2024. május 02. 07:48

KezdőlapF1Banális ok miatt maradt el a Kanadai Nagydíj első szabadedzése

Banális ok miatt maradt el a Kanadai Nagydíj első szabadedzése

-

Öt perc alatt vége lett a Kanadai Nagydíj első szabadedzésének, amelyen érdemi munkát egyetlen csapat sem tudott végezni, és mért kört is mindössze 12 autó ért el. 

Az időjárás-előrejelzés alapján nagyon fontosnak ígérkezett a Kanadai Nagydíj első szabadedzése, ugyanis a második, illetve a szombaton esedékes harmadik gyakorlásra is esőt jósolnak, míg a verseny száraznak ígérkezik. Így az istállók az első edzésen készülhettek volna fel a versenyre, illetve aki hozott fejlesztéseket, ekkor próbálhatta volna ki azokat.

De csak volna, Pierre Gasly Alpine-ja ugyanis kevesebb mint 5 perccel a kezdés után megállt a pályán, előcsalogatva a piros zászlókat. Majd miután biztonságos helyre tolták a franciát, nem indult újra a körözés, jó 10 perces várakozás után pedig az FIA közölte, hogy a pálya zárt láncú kamerarendszere nem működik megfelelően, és amíg a helyi szervezők nem orvosolják a problémát, biztonsági okok miatt nem léphet autó a pályára.

Gasly autóját eltakarították, de nem jött a zöld zászló:

Mindez a komoly pénzeket fizető, már az első szabadedzésre nagy számban (gyakorlatilag telt ház volt) érkező nézőket és a csapatokat is bosszússá tehette, hát még az, hogy végül egyáltalán nem köröztek már autók a pályán, a problémát ugyanis nem sikerült orvosolni az első tréningre szánt egy óra leteltéig.

A kiesett idő miatt a második szabadedzés fél órával hosszabb lesz, és magyar idő szerint nem 23 órakor, hanem már 22:30-kor kezdetét veszi. Ez mondjuk a csapatokat és a nézőket aligha fogja vigasztalni akkor, ha közben elered az eső, és egyáltalán nem gyakorolhatnak száraz pályán.

Az első edzést egyébként Valtteri Bottas zárta az élen Lance Stroll és Fernando Alonso előtt, de ennek most tényleg szemernyi jelentősége sincs.

Friss