2024. április 27. 10:47

KezdőlapF1Sokként érte a családot Leclerc gesztusa, pedig ő csak tisztelegni akart a...

Sokként érte a családot Leclerc gesztusa, pedig ő csak tisztelegni akart a Ferrari-legenda előtt

-

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve nem vette jó néven, hogy Leclerc nem szólt a családjának arról, hogy Gilles Villeneuve sisakfestésével tervez versenyezni az idei Kanadai Nagydíjon.

Charles Leclerc a Kanadai Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt felfedte, hogy a maranellóiak színeiben 1978 és 1982 között 64 Forma-1-es világbajnoki futamon rajthoz álló, ezek közül hatot megnyerő, az 1982-es Belga Nagydíj időmérő edzésén halálos balesetet szenvedő Gilles Villeneuve legendás sisakfestésével versenyez. Ezután a pénteki első szabadedzésen a monacói pilóta ezt a dizájnt viselve is gurult a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályára, a második gyakorlásra azonban már saját festését hordozó bukójában vett részt.

Charles Leclerc, sisak, Gilles Villeneuve, Ferrari, Kanadai Nagydíj
Leclerc Villeneuve-sisakja  Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Mint utólag kiderült, a montreali paddockban televíziós szakértőként dolgozó Jacques Villeneuve, a Ferrari egykori pilótájának fia jelezte Leclerc-nek, hogy van egy kis gond, hiszen apja sisakdizájnja jogvédett, a jogokat birtokló család pedig nem járult hozzá annak használatához, és nem szeretnék, ha a csapat jelenlegi szponzoraival azonosítanák, lévén az aktuális szponzorlogókat Leclerc-nek kötelező a sisakján viselnie.

Leclerc ezután úgy döntött, hogy a pénteki második szabadedzésen már saját festésével köröz, majd aznap este felhívta Jacques Villeneuve testvérét, Melanie-t, aki az apja képmására vonatkozó jogokat a család nevében kezeli, és elnézést kért a Villeneuve famíliától, amiért nem tájékoztatta őket a szándékairól.

Egyúttal meghívta Melanie-t és Joannt, Gilles Villeneuve özvegyét szombatra a paddockba, ők pedig beleegyeztek a Ferrari-legenda sisakfestésének használatába, így Leclerc a harmadik szabadedzéstől kezdve ismét a kanadai pilóta előtt tiszteleghetett. „Charles nagyon édes volt, és nincs ellenvetésünk, ez egy nagyon szép tisztelgés” – idézi Melanie-t az Autosport.

Jacques Villeneuve nem vett részt a találkozón és közös fotókon sem pózolt Leclerc-rel, helyette elmondta, hogy csalódáskeltő volt, hogy a monacói versenyző nem szólt előre.

„Nagy meglepetés volt látni tegnap a sisakot, mert senki sem hívta fel a családot. Főként az anyám és a nővérem foglalkozik ezzel, úgyhogy nagy sokként ért – idézi az 1997-es világbajnok szavait az Autosport. – Amikor Lewis [Hamilton] Ayrton Senna sisakfestésével versenyzett, a családot is bevonta, nyilván azért, mert ez nem olyasmi, amit csak így megtesz az ember. De aztán beszéltem Charles-lal, aki azt mondta, »Ó, bocsánat, erre nem gondoltam.« Aztán beszélt a nővéremmel és mindent tisztáztak.”

„Csak arról van szó, ahogy az ember kezeli ezeket a dolgokat, először beszél az érintettekkel. Ennyi, nincs nagy probléma. Anélkül történt mindez, hogy bármelyikünk tudott volna róla, ami nagyon meglepett.”

Gilles Villeneuve feleségének megrázó vallomása: így élte meg férje elárulását és halálát

Jacques Villeneuve rámutatott, hogy az elmondottakon kívül ez miért jelentett még problémát. „Az embereknek nem jut eszébe, hogy gondolni kell a védjegyekre. Ha fogsz egy brandet, majd bármihez kötöd, ügyvédek fognak kopogtatni nálad. Ez nyilván kicsit más, de most készültek képek az apám sisakfestéséről olyan szponzorokkal, amelyek most már ehhez a sisakhoz kötődnek, és nem kellene ott lenniük. Ez kissé szürke zóna. Ezért kell először ellenőrizni, megbeszélni és a helyes módon csinálni. Szerintem ezt most mind tisztáztuk.”

Leclerc a számára rosszul sikerült időmérő után annyit mondott az írott sajtó képviselőinek a Gilles Villeneuve lányával és özvegyével való találkozásról, hogy „Szép pillanat volt. Jó hiszemben akartam tisztelegni, mert ő a Forma-1 és a Ferrari legendája, úgyhogy jó volt találkozni [a családdal]. Minden rendben van.”

Friss