2024. május 04. 09:29

KezdőlapF1Merész kijelentés Mick Schumacherről: ennyire jó lenne a sokak által lesajnált német?

Merész kijelentés Mick Schumacherről: ennyire jó lenne a sokak által lesajnált német?

-

A Haas vezető stratégája kijelentette, Mick Schumacher volt az egyik legjobb pilóta, akivel valaha dolgozott. Ennek kapcsán valamelyest utódjának teljesítményét is degradálta, elődjébe pedig valósággal belerúgott.

Mick Schumacher 2022 végén távozott a Haastól, miután az istálló vezetése, élén a csapatfőnök Günther Steinerrel nem volt megelégedve a német pilóta teljesítményével, ráadásul nagybátyja Ralf Schumacher személyében a 24 éves versenyző táborából is akadt, aki sokszor élesen kritizálta az alakulatot. Azonban egykori csapatából sem mindenki gondolja ezt.

Mike Caulfield, a Haas vezető stratégája emelte fel a szavát az ifjabbik Schumacher védelmében. A kijelentés apropóját Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke adta. A német versenyző jelenleg a brackley-i istállónál tölti be a teszt- és tartalékpilóta szerepét, az osztrák üzletember pedig mostanában sokszor méltatja a teljesítményét.

„Szerintem a csapatok elszalasztják őt – nyilatkozta a csillagos istálló első embere legújabb versenyzőjéről. – Úgy vélem, tavaly megégették. Olyan környezetet és keretet kell adni, illetve biztosítani, amely minden versenyző számára eltérő, mindannyian különböző emberek vagyunk. Bárki is szerzi meg őt, lesz egy nagyon jó pilótája.”

A Sky Sports Twitter-oldala megosztotta ezeket a szavakat, és a bejegyzés Caulfileddel is szembejött. A brit szakember pedig reagált az elmondottakra, illetve vélhetően a hozzászólásokra is, és szembement csapata eddigi kánonjával. Hozzátette, szerinte a 24 éves versenyző édesapja, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher miatt másképp tekintenek az ő teljesítényére.

Mick Schumacher, Haas, Brazil Nagydíj
A Haas vezető stratégája méltatta Mick Schumachert (Fotó: Andy Hone /LAT Images)

„[Ő] az egyik legjobb versenyző, akivel dolgoztam, ami a hozzáállást és az elkötelezettséget illeti – írta saját Twitter-oldalára. – Sokan mondták már, hogy csak a neve miatt van itt, de valójában a neve miatt sokkal nagyobbak az elvárások. Remélem, hogy valamikor kap egy esélyt egy megfelelő autóban.”

Caulfield 2017 óta dolgozik a Haasnál, előtte pont a Mercedesnél tevékenykedett. A brit szakember ezt követően néhány hozzászólásra is reagált saját bejegyzése alatt. Többen is felvetették, hogy a Schumacher helyére igazolt Nico Hülkenberg jobb teljesítményt nyújt honfitársánál, amit igazságtalan összevetésnek tart.

„Ugye tisztában vagy vele, hogy az idei autó, amelyet Hulk vezet, eléggé más, mint amit Mick az előző szezonban vezetett? – reagált az egyik kommentre. – Nem ugyanazt az autót vezették, szóval nem tudom, hogyan lehet őket összehasonlítani. Emellett Hulk versenytempója sokkoló. Az az érzésem, hogy Hulk az időmérőn legyőzné Micket, de a futamokon Mick lenne a jobb.”

Hülkenberg egyébként már korábban is felmerült a Haasnál, ám ekkor nem szerződtették, hanem megtartották az akkoriban bukdácsoló Romain Grosjeant. Caulfield szerint ez hiba volt. „Személy szerint én akkor igazoltam volna le Hulkot, amikor 2019-ben először felmerült a lehetőség, hogy a Haasnál vezessen – fogalmazott. – Akkor azonban egy olyan pilótát preferáltak, aki gyakran ütközött, és hadilábon állt a pontszerzéssel.”

Persze Schumacher, ha mást nem, azt bizonyította az elmúlt két évben, hogy nem tartozik a legtehetségesebb pilóták közé, hiszen ez esetben aligha került volna ki a Forma-1-ből. Mindezt Caulfield is elismeri, és hozzátette, a közeljövőben biztosan nem kap lehetőséget nagycsapatnál, hiszen ehhez előbb máshol kell helytállnia.

„Talán nem elég jó ehhez az üléshez – mondta. – A hozzáállásába és az elkötelezettségébe nem tudok belekötni. Gyorsabbak és tehetségesebbek nála azok a versenyzők? Igen, és emiatt vélhetően nem fog ülést kapni a Mercedesnél/Ferrarinál/Red Bullnál, amíg máshol nem bizonyít. Soha nem mondtam, hogy összehasonlítható a legjobbakkal. Csupán arról tettem megjegyzést, amit Toto mondott, és jó munkát végzett.”

Friss