2024. április 29. 10:11

KezdőlapF1Lesz szenzációs visszatérés a Forma-1-ben? - a Magyar Nagydíj előtt eldőlhet

Lesz szenzációs visszatérés a Forma-1-ben? – a Magyar Nagydíj előtt eldőlhet

-

Eddig nem volt szezon közbeni versenyzőcsere a Forma-1-ben az idén, és nem is biztos, hogy lesz, ám a Brit Nagydíj és a Magyar Nagydíj közötti gumiteszten akár az is eldőlhet, hogy sor kerül-e ilyesmire.

Az utóbbi három versenyen mutatott gyengélkedése komoly kérdőjeleket rajzolt Sergio Pérez jövője fölé. A mexikói versenyző a szezon elején még Max Verstappent szorongatta, miközben Szaúd-Arábiában és Azerbajdzsánban is nyert. Ezután Miamiban úgy szerzett pole pozíciót, hogy csapattársa csak a 9. helyről rajtolt, ám a címvédő nem ismert kegyelmet, és innen is legyőzte Pérezt. Ezt a demoralizáló vereséget pedig óriási vesszőfutás követte, ami még mindig nem ért véget.

Nagyon lesajnálóan nyilatkozott Pérezről a Red Bull tanácsadója

Pérez ugyanis zsinórban háromszor esett ki az időmérőn a Q2-ben, és mindháromszor magának köszönhette ezt. A versenyen ezek után mindig sikerült javítania, de a rossz kvalifikáció miatt legfeljebb a pontszerzés lehetett a célja, miközben Verstappen zsinórban szállította a győzelmeket, és mostanra 69 ponttal vezet a mexikói előtt az összetettben, miközben Pérez ott tart, hogy a mezőny legjobb autójában ülve már a rá 9 pontra felzárkózó Fernando Alonso irányába kell tekintgetnie.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ezzel együtt jó vezetőhöz méltón nem kritizálja nyilvánosan a versenyzőjét, helyette igyekszik támogatni a gödörben levő pilótát.

„Szerintem csak egy jó hétvégére van szüksége, ami növeli az önbizalmát. Volt három nehéz hétvégéje, három nehéz szombatja, ami aztán hátrányos helyzetbe hozta a futamra. Egy-két hónappal ezelőtt láttuk, hogy mire képes Checo. Szerintem csak kell neki egy erős hétvége, hogy megtalálja azt a magabiztosságot. Kétségem sincs, hogy ebben az esetben vissza fog térni” – idézi Hornert a Motorsport.

A bikások első embere azokat a felvetéseket is elhessegette, hogy Péreznek a rosszabb teljesítménye miatt veszélyben lenne a jövője. „Második jelenleg a pontversenyben, Maxon kívül ő az egyetlen, aki az idén legalább két versenyt nyert. Úgyhogy igen, támogatnunk kell őt ebben az időszakban, és biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a formáját.”

Ricciardo azért már sorban áll?

Nem ennyire megnyugtatók ugyanakkor Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadójának szavai. A 80 esztendős szakember nyíltan beszélt arról, hogy foglalkozniuk kell azzal, ki lesz majd Verstappen csapattársa, amikor Pérez elmegy. „A kezdeti célja két-három év volt, ami már így is több annál, amennyit tervezett, az embernek pedig nyitva kell hagyni az utódlással kapcsolatos lehetőségeket” – idézi őt a Motorsport-Total.com.

Tényleg visszatérhet a nyolcszoros futamgyőztes, hogy leváltsa Pérezt a Red Bullnál?

Az egyik lehetőség pedig a Red Bullnál jelenleg tesztpilótai feladatokat ellátó Daniel Ricciardo lehet. A tavaly a McLarennel szakító ausztrál Marko elmondása alapján már sokkal jobban teljesít a szimulátorban, mint az év elején, a tanácsadó pedig az ORF-nek azt is megerősítette, hogy a Brit Nagydíj után, a Magyar Nagydíj előtt másfél héttel Ricciardo ül majd az idei autóba a Red Bull gumitesztjén. „Silverstone után három napon át Ricciardo lesz az autóban a gumiteszten, utána pedig ki tudjuk értékelni, hogy hol is áll valójában.”

Amennyiben Ricciardo bizonyítja, hogy jobb tempóra képes, mint Pérez, utóbbi pedig nem javul jelentősen, a Red Bull múltját ismerve aligha zárhatjuk ki, hogy a mexikóinak már a szezon közben mennie kell, de legkésőbb az év végén leváltják, noha 2024 végéig szerződéssel rendelkezik. Marko az F1 Nation podcastban egyébként azt is mondta, hogy Pérez teljesítményét abból a szemszögből kell inkább vizsgálni, hogy már az is szép eredmény, hogy Verstappen mellet „túlélt két évet.”

Friss