2024. május 03. 16:44

KezdőlapF1„Elkezdődött a visszaszámlálás" – közeleg a Red Bull zsenijének visszavonulása

„Elkezdődött a visszaszámlálás” – közeleg a Red Bull zsenijének visszavonulása

-

Nemcsak Max Verstappen és a Red Bull, hanem Adrian Newey, az energiaitalos csapat sztártervezője is mérföldkőhöz érkezett a Kanadai Nagydíjon, hiszen ez volt a 200. győzelem, amit a bikásokhoz 2006-ban csatlakozó mérnök részvételével tervezett autóval arattak. A 64 esztendős szakember ennek kapcsán elmondta: „elkezdődött a visszaszámlálás” a visszavonulását illetően.

Ki más is vehette volna át a Red Bull 100. győzelméért járó trófeát, mint az energiaitalos csapat eddigi összes F1-es sikeréből oroszlánrészt vállaló Adrian Newey. A mérnökzseni 2006-ban, a bikások második királykategóriás szezonjában csatlakozott az istállóhoz, amelynek azóta megszakítás nélkül a tagja, az idén ráadásul szerződéshosszabbítást írt alá. Ennek időtartamát ugyanakkor nem közölték, Newey pedig a mérföldkő elérése után arról beszélt, hogy most már egyértelműen közeledik a visszavonulásához.

Szürreális történet: 17 éve japán turistacsoport buktatta le a Red Bull csodafegyverét

És micsoda mérföldkő volt ez neki is, hiszen az RB19-es kanadai elsősége volt a 200. győzelem, amelyet olyan autóval értek el, aminek a tervezésében Newey a kezdetektől fogva részt vett (azaz az 1997-es McLaren MP4/12 nem számít bele, de az abban az évben világbajnok Williams FW19-es igen). A tervezőguru pedig a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, hogy bár eddig 13 világbajnok autó került ki a kezei közül, leginkább arra büszke, hogy gyerekkori álmát beteljesítve F1-es tervezőmérnök lett.

„Csodálatos utazás volt ez. Az álmom gyerekkoromtól fogva az volt, hogy a motorsportban legyek mérnök, úgyhogy amikor megkaptam az első munkámat és az első fizetésemet, az igazán nagy pillanat volt. Ezután minden más már csak bónusz.”

Newey ezután arról beszélt, hogy minden győzelem különleges, amit az ő autójával értek el, de Nigel Mansell 1991-es mexikói sikere (ez volt az első), illetve a bajnoki döntők a szezonzárón (2010 Abu-Dzabi, 2012 Brazília és 2021 Abu-Dzabi) ezek közül is kiemelkednek.

Max Verstappen, Adrian Newey, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Amikor pedig arról kérdezték, hogy meddig láthatjuk még az F1-ben, így felelt: „Elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy azt csinálhatom, amit mindig is akartam, és élvezem a munkát. Imádom. Természetesen a karrierem nem tarthat örökké, úgyhogy szerintem amíg a csapat akar engem, és továbbra is élvezem, addig folytatom. De reálisan nézve, már megy a visszaszámlálás. Hogy pontosan mikor jön el a nap, azt viszont nem tudom.”

Friss