back to top
2024. május 12. 23:49

KezdőlapF1Terepen, hatalmas szörnyetegekkel versenyzett Verstappen (videó)

Terepen, hatalmas szörnyetegekkel versenyzett Verstappen (videó)

-

Max Verstappen egy bányában, hatalmas gép volánja mögött versenyzett Cunoda Jukival az Osztrák Nagydíj felvezetéseként. Az időmérőn legyőzte a japán pilótát, a futamon azonban balszerencsés problémája miatt nem volt esélye.

A Red Bullra mindig is jellemző volt, hogy extrém programokkal szórakoztatja saját pilótáit, illetve a nézőket. A bikások rendszeresen extrém helyekre viszik el korábbi autóikat, máskor pedig a versenyzőknek kell különböző járművekkel összemérni a tudásukat. Ez utóbbit ráadásul idén már bajnokságként rendezik meg (Un)serious Race Series, vagyis komoly(talan) versenysorozat néven. Az első fordulóban Daniel Ricciardo és Cunoda Juki csaptak össze Miamiban egy-egy motorcsónakon, és a futam a japán pilóta győzelmével végződött.

A 23 éves versenyző most is szerepet kapott, ellenfele pedig Max Verstappen volt. A helyszín a hétvégi Osztrák Nagydíjnak otthont adó Red Bull Ringtől 45 percnyire található Erzberg volt, annak is a vasbányája, ahol nemrég az egyik leghíresebb, terepen zajló motorversenyt, az Erzbergrodeót is megrendezték. Bár a pálya messziről egy háromszögre hasonlított, a terep igencsak nagy kihívás elé állította a párost.

Ami pedig a járműveket illeti, ezúttal egy-egy három méter magas, öt méter hosszú szörnyeteg volánja mögé kellett beülniük. Mindez már rögtön vicc tárgyát képezte a két pilóta részéről, hiszen Cunoda a mezőny messze legalacsonyabb versenyzője. Végül mindketten sikerrel vették az akadályt, majd bemelegítés gyanánt áthajtottak néhány autón.

Az időmérős körét előbb Cunoda teljesítette, de első próbálkozásra nem tudott elrajtolni. A kívülről figyelő Verstappen ekkor is humorizált, hogy természetesen így is számolja az időt, de a japán pilóta kapott egy második lehetőséget. Végül 58,37 másodperces kört autózott, ám ez nem volt elég az F1 címvédője ellen, aki elsősorban az utolsó szektorának köszönhetően 3,3 másodperccel felülmúlta őt.

„Soha nem csináltam még semmit igazán rendes terepen – fogalmazott Verstappen. – Vezettem apám raliautóját, de az inkább aszfalton volt. Őszintén szólva az időmérős körömhöz úgy álltam hozzá, hogy túléljem. Nagyon jó móka volt.” A holland versenyzőt azonban, ellentétben az idei szezon futamaival, a versenyen balszerencse sújtotta.

Cunoda ugyanis lerajtolta őt, majd az első kanyarban elfordult mellette a belső íven. A 25 éves versenyzőnek pedig esélye sem volt a visszavágásra, ugyanis gond volt a gyújtással, így messze lemaradva ellenfelétől gurult be a célba. Az AlphaTauri versenyzője ezzel megszerezte második győzelmét a csapatának, és még viccelődni is tudott.

„Max elképesztő kört ment a kvalifikáción, három másodperccel volt előttem – idézte fel az eseményeket. – Arra gondoltam, hogy »rendben, talán több gázt kellene adnom«. Jól rajtoltam, és a végéig kihasználtam a lendületemet. Sajnos kicsit hibás volt a gyújtása… nos, valójában egy kis vizet tettem a motorjába, de ne mondjátok el senkinek! A stratégia bevált, és meg akartam védeni az első helyemet, amelyet az Unserious Race Series első [fordulójában] szereztem Daniel [ellen].”

Friss