendkívül fontosak.”

Az ifjabbik Schumacher idén először a valóságban is kipróbálhatja a Mercedes W14-est, hiszen szerdán ő fog vezetni a Pirelli barcelonai gumitesztjén. A 24 éves pilóta nem titkolt célja, hogy jövőre visszatérjen a mezőnybe, és unokabátyja szerint mindez fontos lépés lehet ebbe az irányba, ráadásul több szempontból is.

„Számára ez két okból fontos – fogalmazott. – Egyrészt megerősítést kap a szimulátoros munkája és a valóság kapcsolatáról. Egy versenyző számára fontos, hogy mindkét közegben jól érezze magát, így később azt is megmutathatja, hogy az autóban is gyors tud lenni. Másrészt az emberek figyelni fogják őt, és össze fogják hasonlítani a többi pilótával, illetve csapattal. Mick meghatározó lehet egy istállónál. Megmutathatja, hogy amit a szimulátorban csinál, azt a pályán is képes megvalósítani.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss