2024. május 02. 09:20

KezdőlapF1Mansellék elfeledett "kiugrása" - Sennáék a rajtra vártak, de ketten már nekivágtak...

Mansellék elfeledett „kiugrása” – Sennáék a rajtra vártak, de ketten már nekivágtak a futamnak

-

Sokan már vélhetően el is felejtették, hogy a napra pontosan 34 évvel ezelőtt, június 18-án futott Kanadai Nagydíjon két versenyző már azelőtt nekivágott a távnak, hogy a mezőny elrajtolt volna.

Alighanem sokan kipróbáltuk már az ezt lehetővé tévő videójátékokban, hogy milyen a rajtlámpák kialvása előtt a gázra lépve faképnél hagyni mindenkit. Na, Nigel Mansell és Alessandro Nannini ezt már napra pontosan 30 évvel ezelőtt, az 1989-es Kanadai Nagydíjon, egy valódi F1-es futamon megtette.

A szezon hatodik futamára a pole pozíciót a 29 ponttal listavezetőként váró Alain Prost szerezte meg a 27 pontos csapattársa, Ayrton Senna előtt, mindössze 76 ezredmásodperccel. Őket már 8 tizedes hátrányban Riccardo Patrese követte a Williamsszel, majd jött Gerhard Berger és Nigel Mansell a két Ferrariban.

Embed from Getty Images

Senna indult a pole-ból 

A verseny napján heves esőzés köszöntötte a mezőnyt, de aztán a rajt közeledtével elállt a csapadék, és miután az első felvezető kört Berger lefulladó autója miatt egy újabb követte, Mansell, a 13. helyről induló Alessandro Nannini, valamint a 24. rajtkockát megszerző Luis Pérez-Sala is úgy döntött, hogy kihasználja az alkalmat, és slick gumikért a bokszba hajt.

Miközben a Ferrari, a Benetton és a Minardi szerelői kereket cseréltek, a mezőny szépen sorakozott fel a rajthoz, és mindenki arra számított, hogy a kockáztató hármas a bokszutca végén megáll, majd miután a mezőny elrajtolt, a másik 23 autó után ered. Mansell és Nannini azonban nem így tett, és kiviharzott a pályára, mert a bokszutca végén semmilyen piros lámpa, egyéb jelzés vagy pályabíró nem figyelmeztette őket arra, hogy tilos továbbhaladniuk.

IDE KATTINTVA megnézhető, ahogy a közvetítésben látszik Mansell és Nannini, ahogy a kép előterében elhagyja a bokszutcát, miközben a többiek a rajtjelzésre várnak.

A Ferrari britje konkrétan semmiféle jelzéssel nem találkozott, ezért azt hitte, már zajlik a verseny, és sietősen távozott. Az utána érkező Nannininek a lámpa kezelője már bekapcsolta a sárgán villogó jelzést, az olasz pedig annak megfelelően körültekintően hagyta el a bokszutcát. Majd mire Pérez-Sala megjött, már sikerült pirosra váltani a lámpát, úgyhogy ő megállt.

Embed from Getty Images

Mansell alighanem igen dühös lett volna, ha nem esik ki a kizárás előtt 

Mire Sennáék elrajtoltak, a Ferrari és a Benetton már messze földön járt (nagyjából 17 másodperccel a rajt előtt vágtak neki a körnek), és bár vajmi keveset tehettek az egészről, mindkettejüket kizárták fekete zászlóval. Mansell mondjuk már nem tudott a bokszba hajtva eleget tenni az utasításnak, mert generátorhiba miatt kiesett. Ezzel együtt utólag a Ferrari és a Benetton is fellebbezett a döntés ellen, de ezt 10 nappal később elutasították.

A verseny egyébként Senna győzelmét hozta volna, de motorhiba 3 körrel a vége előtt megfosztotta a brazilt attól, hogy Prost kiesése után átvegye a vezetést a pontversenyben, így végül a Williams örülhetett kettős győzelemnek Thierry Boutsen vezérletével. Ez volt egyébként a franciákkal később 5 konstruktőri és 4 egyéni világbajnoki címet nyerő Williams első sikere a Renault-val.

Friss