back to top
2024. május 17. 12:31

KezdőlapF1Hamilton panaszkodott a Red Bull fölénye miatt, Verstappen visszaszólt neki

Hamilton panaszkodott a Red Bull fölénye miatt, Verstappen visszaszólt neki

-

Lewis Hamilton úgy véli, a Red Bull a mostani fölénye miatt jövőre is előnyben lesz, és szabályváltozást szeretne az autók fejlesztésére vonatkozóan. Max Verstappen erre reagálva felrótta neki, hogy amikor ő nyerte zsinórban a vb-címeket, nem fogalmazott meg ilyen véleményt.

A Red Bull óriási fölényben kezdte az idei szezont, és hamarosan megdönthetik a McLaren zsinórban szerzett győzelmeinek rekordját, de már az sem a realitástól elrugaszkodott gondolat, hogy az év összes futamát megnyerik. Ez utóbbi persze távolról sem biztos, már csak azért sem, mert könnyen lehet, hogy az előny idővel csökkenni fog, de ennek ára van.

A Forma-1-re jellemző, hogy azok a csapatok, amelyek nagyon jól vagy nagyon rosszul kezdték az évet, hamar leállnak az adott autó fejlesztésével, és minden erőforrást a következő konstrukcióba fektetnek. Lewis Hamilton szerint jelenleg ez történik a Red Bullnál, aminek az idei évre nézve lehetnek pozitív hozadékai az ellenfelek számára, de hosszú távon tartósítja az egyeduralmukat. A hétszeres világbajnok éppen ezért szabályváltozást szeretne ezen a téren.

„Az autó a jó irányba halad – nyilatkozta a Sky Sportsnak a Mercedes W14-esről. – Szerintem valószínű, hogy év végére utol fogjuk érni a Red Bullt, de ez azért lesz, mert ők már vélhetően a jövő évi autóra koncentrálnak, mivel akkora az előnyük. Többet nem kell módosítaniuk az idei kocsijukon, mert annyival vezetnek. [Verstappen] száz ponttal van előttünk. Úgy vélem, az FIA-nak meg kellene határoznia egy időpontot, amikortól mindenkinek engedélyezik a következő évi autó fejlesztését. Szóval augusztus elsején mindenki elkezdhetné, és senki nem kerülne előnybe a következő szezonbeli kocsit illetően, mert [a mostani helyzet] szívás. Ennek több értelme lenne. Ha például valakinek rossz lett az autója, akkor mondhatná azt, hogy nem fejlesztem az idei kocsit, és minden pénzt a következő évibe teszünk, hogy előnyt szerezzünk.”

Max Verstappen, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Hamilton attól tart, hogy a Red Bull fölénye tartóssá válik (Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Nem sokkal később Max Verstappent szembesítették Hamilton szavaival. A holland pilótának nem nyerte el a tetszését a 38 éves versenyző megjegyzése, aminek alapvetően egyetlen oka volt. 2014 és 2020 között Hamilton hat vb-címet nyert, de a hetediket is akkori csapattársa, Nico Rosberg gyűjtötte be 2016-ban, vagyis a Mercedest nem lehetett megverni. Ekkor természetesen nem hagyták el a száját ehhez hasonló mondatok.

„Az élet szintén igazságtalan, ez nem csak a Forma-1-re jellemző – fogalmazott az FIA sajtótájékoztatóján, amelyen a Rallycafe.hu is jelen volt, majd a brit televíziós társaságnak bővebben is kifejtette gondolatait. – Az életben sok dolog igazságtalan, amivel meg kell birkózni. Amikor éveken át bajnoki címet nyert, nem hallottam ezt tőle, igaz? Ez így nem tűnik helyesnek számomra. Így működik a Forma-1. Ha az embernek versenyképes az autója, egy ponton elkezdhet jobban fókuszálni a következőre. Értem én, hogy ezt mondja, de azt sem szabad elfelejteni, hogy mi volt a helyzet, amikor a Mercedesszel sorozatban nyerték a bajnoki címeket. Ha mi akkor valami hasonlót mondtunk volna, tudom, hogy valami hasonló lett volna a reakciójuk.”

Nem a címvédő volt az első, aki ezt felvetette, hiszen Hamilton még a fenti interjú során megkapta ezt a kérdést. Szerinte azonban esetükben más volt a helyzet, bár bővebben nem fejtette ki. Ellenben felhozta, hogy Michael Schumacher és a Ferrari zsinórban öt, míg Sebastian Vettel és a Red Bull sorozatban négy világbajnoki címet nyert hasonló módon.

„Soha nem kezdtük el [a következő autó fejlesztését] annyira korán, mint ők – szögezte le. – Ezért mondom, hogy ezt meg kell változtatni, mert ezért dominál valaki sokáig, és továbbra is lehetővé teszik, hogy ez megtörténjen. Amikor a Ferrari volt elöl, ugyanez történt, amikor anno a Red Bull volt elöl Sebbel, korábban kezdték [a fejlesztést], úgyhogy mindig előrébb voltak.”

Friss