2024. május 03. 07:45

KezdőlapF1A csapatfőnök sem tudott erről: ő lehetett volna Schumacher első csapattársa a...

A csapatfőnök sem tudott erről: ő lehetett volna Schumacher első csapattársa a Ferrarinál

-

Az expilóta egy podcastban árulta el, hogy a Ferrari elsőként őt kereste meg, hogy csatlakozzon a Maranellóba igazoló Michael Schumacherhez, és segítse a németet.

Teljesen máshogy alakulhatott volna az 1990-es évek második fele a Forma-1-ben, ha Jean Todt, a Ferrari egykori csapatfőnöke le tudja igazolni azt a pilótát a maranellói istállóhoz csatlakozó Michael Schumacher mellé, akit szeretett volna. A Scuderia irányítását 1993-ban átvevő francia honfitársánál, Alain Prostnál is próbálkozott, de ennél jóval reálisabb opció lehetett volna az 1995-ös szezon végén a Williams-t otthagyó David Coulthard szerződtetése.

A skót expilóta az Eddie Jordannel közös podcastjának, a Formula for Success-nek a legutóbbi epizódjában mesélt erről, miután az egykori csapattulajdonos felidézte, hogy miként segített Eddie Irvine-nak aláírni az olaszokhoz. Coulthard ezt hallva fedte fel, hogy mielőtt Jordannek sikerült beajánlania honfitársát Todtnál, a Ferrari őt akarta. Ezen az ír üzletember őszintén meglepődött, mert még ő sem ismerte ezt a sztorit.

Lezuhant a repülőgépe, pár nap múlva már Schumacherrel csatázott a McLaren pilótája

„Az a bizonyos záradék, amit említettél (Jordan elmesélte, nem igazán akart belemenni, hogy Irvine-t másodhegedűssé tegyék Schumacher mögött, de aztán remek pénzügyi feltételeket csikart ki védencének – a szerk.), az volt az oka annak, hogy amikor én tárgyaltam a Ferrarival, ugyanis először velem egyeztettek, és amikor visszautasítottam, akkor mentek hozzád, hogy megszerezzék Irvine-t – mesélte Coulthard. – Bernie Ecclestone felhívott, amikor éppen a menedzseremmel voltam, és megkérdezte, hogy érdekel-e, hogy csatlakozzam a Ferrarihoz. Én azt mondtam, hogy előbb-utóbb minden versenyző a Ferrarihoz akar menni. Mindez egy találkozóhoz vezetett Jean Todt-tal a párizsi lakásában. Eljutottunk a szerződésig, és amibe nem tudtam beleegyezni, hogy mondjuk, ha én a negyedik helyen haladok, Michael pedig az ötödiken, akkor félre kell állnom.”

„Utólag persze már tudjuk, hogy Michael jobb pilóta volt nálam, és nagyon ritkán találta volna magát mögöttem, de egyszerűen nem tudtam elkötelezni magam annak a tudatában, hogy nem egyenlő esélyekkel harcolhatunk a győzelemért vagy bármilyen pozícióért. Más volt a hozzáállásom, mint neked, amikor Eddie nevében tárgyaltál, így soha nem igazoltam a Ferrarihoz, ők pedig elkezdtek egyeztetni veled.”

25 éve ment neki Coulthard Schumachernek, és még 20 évvel később is őt okolta az ütközésért (videó)

Amennyiben viszont Coulthard aláír, az teljesen megváltoztatta volna az F1 90-es évek végi történetét, hiszen a McLaren pilótájaként számos alkalommal összecsapott Schumacherrel. Így soha nem történt volna meg kettejük hírhedt 1998-as spái ütközése, vagy a 2000-es Francia Nagydíjon az elhíresült bemutatás Coulthard részéről. Utólag nézve a skót alighanem jó döntést hozott, hiszen a McLarennél 12 futamot nyert, 1998-ban és 1999-ben pedig a mezőny egyértelműen legjobb autójában ülhetett. Más kérdés, hogy világbajnok így sem lett.

Friss