2024. május 03. 08:25

KezdőlapF1Majdnem elájult a fájdalomtól, de Piquet így is legyőzte Laudát és Prostot

Majdnem elájult a fájdalomtól, de Piquet így is legyőzte Laudát és Prostot

-

39 évvel ezelőtt rendezték az 1984-es Kanadai Nagydíjat, amelyet Nelson Piquet nyert meg Niki Lauda és Alain Prost előtt. A brazil pilóta úgy tudott győzni, hogy talpa megégett a forróságtól.

Nelson Piquet címvédőként vágott neki az 1984-es szezonnak, ám az új idény nem kezdődött jól számára. Hiába volt gyors egy körön, és szerzett két pole pozíciót az első hat időmérőn, mindössze Zolderben tudott célba érni, de ott is csak a kilencedik helyen. Ennek elsősorban a hihetetlenül megbízhatatlan BMW-motor volt az oka, és amiatt a brazil versenyző egyre frusztráltabbá vált.

Ebben a helyzetben érkezett meg a mezőny Montrealba, a Kanadai Nagydíj helyszínére, és Piquet ismét megszerezte a pole pozíciót. A másnapi futamon, amelyet napra pontosan 39 évvel ezelőtt rendeztek, sikerült megszereznie idénybeli első pontjait, sőt, mindjárt a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett. Mindez azonban hatalmas fájdalmakkal járt.

A rajtnál a motorja ismét cserben hagyta, és Alain Prost a szezont uraló McLarennel megelőzte őt, sőt, Elio de Angelisszel is meg kellett küzdenie az első kanyarban. Ezt követően azonban hamar sikerült visszatámadnia, és a 9-es kanyarban megelőzte a későbbi négyszeres világbajnokot. Ennek jelentős részben az volt az oka, hogy ezúttal az ő erőforrása kezdett el rakoncátlankodni.

Ekkor kezdődtek a problémák Piquet-nél: a Brabham pilótája forróságot érzett a lába alatt, ami nem volt véletlen. A csapat egyik fejlesztésének köszönhetően az olajhűtő az autó elejére került, és a forró olaj folyamatosan égette a talpát, még a cipőn keresztül is. Időről időre kénytelen volt elemelni a lábát, aminek következtében ellenfelei megközelítették, majd Prost utol is érte.

Szerencséjére Prost is küszködött, mivel a motorja egyre nagyobb gondot okozott neki, így Piquet ismét elhúzott tőle, sőt, aztán csapattársa és egyben bajnoki riválisa, Niki Lauda is megelőzte őt. A hajrá kezdetén a brazil pilóta magabiztosan vezetett, ám ez csak a látszat volt, hiszen az utolsó körökben valóságos kínszenvedést élt át, mivel talpa lényegében leégett a forróságtól.

Az akkor 31 éves versenyző kis híján elájult az autóban, de sikerült behoznia az autót az első helyen, 2,612 másodperccel Lauda előtt, Prost pedig közel másfél perccel lemaradt tőlük. Mint kiderült, a forró olaj lyukat égetett Piquet cipőjébe, akit elsősegélyben részesítettek, mielőtt felvitték a dobogóra. A pódiumra mezítláb állt fel, és ott készült az emlékezetes fotó, amelyen látszik, hogy a McLaren pilótáinak mutogatja, hogy mi történt vele.

A címvédő aztán a következő, Detroiti Nagydíjat is megnyerte, utána viszont már csak kétszer állhatott fel a dobogóra, így csak az ötödik helyen zárt az összetettben. Mindez annak fényében kifejezetten érdekes, hogy abban az idényben kilenc pole pozíciót szerzett. Ezzel pedig beállította Lauda és Ronnie Peterson korábbi rekordját.

Friss