2024. május 03. 12:51

KezdőlapF1Schumacher annyit adott a Mercedesnek, hogy közvetve még Hamilton is tanult tőle

Schumacher annyit adott a Mercedesnek, hogy közvetve még Hamilton is tanult tőle

-

James Vowles, a Williams csapatfőnöke mesélt arról, milyen volt együtt dolgozni a német hétszeres világbajnokkal.

Michael Schumacher csupán három szezont töltött el a Mercedesnél, miután a csillagos márka a Brawn GP megvásárlásával visszatért gyári istállóként a Forma-1-be, de ez idő alatt is olyan hatással volt az ott dolgozókra, hogy utána sokan a hétszeres világbajnok által mutatott irányt követve építkeztek a 2014-ben kezdődő sikerkorszak során. Első kézből tapasztalta ezt meg James Vowles, az istálló korábbi vezető stratégája, aki az idei évtől a Williams csapatfőnökeként tevékenykedik.

Schumacher 12 éve tért vissza, majd nem nyert semmit, de így is világbajnokot faragott a Mercedesből

Vowles-ról köztudott, hogy nagyon nagyra tartja Schumachert, amit legutóbb a Sky Sports-nak adott interjúban is megerősített.

„Michael elképesztő egyéniség volt. Volt körülötte egyfajta aura, egy jelenlét, ami teljesen más ahhoz képest, amit kívülről lát az ember. A csapaton belül ott volt, hogy segítsen nekünk, segítsen előrevinni a csapatot. Közelebb hozta egymáshoz a csapatban dolgozókat, mindenkinek ismerte a születésnapját, virágokat küldött a megfelelő partnereknek, és igazán nagyszerű módon figyelt az emberekre. Amit ez jelentett, hogy a csapat nagyon küzdött érte, hogy sikeres legyen. Mindezt pedig nem mással érte el, mint azzal, hogy önmagát adta.”

A csapatfőnök pedig egy érdekes részletre is kitért. Arra, hogy a Schumachert közös három évük során mindannyiszor legyőző Nico Rosberg is sokat tanult honfitársától, ami aztán hasznára vált 2013-tól kezdődően, amikor Lewis Hamilton érkezett mellé a másik Mercedesbe.

Rosberg szerint Schumacher ebben nem volt már a régi 40 felett

„[Schumacher] tisztában volt vele, hogy a teljesítménye talán már nincs ugyanazon a szinten [mint egykor], de ellensúlyozta ezt az elvégzett munkamennyiséggel és elhivatottsággal. Nico sokat tanult ebből, majd Lewis sokat tanult Nicótól” – mondta Vowles.

Hamilton karrierje korai szakaszában rendszerint érte az a vád, hogy nem tesz meg mindent a pályán kívül azért, hogy előrevigye a csapatot, de Vowles szerint az évek során a brit pilóta nagyon magas szintet ért el ebben is. „Lewisnak elképesztő a vele született tehetsége, de a munkája… Minden évben magasabbra helyezi a lécet. Amit az előző évben csinált, az már nem elég jó az azt követő évben. Ez a Forma-1 definíciója.”

Friss