2024. április 28. 14:03

KezdőlapF1Veszni látszik Hamilton álma, az orosz-ukrán háború lehet a háttérben

Veszni látszik Hamilton álma, az orosz-ukrán háború lehet a háttérben

-

Sajtóértesülések szerint kútba esett a Dél-afrikai Nagydíj visszatérése az országnak az orosz-ukrán háborúban való feltételezett szerepe miatt. Ez esetben vélhetően megmenekül a Belga Nagydíj.

Az elmúlt időszakban sok szó esett arról, hogy a Dél-afrikai Nagydíj visszatérjen a Forma-1-es versenynaptárba. Egy ponton az is felmerült, hogy mindez akár már idén is megtörténhet, ám erre végül nem került sor. A mostani hírek után pedig nagyon úgy tűnik, hogy erre még sokat kell várni, ugyanis könnyen lehet, hogy a dél-afrikai futam lekerül a napirendről.

A RacingNews365.com értesülései szerint a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media a hosszas tárgyalások ellenére elállt ettől a tervétől. Mindezt annak ellenére, hogy 777 nevű cég, vagyis a futam tervezett promótere, valamint a kyalami pálya üzemeltetői között már megszületett a szóbeli megállapodás a helyszín bérbe adásáról, illetve a verseny népszerűsítéséről.

A portál azt is tudni véli, hogy mi az oka a hirtelen pálfordulásnak. A Dél-afrikai Nagydíj kútba esésének az orosz-ukrán háborúhoz van köze: az ország nem ítélte el az orosz fél agresszióját, és bár hivatalosan semleges álláspontot képvisel, az Egyesült Államok azzal vádolja, hogy fegyvereket szállít Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, illetve a hadseregének.

Embed from Getty Images

30 éve rendezték az utolsó Dél-afrikai Nagydíjat

Mint ismert, a Forma-1 több módon is kiállt a háborút kezdeményező Oroszország ellen. Rögtön a fegyveres konfliktus kitörése után nemcsak az az évi Orosz Nagydíjat törölték, hanem a szerződést is felbontották, így a mezőny idén nem látogat el a szentpétervári Igora Drive-ra. Emellett az FIA a mai napig nem engedélyezi az orosz és a fehérorosz pilótáknak, hogy hazájuk színeit képviseljék a szövetség által felügyelt eseményeken.

A hírek megjelenése után nem sokkal megkeresték a kyalami pálya szóvivőjét, Christo Krugert, aki kijelentette, hogy nincs hozzáfűznivalójuk az értesülésekhez. Már önmagában ez elég sokatmondó lenne, de azt is hozzátette, hogy „csak a csalódottságot tudjuk visszhangozni”. Ez alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy az információk helytállóak.

A mezőnyből egyvalaki biztosan nem örül a híreknek, ő pedig Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok többször is hangot adott annak, hogy szívesen látna egy afrikai futamot a versenynaptárban, hiszen ezzel is lehetne növelni a sportágon belüli diverzitást. Utoljára 1993-ban rendeztek Dél-afrikai Nagydíjat, azóta nem látogatott el a mezőny a kontinensre, és ez az egyetlen lakott földrész, amely nem ad otthont az F1-nek.

A fejleményeknek alighanem a Belga Nagydíj promóterei örülnek a legjobban, hiszen a korábbi hírek alapján a dél-afrikai futam alighanem Spa-Francorchamps-ot ütötték volna ki a versenynaptárból. Tavaly csak az idei évig hosszabbították meg a szerződést a Libertyvel, így viszont könnyen lehet, hogy hosszabb távon is része lehet a versenynaptárnak a legendás helyszín.

Friss