2024. május 03. 14:35

KezdőlapF1Hiába Verstappen újabb sima győzelme, a Red Bull tanácsadója elégedetlen

Hiába Verstappen újabb sima győzelme, a Red Bull tanácsadója elégedetlen

-

Helmut Marko úgy véli, a Red Bull nem úgy teljesített a Kanadai Nagydíjon, ahogyan kellett volna. A bikások tanácsadója hozzátette, szerinte nem arról van szó, hogy csodaautót építettek az idei szezonra, hanem az ellenfelek estek vissza a tavalyi évhez képest.

Max Verstappen újabb sima győzelmet aratott a Kanadai Nagydíjon, amivel megszerezte negyvenegyedik diadalát, és beérte Ayrton Sennát az örökranglistán, a Red Bull pedig századszor szelte át elsőként a kockás zászlót. Az eredményt látva a bikások egyedül Sergio Pérez teljesítményével nem lehetnek elégedettek, hiszen a mexikói pilóta csupán a hatodik pozícióban zárt.

Verstappen karrierje hasonlít Sennáéra, mégis nagyon más

Helmut Marko azonban ezúttal nem őt kritizálta, hanem más területen talált problémát. Azok után, hogy a címvédő Spanyolországban közel 25 másodperccel nyert, Montrealban a különbség kevesebb mint 10 másodperc volt Fernando Alonso és közte. Ez még úgy is nagy különbség, ha figyelembe vesszük, hogy utóbbi futamon a biztonsági autót is be kellett küldeni, és a Red Bull tanácsadója meg is jegyezte, hogy magukhoz képest nem szerepeltek annyira jól.

„Igen, csökkent [a különbség] – válaszolta az F1 Nation podcastban arra a kérdésre, hogy valóban kisebb volt-e az előnyük a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán. – Azonban nem úgy teljesítettünk, ahogyan kellett volna. A gumikat nem tudtuk a megfelelő hőmérsékletre hozni, különösen a kemény abroncsot. Nem tudtuk elérni a megfelelő hőmérsékletet.”

A Red Bull eddig nyolcból nyolc futamon nem talált legyőzőre, ráadásul a bakui sprintversenyt is megnyerték Pérez révén. A szezon egyharmadának elteltével most már reálisan lehet arról beszélni, hogy az RB19-es mely rekordokat adhatja át a múltnak. Marko azonban nem gondolja, hogy ők tettek valami extrát, szerinte sokkal inkább az ellenfeleket kell bírálni azért, hogy ekkora az előnyük.

„Mindenki azt gondolja, hogy a Red Bull egy fantasztikus [autó] – fogalmazott a 80 esztendős szakember. – Igen, jó autó, de a Ferrari és a Mercedes nem javultak a tavalyi évhez képest. Szerintem a szezon elején visszaestek. Szóval amikor mi nem a legjobb formánkban vagyunk, ők közelebb kerülnek, ez ennyire egyszerű.”

Max Verstappen, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Az idei Red Bull a rekordokat üldözi, de Marko szerint nem ők tettek csodát (Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool)

A Red Bull most már csupán két futamra van attól, hogy megdöntse a McLaren 1988-as, zsinórban 11 futamgyőzelmet számláló rekordját, hiszen az idei futamok mellett a 2022-es idényzárót is megnyerték. A következő helyszín a csapat hazai pályája, a Red Bull Ring, ahol általában jól teljesítenek, a tavalyi futamon viszont a Ferrari a jobb gumikopásának köszönhetően legyőzte őket.

Friss